VIDEO: Restauratori katedrale Notre Dame očekuju da će radovi biti gotovi do kraja 2024.

Svjetski poznata građevina razorena u požaru 2019. mogla bi se ponovno otvoriti krajem 2024.

Autor:  HrTurizam.hr

23. ožujka 2024.

Jedno od najpopularnijih francuskih turističkih atrakcija polako se vraća u život nakon razornog požara koji je izbio u travnju 2019. što je dovelo do rušenja krova i tornja.

Povijesna pariška katedrala je u pet godina renoviranja doživjela mnogo uspona i padova - od kašnjenja zbog pandemije, do odlaska voditelja projekta. No sada se predviđa da će biti obnovljena do kraja 2024. 

Kultna znamenitost građena 1163. za vrijeme vladavine kralja Luja VII. i dovršena 1345. godine, bila je cijenjena zbog svoje arhitektonske ljepote i povijesnog značaja.

/// Otkriven toranj katedrale Notre Dame, nastavlja se obnova nakon požara

U nastavku donosimo vremenski slijed obnove:

Travanj 2019. - hara razorni požar, ruši krov i toranj te uništava unutrašnjost. Ulaže se monumentalni napor u renoviranje veličanstvene građevine, a francuski predsjednik Emmanuel Macron daje obećanje da će se obnoviti u roku pet godina.

Lipanj 2020. - Pandemija odgađa radove, ali uklanjanje pougljenjenih skela koje su okruživale toranj usred prethodnih restauratorskih radova bio je značajan korak naprijed.

Kolovoz 2020. - Ulažu se veliki napori u obnovu orgulja, najvećeg glazbenog instrumenta u Francuskoj. Orgulje s 8000 cijevi su preživjele požar, ali su ostale prekrivene otrovnom olovnom prašinom. Završetak demontaže, čišćenja i ponovne montaže očekuje se ove godine.

Ožujak 2021. - Prvi od očekivanih 1000 stabala hrastova namijenjenih ponovnoj izgradnji tornja odabrani su u šumi Bercé u francuskoj regiji Loire.

Rujan 2021. - Radovi na osiguranju konstrukcije konačno su dovršeni nakon što su tesari, stručnjaci za skele, penjači i ostali pomogli u izgradnji privremenih konstrukcija i posebnog golemog 'kišobrana' za zaštitu tornjeva, svodova i zidova opožarenog objekta bez krova. Počinje nadmetanje za nastavak rekonstrukcije.

Proljeće 2022. - Majstori staklari i bravari iz cijele Francuske započinju naporan proces čišćenja i restauriranja glasovitih vitraja. Pomoć stiže i iz inozemstva - njemačka katedrala u Kölnu obnavlja četiri prozora.

Srpanj 2023. - Podignute su masivne hrastove rešetke koje privlače Parižane svjedočiti nečemu što se opisuje kao čarobni trenutak.

Kolovoz 2023. - Francuska oplakuje iznenadnu smrt Jean-Louisa Georgelina, generala francuske vojske koji je bio postavljen za nadgledanje obnove. Predsjednik Macron pozdravlja ga kao "najvećeg vojnika" posvećenog obnovi katedrale "kamen po kamen".

Prosinac 2023. - Zlatni pijetao, ponovno zamišljen kao feniks, vraćen je na vrh tornja, simbolizirajući ponovno rođenje Notre Damea. U vremenskoj kapsuli unutar pijetla pohranajene su vjerske relikvije.

Veljača 2024. - Uklonjene su skele kako bi se otkrio novi toranj katedrale ukrašen zlatnim pijetlom i križem. Javnost ima priliku vidjeti obnovljenu katedralu prije njezina velikog ponovnog otvaranja.

Restauratori se nadaju da će se katedrala moći ponovno otvoriti do kraja 2024. Ovaj ambiciozni projekt dokaz je ljudske otpornosti i umjetničke predanosti.

Napredak radova pogledajte u videu:

 

Foto: Andreas H. / Pixabay
Izvor: Associated Press

Autor:  HrTurizam.hr

23. ožujka 2024.