Važan iskorak u zaštiti: Rijeka Mrežnica postala je zaštićeno područje

Županijska skupština Karlovačke županije službeno je usvojila odluke o zaštiti Mrežnice i Tounjčice čime se uspostavljaju dva nova zaštićena područja....

Autor:  HrTurizam.hr

8. ožujka 2024.

Županijska skupština Karlovačke županije službeno je usvojila odluke o zaštiti Mrežnice i Tounjčice čime se uspostavljaju dva nova zaštićena područja.

Spomenutom odlukom rijeka Mrežnica postala je zaštićeno područje u dva dijela: Gornji tok (Primišlje - Sastavci) postalo je zaštićeno oznakom Spomenik prirode Mrežnica - Tounjčica, dok je Donji tok (Sastavci - Brig) postalo zaštićeno oznakom Značajni krajobraz Mrežnica.

To predstavlja značajan korak u naporima Karlovačke županije za očuvanje prirode. Proces za donošenje ovih odluka pokrenula je Javna ustanova Natura Viva uz podršku Karlovačke županije i međunarodne organizacije za zaštitu prirode The Nature Conservancy (TNC), prenosi radio Mrežnica. 

Novoproglašena zaštićena područja rezultat su dugogodišnjih napora kako bi se očuvale ove dvije rijeke, na što lokalne zajednice pozivaju više od desetljeća. Ovaj uspjeh ujedno je i prva službena zaštita dviju rijeka uz podršku inicijative Zajedno za rijeke čiji je cilj očuvati više od 400 kilometara rijeka u pet zemalja Jugoistočne Europe.

Odluka o proglašenju zaštićenih područja Spomenik prirode „Mrežnica-Tounjčica“ i Značajni krajobraz „Mrežnica“ od velike je važnosti za prirodu i lokalnu zajednicu jer podrazumijeva primjenu mjera očuvanja jedne od najljepših rijeka u Hrvatskoj, pružajući utočište različitim biljnim i životinjskim vrstama te štiteći preko stotinu sedrenih slapova po kojima je Mrežnica poznata.

“Veseli nas činjenica o uključivanju velikog broja ljudi u konzultacijske procese prilikom provedbe postupka proglašenja zaštite rijeke Mrežnice, te se nadamo da ćemo zainteresiranost za zaštitu ovog prostora imati i dalje, a sve u svrhu održivog upravljanja i očuvanja vrijednih vrsta i staništa na području rijeke Mrežnice. Velik posao je pred svima nama, a moguće ga je provesti isključivo uz stalnu komunikaciju s dionicima i pronalaženjem zajedničkih rješenja temeljenih na prirodi,” izjavila je Antonija Bišćan, ravnateljica Javne ustanove Natura Viva.

430109222 785582410269271 4984971692996515945 n

Ova odluka govori i o predanosti građana koji žive uz Mrežnicu i Tounjčicu očuvanju prirodnih ljepota, biološke raznolikosti te društvenog i kulturnog značaja ovih rijeka.

„U Karlovačkoj županiji iznimno cijenimo sve svoje rijeke, ali Mrežnica je po mnogočemu posebna. Nazivamo je ljepoticom, biserom, jedinstvenom i bajkovitom rijekom. Stoga smatram da je ovo uistinu velik korak u našim naporima da Mrežnicu sačuvamo za generacije koje dolaze. Želimo zajednički, u suradnji s mjerodavnim ministarstvom, nevladinim sektorom i lokalnom zajednicom uspostaviti održivo upravljanje ovim vrijednim prirodnim resursom i ovime smo na najboljem putu da to i postignemo,“ rekla je Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije.

Zaštićena područja imat će važnu ulogu u očuvanju prirodnih i društvenih vrijednosti ovih rijeka, omogućavajući održivi razvoj rekreativne i turističke ponude uz očuvanje važnih staništa i vrsta.

“Organizacija The Nature Conservancy smatra zaštitu Mrežnice i Tounjčice sjajnim primjerom dobre prakse koji je u skladu s našom strategijom trajne zaštite rijeka. Kroz našu inicijativu Zajedno za rijeke zagovaramo blisku suradnju s lokalnim zajednicama, koje prepoznajemo kao okosnicu svih procesa zaštite rijeka i održivog korištenja njihovih resursa. Sretni smo da je službeni dio procesa očuvanja ove dvije rijeke uspješno završen te da smo mu mogli doprinijeti, no svjesni smo da je ovo tek početak te se obvezujemo na nastavak suradnje i pružanje kontinuirane podrške u provođenju zaštite ovih rijeka,” zaključuje Irma Popović Dujmović, direktorica programa za vode pri TNC-u u Hrvatskoj.

Izvor: Radio Mrežnica / Foto: Turistička zajednica područja Četiri rijeke 

Autor:  HrTurizam.hr

8. ožujka 2024.