U prosincu 2023. Zagreb prvi po ostvarenim dolascima i noćenjima

Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, u prosincu je u Zagrebu ostvareno 125.910 dolazaka i 236.190 noćenja

Autor:  HrTurizam.hr

5. siječnja 2024.

Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, u prosincu je u Zagrebu ostvareno 125.910 dolazaka i 236.190 noćenja, što predstavlja porast od 17% u dolascima i 10% u noćenjima, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Uz domaće goste, najviše dolazaka ostvarili su gosti iz BIH, Slovenije, Austrije, Srbije te Njemačke. U noćenjima su, pak, od stranih gostiju, na prvih pet mjesta gosti iz BIH, Njemačke, Austrije, Italije te Slovenije. S ovim rezultatima, Zagreb je prvi po ostvarenim dolascima i noćenjima u prosincu.

"Uz sjajne rezultate za prosinac, rezultati su još bolji na razini cijele godine. Naime, u 2023. godini zabilježili smo 21% više dolazaka i 13% više noćenja, odnosno 1.307.153 dolazaka te 2.541.030 noćenja, čime se Zagreb pozicionirao na prvo mjesto po dolascima u Hrvatskoj. Koristim priliku zahvaliti ovim putem našoj cijeloj turističkoj industriji na sjajnim rezultatima, kao i našim sugrađanima na podršci i gostoprimstvu koje iskazuju brojnim turistima. U Turističkoj zajednici grada Zagreba, u suradnji s institucionalnim i privatnim partnerima, razvijamo i stvaramo ponudu na način da u svakom dijelu godine imamo barem jedno ključno događanje koje privlači turiste iz svih dijelova svijeta. Također kreiramo i posebne promotivne kampanje na ciljanim tržištima, a to sve doprinosi održivom, cjelogodišnjem, pozitivnom trendu turističkih rezultata u Zagrebu.", izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld.

Iz Turističke zajednice grada Zagreba Ističu kako je struktura gostiju na razini cijele godine drugačija nego u prosincu pa su tako, od stranih gostiju po dolascima najbolji gosti iz Njemačke, SAD-a, Italije, BIH te Srbije, dok su po noćenjima na prvom mjestu gosti iz SAD-a, a slijede ih gosti iz Njemačke, Italije, Velike Britanije te BIH. Dodatno, prema aktualnim pokazateljima, u prosincu je u glavnom gradu ostvaren svaki treći dolazak te svako četvrto noćenje.

Foto: Julien Duval, izvor: Turistička zajednica grada Zagreba

Autor:  HrTurizam.hr

5. siječnja 2024.