Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku se ne gasi, nego postaje dio godišnjih hrvatskih turističkih nagrada

Dani hrvatskog turizma (DHT) ove godine sele u grad Rovinj, a najveći skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj održat će se 9. i 10. studenog 2023. Otv...

Autor:  HrTurizam Promo

27. srpnja 2023.

Dani hrvatskog turizma (DHT) ove godine sele u grad Rovinj, a najveći skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj održat će se 9. i 10. studenog 2023. Otvorene su i prijave za Godišnje hrvatske turističke nagrade pa možete prijaviti i nagraditi najbolje u našem turizmu.

Novost je kako ove godine imamo novi koncept nagrađivanja. Jedna od najznačajnijih novosti je da dosadašnje nagrade Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku, nakon 25 godina postaju dio Godišnjih hrvatskih turističkih nagrada koje će se ove godine dodjeljivati prema novom konceptu, u 15 zajedničkih kategorija.

Kako navode Organizatori, nakon 25 godina odlučili su da je vrijeme kako nagrade koje dodjeljuju za izvrsnost u turizmu dobiju novi oblik kroz novi način prijava i ocjenjivanja te tako Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku postaje dio Godišnjih hrvatskih turističkih nagrada.

Kao što znamo, nagrađuje se posvećenost izvrsnosti odnosno doprinos povećanju kvalitete proizvoda i usluga u turističkom sektoru, ali i doprinos razvoju i ostvarenju Strategije razvoja održivog turizma u Hrvatskoj, dok s druge strane dodjeljivanje nagrada potiče konkurentnost i inovativnost, priznavanje kvalitete, unaprjeđenje razine gostoljubivosti, stvaranje klime dobrodošlice, podizanje svijesti o održivom razvoju i kvaliteti usluga i proizvoda u turističkom sektoru. Prednost se daje onim dionicima koji razvijaju održivi, inovativan, cjelogodišnji, i regionalno uravnotežen turizam visoke kvalitete.

5n8a9645 27

Ustvari, radi se o rebrandingu sustava nagrađivanja, ne gašenju nagrade, kako su neki zaključili nakon prve objave o prijavama na ovogodišnje hrvatske turističke nagrade, s obzirom da nije bilo kategorije: Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku

"Radi se o svojevrsnom rebrandingu, i dalje ćemo nagrađivati tvrtke, destinacije, atrakcije, turističke proizvode, doživljaje, projekte kao i organizacije i pojedince koji su svojim djelovanjem iznimno doprinijeli uspješnosti još jedne turističke godine. Razlika je u tome što to sada radimo zajedno s Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom zajednicom, čime dajemo priliku najboljima da se njihova izvrsnost i doprinos povećanju kvalitete turističkog sektora prepozna na najvišoj razini.  Vjerujemo da će novi koncept biti prepoznat od turističkog sektora i da ćemo imati veliki broj prijavljenih. 

Kandidatura je otvorena za širok spektar dionika turizma, od poslovnih subjekata poput hotela, kampova, OPG-ova, marina, preko raznih kulturnih ruta, vinskih cesta, kružnih putovanja pa sve do destinacija, manifestacija i udruga. Nagrađene će biti organizacije i pojedinci koji su svojim djelovanjem iznimno pridonijeli uspješnosti još jedne turističke godine", navode Organizatori. 

Uveden je i novi sustav ocjenjivanja, nagrade će se dodjeljivati u 15 kategorija, a članice HGK jedino ne mogu konkurirati u nagradi za Turističku destinaciju.

Ocjenjivanje će se provoditi kroz 3 koraka: prvi korak je evaluacija kandidatura temeljem prijavnog obrasca. U drugom koraku slijedi prezentacija kandidata nominiranih u pojedinim kategorijama i evaluacija recenzija gostiju u kategorijama u kojima su recenzije dostupne. Potom dolazi treći korak, a to je obilazak, iako samo u nekim kategorijama.

U prvoj fazi koja je trenutno u tijeku (prijave su otvorene) prijavitelji popunjavaju obrazac za odabranu kategoriju nagrade koji elektronski dostavlja sa svom potrebnom dokumentacijom (upitnik za prijavu, fotografije, video…)

U prijavnoj fazi boduju se sljedeće kategorije: opis kandidature, doprinos u 2023. godini kroz uvedene inovacije/unaprjeđenja i doprinos destinaciji, marketinške strategije, upravljanje doživljajem i praćenje kvalitete usluge i doprinos ciljevima Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine.

