U Novalji otvorena rekonstruirana Primorska ulica i ribarska luka, najavljene nove investicije

Autor:  HrTurizam.hr

18. ožujka 2024.

Novalja je u zadnja tri desetljeća realizirala velike infrastrukturne i gospodarske projekte. Otvaranje rekonstruirane Primorske ulice i ribarske luke samo je jedan dio vizije gradskih vlasti, doprinos uloženim naporima u svrhu oplemenjivanja i unaprijeđenja prostora za stanovnike i turiste. Jedan od sljedećih planiranih projekata je izgradnja tržnice.

U nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ostalih visokih uzvanika, u Novalji je upriličeno svečano otvorenje dva spomenuta kapitalna projekta: rekonstrukcija i dogradnja ribarske luke te rekonstrukcija Primorske ulice.

Radovi na Primorskoj ulici, vrijedni gotovo 6 milijuna eura, transformirali su pristupnu cestu u modernu arteriju koja vodi do srca Novalje i njene obnovljene luke, omogućujući lakši i sigurniji pristup za stanovnike i posjetitelje, priopćili su iz Grada.

Projekt smanjuje prometne gužve, ugroženu prometnu sigurnost i opterećenost pristupne ceste. Također smanjuje onečišćenje zraka, okoliša i svjetlosno onečišćenje.

Kamen temeljac za budućnost Novalje

Postavljanjem prometne signalizacije prilagođene osobama sa smanjenom pokretljivošću povećava se i njihova sigurnost u prometu te olakšava kretanje.

Zamjenom postojećih palmi na Domagojevoj obali i izradom zelenih otoka na području Primorske ulice očuvat će se prirodna bioraznolikost i smanjiti negativan utjecaj urbanizacije. Rekonstrukcijom parkirališta koja su u funkciji obalnog linijskog prometa poboljšava se protočnost prometa.

/// Rekonstruirano i dograđeno trajektno pristanište Žigljen spremno za novu turističku sezonu

Projekt ribarske luke vrijedan 4.766.831 euro, dovršen je 2023. godine, a nova infrastruktura sada može ugostiti 31 ribarsko plovilo dužine do 20 metara, pružajući im sigurno utočište i bolje uvjete za iskrcaj ulova.

0160

Prigodom otvaranja, nazočnima se obratio gradonačelnik Ivan Dabo te uputio zahvalu svim sudionicima u projektu, s posebnim priznanjem Vladi Republike Hrvatske, ministrici Mariji Vučković, ministru Olegu Butkoviću, Ličko-senjskoj županiji, te županu Ernestu Petryu, za njihovu podršku i suradnju.

"Ovi projekti, koji predstavljaju kamen temeljac za budućnost Novalje, rezultat su bliske suradnje lokalne samouprave s Vladom Republike Hrvatske. Uz potporu EU fondova, Grad Novalja usmjerio je svoje resurse i energiju na stvaranje boljih uvjeta za život svojih stanovnika, te poticanje gospodarskog, ribarskog, pomorskog i poljoprivrednog razvoja", kazao je gradonačelnik Novalje.

Ranije istoga dana, u Gradskoj upravi održan je i radni sastanak s ministrom Butkovićem, sa suradnicima i ministricom Vučković sa suradnicima, na temu buduće suradnje.

Ribarska luka

Projekt rekonstrukcije i dogradnje sjevernog lukobrana, ribarski dio luke otvorene za javni promet u gradu Novalji sufinanciran je od strane Ministarstva poljoprivrede, mjera 'Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa'. Ministrica Marija Vučković zahvalila je prisutnima na pozivu i na dobro pripremljenim projektima i suradnji.

Ministar Butković, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, istaknuo je važnost provedbe ovakvih kapitalnih projekata ne samo za grad Novalju i Ličko-senjsku županiju, već i za cijelu Hrvatsku.

Hrvatska je uvijek bila okrenuta moru, a ova ribarska luka je jako bitna za sve ribare s područja Sjevernog Jadrana gdje će imati svoje iskrcajno mjesto, rekao je ministar.

Uz luku Žigljen, ovo su veliki iskoraci kad govorimo o prometnom povezivanju i izgradnji lučke infrastrukture, ovo je svojevrsna renesansa jer smo pokrenuli veliki ciklus izgradnje novih lukobrana, obnova luka, istaknuo je.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svake godine dodjeljuje sredstva za projekte županijskih lučkih uprava te gradova i općina, na području svih 7 obalno-otočnih županija.

Ministar Butković ovom prilikom je uručio ugovore gradonačelniku Novalje za drugu fazu izgradnje šetnice oko Punte Vrtića. Gradonačelniku Senja Jurici Tomljanoviću uručena su sredstva za obnovu postojeće zgrade i dijela pripadajućeg okoliša - Jablanac, Kupališta Banja. Načelniku Općine Karlobag Borisu Smojveru uručio je ugovor za prvu fazu sanacije hotelske plaže.

Svi ugovori, koji se odnose na sanacije pomorskog dobra u općoj upotrebi, ukupno su vrijedni 350 tisuća eura. 

/// Ivan Dabo: Nitko nije mogao ni sanjati do koje mjere će se turizam u Novalji razviti

Foto: Grad Novalja

Autor:  HrTurizam.hr

18. ožujka 2024.