Uručeni certifikati turističkim subjektima s područja BBŽ u sklopu projekta IQM

Certifikate je primilo 67 turističkih subjekata koji su pristupili u projekt IQM – integralno upravljanje kvalitetom temeljenom na održivom razvoju i umrežavanju lokalnih dionika u turizmu.  

Autor:  HrTurizam Promo

1. prosinca 2022.

Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije ovoga je tjedna u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama s područja županije i predstavnicima tvrtke IQM d.o.o. organizirala službeno uručivanje certifikata kvalitete turističkim subjektima s područja BBŽ u sklopu projekta IQM – integralno upravljanje kvalitetom.  

Certifikate je primilo 67 turističkih subjekata koji su pristupili projektu IQM – integralno upravljanje kvalitetom temeljenom na održivom razvoju i umrežavanju lokalnih dionika u turizmu.  

Uručivanju certifikata su prisustvovali svi direktori lokalnih turističkih zajednica i predstavnici tvrtke IQM d.o.o. Po završetku uručivanja certifikata kao jedna od dodatnih aktivnosti u sklopu ovog projekta napravljena je kratka prezentacija gđe. Anamarije Cicarelli, vlasnice agencije Iterligo koja se bavi savjetovanjem privatnih iznajmljivača, te je otvorena rasprava na temu privatnog iznajmljivanja i novosti s tog područja.

U sklopu projekta IQM pripremljen je javni poziv svim dionicima u turizmu s područja BBŽ, a  ukupno 67 ih se uključilo u projekt. Stručnjaci iz tima IQM u pratnji direktora lokalnih TZ su obišli sve dionike koji su ispunili pristupnice i potpisali sporazume. Nakon toga je izvršeno mjerenje početnog stanja i pripremljeni su indikatori održivog razvoja koji će se mjeriti.

Također je napravljeno mjerenje zadovoljstva stanovnika turizmom u destinaciji za svaku TZ, nakon čega su definirani standardi za svaku zasebnu kategoriju dionika.

Paralelno su se održavale redovite koordinacije svake srijede između direktora turističkih zajednica i voditelja stručnog tima IQM-a gđe. Đurđice Šimičić. Izvršeno je mjerenje online reputacije 161 dionika, prikupljeno je 2816 recenzija, a kvaliteta iznosi visokih 91/100 za cijelo područje Bjelovarsko-bilogorske županije.

"Ovako visoki nivo kvalitete je dokaz da smo na pravom putu, a ujedno nam je i obveza da nastavimo sustavno upravljati razvojem turizma na našoj destinaciji”, komentirao je ove izvrsne rezultate na razini županije Marcel Medak, direktor TZ Bjelovarsko-bilogorske županije.

Img 20221130 wa0009

Projekt IQM Destination (Integrated Quality Management) označava sustav integralnog upravljanja kvalitetom destinacije. Ciljevi projekta su podizanje kvalitete usluge u brojnim segmentima turističke ponude, edukacija prilagođena potrebama turističkih djelatnika i svih subjekata koji su umreženi u turizmu destinacije, osnaživanje ukupnog brenda destinacije, mjerenje kvalitete i težnja napretku u inovacijama, podizanje kvalitete usluge u brojnim segmentima u turističkoj destinaciji, te odgovorni i održivi turizam.

Projekt se sastoji od nekoliko faza implementacije: nakon pružanja informacija o odgovornom turizmu i održivom razvoju, slijede mjerenja početnih indikatora koja obuhvaćaju zadovoljstvo stanovnika turizmom u destinaciji, zadovoljstvo gostiju, mjerenje online reputacije destinacije, mjerenje zadovoljstva dionika turizmom u destinaciji, te mjerenje i planove lokalne samouprave u projektima važnima za turizam.

U projekt su uključujeni dionici u destinaciji, odnosno privatni iznajmljivači, hoteli, ugostiteljski objekti, wellness centri, kampovi, turističke agencije, trgovine i suvenirnice, taxi prijevoznici, poduzeće koje upravlja parkiralištem i komunalno poduzeće, te atrakcije u destinaciji.

Dalje se kroz projekt postavljaju standardi u destinaciji vezani za lokalne proizvode, tradiciju, kvalitetu, trendove u turizmu, a moguće je i standardiziranje prema svjetskim standardima za održivi razvoj Biosphera, kao i certificiranje određenog dionika.

Destinaciji se potom predlaže mjerenje indikatora održivog i odgovornog turizma, te se provode marketing analize pojedinih dionika u destinaciji, ali i ukupna analiza u destinaciji, kako bi se detektirali izazovi, nakon čega slijedi faza razvoja proizvoda i edukacije.

Završna faza projekta podrazumijeva implementaciju Welcome card-a – IQM Pass-a i izradu studije integralnog upravljanja u destinaciji, kao i znanstveno dokazivanje učinkovitosti provedbe u destinaciji.

Projekt se u pravilu provodi u vremenskom intervalu od 3 do 5 godina, a u provođenju integralnog upravljanja kvalitetom danas u Hrvatskoj sudjeluje 25 destinacija.  

"Projekt IQM – integralno upravljanje kvalitetom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji započeo je krajem 2021 godine. Ovim službenim uručivanjem certifikata završavamo prvu godinu i dalje nastavljamo sa projektom koji će kod nas u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trajati 3 godine. Izuzetno smo zadovoljni reakcijama dionika i vidimo da su svjesni važnosti informacija i aktivnosti koje dobiju kroz sam projekt. Također kroz individulani pristup svakom dioniku pomaže se sa konkretnim mjerama i prijedlozima, a sve u cilju poboljšanja njihovog poslovanja. Očekujemo da će se u slijedećoj godini uključiti još dionika nakon što postanu svjesni benefita koje imaju dionici koji su nositelji certifikata IQM", izjavio je direktor Medak.

Cilj integralnog upravljanja kvalitetom je kontinuirano, sustavnim i usklađenim aktivnostima, unaprijediti kvalitetu života lokalnog stanovništva u turističkim destinacijama, te poticati kvalitetu, sinergiju i izvrsnost vodeći brigu o konkurentnosti destinacije, održivom razvoju, razvojnim procesima, lokalnim proizvodima i tradiciji, očuvanju okoliša i odgovornom upravljanju turističkom destinacijom.

Info, foto: TZ Bjelovarrsko-bilogorske županije

Autor:  HrTurizam Promo

1. prosinca 2022.