Varaždinska županija pokrenula projekt besplatnog prijevoza bicikala vlakom

Na željezničkom kolodvoru u Varaždinu predsjedavajuća Turističke zajednice Natalija Martinčević i direktor turističke zajednice Miran Bojanić Morandini predstavili su jedinstveni projekt – besplatan prijevoz bicikala vlakom. „Varaždinska županija je...

Na željezničkom kolodvoru u Varaždinu predsjedavajuća Turističke zajednice Natalija Martinčević i direktor turističke zajednice Miran Bojanić Morandini predstavili su jedinstveni projekt – besplatan prijevoz bicikala vlakom.

Varaždinska županija je u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom za svoje građane prva u Hrvatskoj pokrenula projekt besplatnog prijevoza bicikala vlakom uz putnika. Građani tako uz kupnju prijevozne karte za putnika ostvaruju i pravo na besplatan prijevoz bicikla u vlakovima koji prometuju područjem Varaždinske županije“, rekla je Martinčević.

Kombiniranjem prijevoza biciklom i vlakom turisti koji posjećuju Varaždinsku županiju, ali i lokalno stanovništvo, dobivaju šire mogućnosti putovanja što rezultira boljom i sadržajnijom ponudom. Bolja dostupnost ljepota naše Županije, te praktičnost u obavljanju svakodnevnih poslova, rezultiraju povećanjem kvalitete života, jačanjem razvoja nove turističke ponude, ali i boljom održivošću prometnog sustava.

Varaždin je trenutno zadnja točka na jednoj od najljepših i najdužih biciklističkih ruta od izvora do ušća Drave. Tom rutom prolazi preko 200.000 bicikala i dobar dio njih koristi integrirani prijevoz što omogućuje njihov puno širi radijus kretanja. Ovo je važna novost i za turiste, ali i za lokalno stanovništvo“, rekao je Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

Ovo je jedna od mnogih mjera koje Varaždinska županija provodi u cilju postizanja održivosti prometa. Neki od ciljeva su povećanje udjela biciklističkog prijevoza i povećanje udjela željezničkog prijevoza putnika. Tako se otvaraju nove mogućnosti održivih putovanja naših građana i turista što uvelike pridonosi smanjenju zagađenja, ali i sigurnosti u prometu.

U dvije godine mandata putem projekata osigurali smo više od 1.700.000,00 kuna za razvoj cikloturizma i biciklističkih ruta u Varaždinskoj županiji. Varaždinska županija jedna je od tri Županije u Hrvatskoj koja je uvela standard kvalitete Cyclist Welcome Quality, a čak 30 smještajnih i ugostiteljskih objekata s područja Varaždinske županije postali su njezin dio“, naglasila je za kraj Natalija Martinčević, predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije.

Izvor / foto: Turistička zajednica Varaždinske županije

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN