Turopoljska podgutnica na izložbi EXPO u Dubaiju

Turistička zajednica Zagrebačke županije na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai izložila je suvenir, turopoljsku podgutnicu

OPEN

Autor:  HrTurizam Promo

17. siječnja 2022.

U sklopu nastupa Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai, u hrvatskom paviljonu za cijelo vrijeme trajanja Svjetske izložbe izloženi su suveniri turističkih zajednica županija.

Turistička zajednica Zagrebačke županije na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai izložila je suvenir, turopoljsku podgutnicu i na taj način predstavila destinaciju te poveznicu podgutnice i kravate.

Crveni rubac ili ukrašena vrpca koji su turopoljske djevojke vezivale mladićima pod vratom (gutom) prije odlaska u vojnu službu – odakle i naziv “podgutnica”, a s obzirom na povijesnu predaju o načinu nastanka smatra se i pretečom kravate.

Podgutnica tzzz
Izvor: Turistička zajednica Zagrebačke županije

"Predstavljanjem turopoljske podgutnice na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai željeli smo prezentirati tradiciju naše destinacije te dodatno ojačati brand sada već prepoznatljivog suvenira ne samo Turopolja nego i Zagrebačke županije… Naše, a svjetsko", izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

///Turopoljska podgutnica i poculica novi suveniri Zagrebačke županije

Podgutnica ili pramajka kravate je nastala iz turopoljskog ponosa, ljubavi banderijalca i njegove odabranice, te čežnje vojnika za voljenim domom. Iz obveze Plemenite općine turopoljske da se odaziva kraljevom pozivu na vojnu rođen je Turopoljski banderij. Pod svojom zastavom, brojnošću od 120 do 400 konjanika i pješaka, vojuju unutar kraljevstva o svom trošku, a izvan granica na teret kralja.

Turopoljski plemenitaši kroz svoj banderij štitili su Hrvatsku, ali imali i obvezu sudjelovati u vojnim pohodima za kraljevstvo. Banderijalci, odnosno laka konjica, kao dio hrvatske vojske su bili među Hrvatima koji su sudjelovali u Tridesetogodišnjem ratu te su u prvom dijelu 17. stoljeća stigli do Francuske.

Njihov rubac, koji im kao uspomenu na dom te zavjet ljubavi i vjernosti vežu djevojke i žene, zapazili su Francuzi pa i sam kralj Luj XVI. koji ju je prihvatio kao novi modni detalj – rubac koji se veže na hrvatski način “a la Croate”.

PROMO

Autor:  HrTurizam Promo

17. siječnja 2022.