Važnost očuvanja pomorskog nasljeđa Hrvatske zalog je održive i bolje budućnosti nacionalnog turizma

Akcije čišćenja prvi su korak do čistog podmorja

Autor:  HrTurizam Native

14. svibnja 2024.

Nautika, kao jedna od vodećih i najbrže rastućih grana turizma u Hrvatskoj, doživljava kontinuirani razvoj i sve veću popularnost među turistima iz cijelog svijeta.

Hrvatska trenutno zauzima čak 40 posto ukupnog svjetskog čarter tržišta i ponosno se ističe kao domaćin jedne od najvećih čarter flota na globalnoj razini, s oko 5.000 plovila. Zahvaljujući jedinstvenoj razvedenoj obali s više od  tisuću čarobnih otoka, čistom moru, netaknutoj prirodi te bogatoj kulturno-povijesnoj baštini, iz godine u godinu nautički turizam u Hrvatskoj bilježi sve bolje rezultate. 

Ipak, s porastom popularnosti nautičkog turizma, pojačava se i pritisak na prirodne resurse pa pravovremena zaštita i očuvanje tih resursa postaju ključni prioriteti u nacionalnim, pa i regionalnim javnim turističkim politikama. Potreba za uspostavom zelenih infrastrukturnih kapaciteta i održivih upravljačkih modela u nautičkom turizmu postaje neizbježna kako bi se osiguralo dugoročno očuvanje prirodnih ljepota koje će i u budućnosti privlačiti nautičare na jadransku obalu.

Zelena tranzicija kao prilika za transformaciju nautičkog sektora

Pomorsko nasljeđe Hrvatske obuhvaća tisuće godina bogate pomorske tradicije, koje su oblikovale identitet mnogih obalnih gradova i otoka. Svojim starim ribarskim lukama, kulturom ribarstva i jedrenja, te bogatstvom pomorskih muzeja i spomenika, Hrvatska se ponosi svojom stoljetnom pomorskom baštinom.

New project 43

S obzirom na sve veći broj plovila koja plove Jadranom, ključno je postaviti pitanje održivosti i ekološke odgovornosti, kako bi ta bogata tradicija ostala očuvana i za buduće naraštaje.

Nautika se danas suočava s izazovima kao što su onečišćenje mora i priobalja, ugroza morskih ekosustava i negativni utjecaji na obalna područja pa samim time zelena tranzicija postaje ne samo potreba, već i nužnost. Implementacija održivih praksi u nautički sektor zahtijeva angažman svih dionika, uključujući vlasnike plovila, lokalne vlasti i članove lokalnih zajednica, s posebnim naglaskom na vlasnike samih marina. 

Najveći lanac marina na Mediteranu i predvodnik zelene tranzicije u nautičkom turizmu, ACI d.d., primjer je domaće kompanije koja uz bogatu turističku ponudu u čak 22 marine koje spajaju krajnji sjever i jug Hrvatske, vrlo uspješno djeluje i u okviru digitalne transformacije i zelenog poslovanja.

Već dugi niz godina ACI vodi brigu o zaštiti mora i okoliša, kao i promicanju i osnaživanju energetske učinkovitosti, o čemu najbolje govore brojne akcije čišćenja podmorja. Riječ je o akcijama koje godinama okupljaju velik broj djelatnika ACI-ja, kao i dobrovoljaca iz lokalnih ronilačkih klubova, ali i ostale zainteresirane volontere i članove zajednice. Pritom svi zajedno provode akcije čišćenja podmorja  i okolnih prostora ACI marina te prikupljaju otpad koji se tijekom godine posljedično akumulirao iz raznih izvora te narušio morsku bioraznolikost.

Akcije čišćenja prvi su korak do čistog podmorja

1akcija ciscenja u aci marini vodice 2

New project 45
Foto: Kristijan Gligora, najmlađi podvodni istraživač na svijetu i član Uprave ACI d.d. Josip Ostrogović

 

ACI-jeve marine dugi niz godina domaćini su mnogobrojnih kontinuiranih akcija čišćenja mora i priobalja. Posljednja takva akcija u nizu održana je početkom svibnja u ACI marini Šimuni na otoku Pagu, a okupila je brojne građane i volontere.

Ova je ekološka akcija održana pod simboličnim nazivom „Plava i zelena čistka“, a značajne količine otpada tom su prilikom rasterećeni podmorje, obala, ali i sve zelene površine ovoga područja. Mnogobrojni zainteresirani članovi lokalne zajednice dali su svoj doprinos očuvanju prirodnih ljepota ovoga mjesta.

Akciji se pridružio i najmlađi podvodni istraživač u Hrvatskoj - ambasador ACI-ja, šesnaestogodišnji Kristijan Gligora, koji je zajedno s roniocima i ostalim volonterima pomogao u čišćenju podmorja te očuvanju okoliša za buduće generacije.

Kristijan je postigao značajnu reputaciju svojim otkrićima podvodnih arheoloških lokaliteta, ističući se po pronalascima poput antičke rive na obali Girenice i antičkog broda kod otoka Mauna. Njegova istraživanja su od velike važnosti jer obogaćuju razumijevanje povijesti te potiču svijest o nužnosti zaštite morskog okoliša, posebice kod mlađih generacija, što su ujedno i vrijednosti koje su utkane u tradiciju koju ACI kao tvrtka njeguje od svojih samih početaka.

Među ostalim akcijama čišćenja koje je tvrtka inicirala posebno se ističu one u ACI marinama Palmižana, Šimuni i Supetarska Draga, a koje su obilježile proteklu, 40. jubilarnu godišnjicu od osnutka najvećeg lanca marina na Mediteranu. Također, u posebnom je fokusu javnosti bila i ove godine održana akcija čišćenja u ACI marini Vodice, u kojoj je jedna od frekventnijih hrvatskih marina rasterećena za više od 400 kg otpada. 

Brigom o prirodi i okolišu do očuvanja bioraznolikosti Jadranskog mora

Velika akcija ciscenja u aci marini simuni 2 2

Očuvanje okoliša imperativ je u stvaranju nautike budućnosti te samim time i zalog bolje i održivije budućnosti za nove naraštaje.  Kroz suradnju i angažman svih dionika nacionalnog turizma, ali i gospodarstva u cijelosti, moguće je osigurati pozitivan i trajan utjecaj nautičkog turizma na okoliš, ali i omogućiti današnjoj djeci i mladima da još dugi niz godina uživaju u prirodnim ljepotama jadranske obale.

Put očuvanja prirode i okoliša put je prema održivoj budućnosti, koja će u nasljeđe budućim generacijama ostaviti čistu, zdravu, očuvanu i raznoliku prirodu.

Stoga je za poslovnu kulturu ACI-ja čvrsto vezana i dužnost brige o moru i okolišu, a akcije čišćenja koje kompanija kontinuirano provodi u svojim marinama samo su jedan od brojnih pokazatelja da ljudski faktor još uvijek ima najveću moguću odgovornost u poslovanju i poštovanju – kako prirode, tako i tradicije Lijepe naše.

Foto: ACI

Autor:  HrTurizam Native

14. svibnja 2024.