U Dubrovniku predstavljen prvi hibridni putnički brod izgrađen u hrvatskom brodogradilištu

"Lacroma", prvi hibridni putnički brod izgrađen u hrvatskom brodogradilištu, povezivat će Arboretum Trsteno s otokom Lokrumom

Autor:  HrTurizam.hr

26. kolovoza 2023.

"Lacroma", prvi hibridni putnički brod izgrađen u hrvatskom brodogradilištu, koji će povezivati Arboretum Trsteno s otokom Lokrumom, predstavljen je u luci Gruž uz otvorenje nove brodske linije Gruž-Trsteno-Lokrum. 

Gradonačelnik Mato Franković u svom je obraćanju naglasio tri pojma koja najbolje dočaravaju ovaj događaj: "Ti pojmovi su – održivost, prvi i europski fondovi jer odražavaju naš rad i nastojanja u posljednjih šest godina i ono na čemu temeljimo upravljanje", rekao je Franković podsjetivši kako je Dubrovnik prvi hrvatski grad koji je u upravljanje turizmom uveo postulate održivosti. Također, podsjetio je kako se ova gradska uprava 2017. odlučila za maksimalno korištenje dostupnih fondova Europske unije s ciljem poboljšanja kvalitete života svojih građana. 

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, ujedno imenovana kumom broda, kazala je, između ostalog, kako se nabavka hibridnog broda Lacroma s inauguracijom novog turističkog proizvoda izravno naslanja na strateški projekt Grada Dubrovnika "Poštujmo Grad" jer utječe na disperziju gostiju.

Lacroma grad dubrovnik

Za sada će brod ploviti od petka do nedjelje. Javna ustanova Rezervat Lokrum objavila je kako je ovaj vikend vožnja brodom besplatna za građane. 

Hibridni katamaran "Lacroma" dug je 15 metara, kapaciteta je 50 putnika i posada, maksimalne brzine do 18 čvorova, a prilagođen je osobama s invaliditetom. Izgrađen je u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici u okviru projekta "Povijesni vrtovi dubrovačkog područja", sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Naručitelj izgradnje je Javna ustanova Rezervat Lokrum, dok je suglasnost za zaključenje ugovora o javnoj nabavci broda s najpovoljnijim ponuditeljem, društvom Dalmont d.o.o., a temeljem provedenog postupka javne nabave, dalo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika. Ugovorena vrijednost nabavke broda iznosi 1.155.527 eura s PDV-om.

Izvor i foto: Grad Dubrovnik

Autor:  HrTurizam.hr

26. kolovoza 2023.