Kako navode Organizatori, kod odabira najboljih prednost će imati oni dionici koji ostvaruju opći pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu. Također, želja je izdvojiti primjere dobre prakse u razvoju posebnih oblika turizma te nagraditi one koji su pridonijeli ostvarenju iznimno dobrih turističkih rezultata. 

Također, tu su i nove nagrade, kao što su Unique smještaj godine i Gastronomski doživljaj godine.

"Unique smještaj godine mogli bismo usporediti s Turističkim cvijetom koji se proteklih nekoliko godina dodjeljivao Stories hotelima, a koji su djelovali kroz Grupaciju jedinstvenih luksuznih hotela pri HGK. No, od ove godine imamo širi spektar mogućih prijavitelja jer je fokus dodjeljivanja nagrade na nekonvencionalnoj i inovativnoj ponudi smještaja, koja unaprjeđuje doživljaj u turizmu te pridonosi ostvarenju ciljeva strateških dokumenata hrvatskog turizma. 

Takav pristup poklapa se s daljnjim planovima osnivanja i razvoja Zajednice za premium turizam koja će se posebno baviti nišom premium proizvoda kako u svim djelatnostima turističkog sektora tako i u djelatnostima i proizvodima koji posredno utječu na kvalitetu turističke ponude.

Nagrada za Gastronomski doživljaj godine prvi put je dodijeljena prošle godine  s ciljem poticanja razvoja, očuvanja i promocije gastronomije. Kandidirati se mogu ugostiteljski objekti, turističke zajednice, regionalna ili lokalna samouprava, udruge, tvrtke, obrti i drugi dionici za koje se ocjenjuje da imaju relevantan projekt i da je isti pridonio unaprjeđenju kvalitete i održivosti, te ostvaruje ekonomske i ekološke učinke i povećava uključenost lokalne zajednice", ističu Organizatori. 

5n8a9666 22

Zašto prijaviti najbolje u našem turizmu?

Koristi za prijavitelje, a pogotovo nagrađene su višestruke. Od promocija nagrađenih u medijima, društvenim mrežama i na DHT-u, motiviranje svih dionika u turizmu na daljnji kvalitetni rad i razvoj projekata koji hrvatskom turizmu osiguravaju održiv rast i razvoj, podizanje atraktivnosti zanimanja u turističkom sektoru, izbor u skupini najuspješnijih povećava motiviranost osoblja, ostvarenje prepoznatljivosti pojedinih dionika u hrvatskom turizmu, razmjena iskustava, primjera najbolje prakse do umrežavanje dionika koji sudjeluju u turističkoj aktivnosti.

"Godišnje hrvatske turističke nagrade najprestižnije su nagrade za izvrsnost u turizmu. Vjerujemo da odavanjem priznanja dosadašnjim i budućim dobitnicima nagrada –  koji postavljaju visoke standarde – među ostalim, usmjeravamo sektor prema snažnijoj implementaciji Strategije razvoja održivog turizma. Cilj je javno pohvaliti najbolje kako bismo potaknuli daljnji razvoj konkurentnosti i inovativnosti usluga", zaključuju Organizatori. 

PRIJAVITE svoje favorite za najbolje u turizmu: Godišnje hrvatske turističke nagrade 2023.

Godišnje hrvatske turističke nagrade zajednički su projekt Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, nastao s ciljem daljnjeg poticanja konkurentnosti, inovativnosti i svijesti o održivom razvoju te podizanju kvalitete usluga i proizvoda u turističkom sektoru.

Otvorene su online prijave za Godišnje hrvatske turističke nagrade, koje će se u ovoj godini dodjeljivati prema novom konceptu, u 15 zajedničkih kategorija: za turistički događaj godine, turistički aranžman godine, gastronomski doživljaj godine, hotel i kamp godine, a bit će dodijeljene i nagrade u aktivnom, kulturnom, nautičkom, poslovnom, ruralnom te zdravstvenom turizmu, kao i nagrade za Unique smještaj godine i turističku destinaciju godine (Šampion hrvatskog turizma).

Prijave se zaprimaju i za nagradu Ljudi u turizmu, u sklopu koje se dodjeljuje Hrvatska turistička nagrada kao godišnja nagrada "Anton Štifanić" i Nagrada za životno djelo te nagrada "Čovjek - ključ uspjeha, djelatnik godine". 

Prijavite pojedince, tvrtke, organizacije i destinacije koji su na poseban način doprinijeli razvoju i promociji turizma.

Rok za podnošenje kandidatura za sve kategorije nagrada je 31. kolovoza 2023. putem online prijavnice

Foto: HGK

Autor:  HrTurizam Promo

27. srpnja 2023.