U Budimpešti obilježena 25. godišnjica Predstavništva HTZ-a: Mađarski gosti itekako su važni za Hrvatsku

Povodom obilježavanja 25. godišnjice rada i djelovanja ureda Predstavništva HTZ-a u Mađarskoj, Hrvatska turistička zajednica je, u partnerstvu i surad...

Autor:  HrTurizam.hr

23. studenoga 2022.

Povodom obilježavanja 25. godišnjice rada i djelovanja ureda Predstavništva HTZ-a u Mađarskoj, Hrvatska turistička zajednica je, u partnerstvu i suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera, organizirala događanje kojim je obilježila 25. godina zajedničkog partnerstva i prijateljstva.

Eventu održanom u središtu Budimpešte, odnosno SELL CROATIA radionici s preko 80 mađarskih i hrvatskih turističkih subjekata te prigodnom večernjem druženju s najvažnijim mađarskim partnerima, medijima i predstavnicima mađarskog turističkog sektora prisustvovali su Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ivana Herceg, direktorica Predstavništva HTZ-a u Mađarskoj, Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera te dr.sc. Mladen Andrlić, veleposlanik RH u Mađarskoj.  

Mađarski gosti itekako su važni za Hrvatsku. Naime, Mađarska je tržište koje tradicionalno ulazi u top 10 tržišta s kojih ostvarujemo najveći broj dolazaka i noćenja turista. Znamo kako su Mađari u Hrvatskoj rado viđeni gosti, dobro poznaju našu zemlju, posebice Kvarner. Mađarski turisti su i iznimno lojalni gosti, a ono što bismo mi htjeli u budućnosti je vidjeti što veći broj novih mladih mađarskih turista koji će otkrivati ljepote Hrvatske tijekom cijele turističke godine i koji će istražiti neke nove destinacije, posebice one u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Sljedeće godine Hrvatska ulazi u eurozonu, a tu je i pristupanje naše zemlje shengenskom prostoru čime će hrvatski turizam dodatno podići svoju konkurentnost u europskom okruženju, a benefite toga će imati i naši gosti iz Mađarske, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, koji se mađarskim partnerima i medijima zahvalio na 25 godina prijateljstva, partnerstva te uzajamnog povjerenja i poštovanja.

Obilježavanje 25. obljetnice hrvatskog ureda u Mađarskoj uveličali su brojni uzvanici, njih više od 160, čime je potvrđena važnost sektora turizma koji snažno spaja Hrvatsku i Mađarsku.

Tako su mađarsku stranu, između ostalih, predstavljali Judit Molnar, predsjednica Udruge mađarskih turističkih agencija (MUISZ) i direktorica OTP Travela, Pálffy-Orbán István Sándor, direktor medijskih televizijskih servisa u Mađarskoj, Szolga József, zastupnik u mađarskom parlamentu, Péter Kolics, predstavnik Glavnog stožera mađarske nacionalne policije, kao i mnogi drugi predstavnici mađarskih strukovnih udruženja, partnerskih agencija i turoperatora.

Našim dragim gostima iz Mađarske Kvarner, odnosno Primorsko-goranska županija oduvijek je bila bliska i rado posjećena destinacija u kojoj odlučuju provesti svoj odmor. Crikvenica, Opatija, Rab, Krk i Lopar redovito nalaze svoje mjesto na popisu TOP 10 hrvatskih destinacija u kojima mađarski gosti najviše borave. Uz sve to, ne smijemo zaboraviti kako su nam upravo gosti iz Mađarske ostali među najvjernijima i u trenucima najvećih izazova za putovanja te su unatoč svim ograničenjima i dalje rado putovali u našu regiju. S mađarskog tržišta trenutno bilježimo gotovo jednak broj noćenja kao i rekordne 2019. godine, dok je naspram 2021. godine ostvareno 32% više noćenja. I upravo zato smo se s velikim zadovoljstvom uključili u organizaciju proslave ove važne obljetnice Predstavništva HTZ-a u Budimpešti. Kvarner je u potpunosti obilježio ovu proslavu i to je naša svojevrsna zahvala, ali i poziv svim gostima iz Mađarske koji Kvarner vide kao svoju najomiljeniju destinaciju, koji nas svake godine posjećuju i koji nas preporučuju svojim bližnjima. Uz program proslave obljetnice, zajedno s 11 drugih partnera iz županije sudjelovali smo na poslovnoj radionici s mađarskim partnerima. U 2023. godini nastavljamo s usmjeravanjem velikog dijela svojih promotivnih kampanja na mađarsko tržište, a cilj svih naših aktivnosti je nastavak održavanja dobrog trenda kojeg ostvarujemo u Mađarskoj“, naglasila je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.   

Upravo je zadovoljstvo rezanja slavljeničke torte pripalo Marinu Skenderoviću, umirovljenom voditelju Predstavništva HTZ-a u Mađarskoj koji je ured vodio više od 20 godina.

Godišnjicu Predstavništva HTZ-a u Mađarskoj komentirala je i njegova sadašnja direktorica Ivana Herceg.Ured u Mađarskoj je tijekom 25 godina rada značajno doprinio velikoj prepoznatljivosti Hrvatske među mađarskim turistima. Gledajući samo brojke, 2019. godina je svakako bila najuspješnija jer je tada u Hrvatskoj po prvi puta ostvareno više od 3 milijuna noćenja s mađarskog tržišta. Posebno me veseli podatak da je i nakon dvije iznimno teške i izazovne godine ta brojka ponovno ostvarena ove turističke godine. Drago mi je da je Kvarner partner današnjeg jubileja s obzirom da gotovo trećina mađarskih turista bira upravo Kvarner za svoju omiljenu odmorišnu destinaciju. Hvala svim partnerima iz turističkog sektora, predstavnicima medija, mađarskim institucijama i udrugama na odličnoj suradnji i svemu što čine za hrvatski turizam. Uz sve napore koje Hrvatska ulaže da bi hrvatski turizam bio održiv, kvalitetniji i cjelogodišnji ne sumnjam da će naša zemlja na mađarskom tržištu i dalje ostati vodeća inozemna destinacija kada govorimo o ljetnom odmoru Mađara“, zaključila je Herceg, posebno se zahvalivši svojem sadašnjem timu u uredu, ali i svom prethodniku, kolegi Marinu Skenderoviću.

 

Autor:  HrTurizam.hr

23. studenoga 2022.