U Rovinju postavljen informativni pano o zaštićenom školjkašu kamotočcu

Autor:  HrTurizam.hr

2. kolovoza 2023.

U maloj luci Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Dr. Martin Horvat, prije nekoliko dana svečano je postavljen informativni pano o kamotočcu - Pholas dactylus - kojega se u čitavom Rovinju može naći jedino na navedenoj lokaciji.

Čin postavljanja panoa s osnovnim informacijama ovog zaštićenog školjkaša svojevrsni je zaključak projekta kojega je provela Talijanska srednja škola Rovinj – Rovigno, u suradnji sa Strukovnom školom Eugena Kumičića Rovinj – Rovigno, rovinjskim Centrom za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije – Natura Histrica i s Gradom Rovinjom – Rovigno.

Uklanjanje šljunka

Cilj projekta naziva 'Prisutnost kamotočca Pholas dactylus u obalnom području Rovinja' bio je, uz edukaciju učenika, informirati i senzibilizirati lokalnu zajednicu te očuvati i proširiti stanište mehaničkim uklanjanjem šljunka kako bi se povećala raspoloživa glinena podloga za prihvat ličinki kamotočca novih generacija.

"Danas je naglašena važnost ovakvih projekata s ciljem očuvanja bioraznolikosti i ambijenta uopće, a posebno s ciljem edukacije i ekološkog osvještavanja mladih naraštaja", kazala je ravnateljica rovinjske Talijanske srednje škole, Ines Venier. Uz koordinatora projekta, profesora Daniela Sumana, zahvalila se potom svim partnerima na projektu.

Plodonosna suradnja

Oboje su izrazili nadu kako će se takvi projekti nastaviti i ubuduće, u suradnji i sinergiji između škola i drugih institucija. Gradonačelnik Grada Rovinja - Rovigno, pohvalio je projekt i iskazao zadovoljstvo što u gradu škole surađuju sa znanstvenim istraživačima na takvim hvalevrijednim inicijativama koje se uklapaju u strategiju razvoja Grada.

Projekt je sufinancirala INA-Industrija nafte d.d., kroz program 'Zeleni pojas' koji podržava projekte zaštite i revitalizacije kopnenih i morskih staništa - ekosustava, u cilju zaštite biološke raznolikosti i ekološkog osvještavanja mladih naraštaja.

Doseže do 12 cm duljine

Kamotočac pripada obitelji Pholadidae, svrdlastim školjkašima. Školjka je to izduženog ovalnog oblika s prednjim krajem ljušture u obliku prsta, široko otvorena. Cijelu vanjsku površinu hrapave ljušture prekrivaju koncentrične pruge i rebra sa zubićima. S vanjske je strane bijeložućkaste, a s unutrašnje bjelkaste boje. 

Najveća dužina školjke doseže do 12 centimetara, a težina do 40 grama, no uobičajeno teži oko 20 grama. Ova se školjka hrani planktonom i organskim lebdećim česticama te polaže jaja za razmnožavanje. Karakteristično je za kamotočca, u narodu poznatog i kao kamenotočca, da izlučuje sluz koja noću svjetluca.

Okretanjem ljušture buši duge hodnike u mekanom kamenu, mulju, tresetu, ilovači pa i drvetu, a usporedno s njenim rastom i hodnici postaju širi.

Strani nazivi za kamotočca su: Common piddock (engleski), Meerdattel (njemački), Dattolo di mare, Folade (talijanski), Pholade commune (francuski), Dactylo (grčki), Almeja brava, Barrena (španjolski).

Foto: Grad Rovinj
Izvor: Grad Rovinj

Autor:  HrTurizam.hr

2. kolovoza 2023.