Vijest godine: Rentlio ustupio svoju tehnologiju strukovnim školama. Temelji za svjetliju budućnost našeg turizma

Digitalizacija turističke industrije kroz obrazvoni sustav.

Autor:  Goran Rihelj

5. lipnja 2024.

Generacije mladih hotelijera educirat će se na najmodernijoj cloud tehnologiji zahvaljujući domaćoj travel tech kompaniji - Rentlio. 

Ako to nije jedna od vijesti godine za naš turizam onda ne znam što je. Radi se o temeljima za svjetliju budućnost našeg turizma, jer kao što znamo, sve počinje od edukacije i kvalitetne ( prave ) prakse. 

"Ljudi su ključ uspjeha u turizmu" - parola koja je nažalost danas izgubila na značaju. Tako moćna te istinita izjava, životna i poslovna izjava. Pogotovo u turističkoj industriji gdje je usluga početak i kraj. Za neke je to samo prazna izjave, a za neke poslovna mudrost. 

No pitanje je: Gdje je nestao čovjek iz cijele varijable u našem turizmu? I zašto je nestao?

Pitam se kada smo se izgubili u našem turističkom razvoju da smo zanemarili najveći kapital - a to su ljudi. Zaposlenici koji isporučuju brend hotela, koji su u direktnom kontaktu s gostima, kičma koji nosi sve na svojim leđima.

Bez obzira na sve okvire, nažalost u cijeloj paradigmi sve se slomilo upravo na zaposlenicima. U nazad par godina svjedoci smo kako je kvalitete usluge strašno pala u našem turizmu, nije niti tajna da su nam recenzije u hotelima lošije nego prije. Sve je javno, pa ne možemo reći se radi samo o dojmu. Znamo koji su strukturni problemi oko nedostatke domaće radne snage u našem turizmu, kao i uvoza iste s dalekih azijskih tržišta. Naravno nije to slučajno, nego samo posljedica.

Nadam se da smo naučili lekcije i da krećemo putem oporavka u odnosu s radnom snagom. Prvi korak je edukacija i stručna praska.

To je moment gdje moramo upoznati učenike i studente s turizmom, hotelskim operacijama, naučiti ih i ponajviše motivirati te zainteresirati da ostanu u turizmu, i da ostanu u Hrvatskoj. Da je turizam nešto pozitivno, da je turizam doživljaj i da upravo usluga igra ključnu ulogu. Da su cijenjeni, da ih se stvarno educira i radi na njihovom razvoju, kako osobnom tako i poslovnom. 

Zato nam treba i jak obrazovni sustav, od profesora do uvjeta za rad kako bi konačni rezultat bio na visokoj razini kvalitete i izvedbe. jer država koja živi od turizma, mora imati i jak obrazovni sustav za stvaranje budućeg kadra u turizmu. 

I zato je vijest kako će učenici u svojoj nastavi i edukaciji koristiti najmodernijoj cloud tehnologiji za upravljanje hotelskim operacijama vijest godine. I još k tome, radi se o domaćoj kompaniji koja svoje resurse i znanje stavlja na raspolaganje. Nema bolje kombinacije i upravo je to dodana vrijednost turizma kojoj moramo težiti. 

Rentlio, vodeća regionalna platforma za upravljanje smještajnim jedinicama, sklopila je partnerski ugovor s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) te time svim strukovnim školama u Hrvatskoj na raspolaganje ustupila svoj sustav za upravljanje hotelskim operacijama.

Worldskills croatia drzavno natjecanje i rad u rentlio pro sustavu

Riječ je o hotelskom sustavu Rentlio Pro, a ova suradnja ima za cilj unaprijediti obrazovni sustav i edukaciju budućih hotelijera na sve konkurentnijem tržištu rada. 

Svake godine u Hrvatskoj nedostaje nekoliko desetaka tisuća stručnog kadra u turizmu te se mnoge kompanije oslanjaju na uvoz radne snage iz drugih zemalja. Korištenjem Rentlio Pro sustava već u strukovnim školama omogućava se edukacija i praktična nastava na najmodernijoj cloud tehnologiji koja zamjenjuje zastarjele hotelske sustave te u potpunosti transformira način upravljanja hotelskim operacijama. 

Od stotinjak škola iz sektora “Turizam i ugostiteljstvo”, sustav je do sada implementiralo njih 40, a zainteresirane škole mogu i dalje zatražiti pristup. Zanimljivo samo 40 škola, barem po mojem pogledu na obrazovanje, trendove i turizam te kontekst vremena. Iskreno se nadam kako će sve škole iskoristiti ovu priliku - blago rečeno. Ovo bi trebala biti obaveza po mojem mišljenju. 

Osim implementacije, Rentlio nudi i besplatnu edukaciju korištenja njihovog sustava za sve škole i nastavnike. 

“Često se govori o nedostatku praktičnog rada u našem obrazovnom sustavu. Isto tako, često se u diskusijama ostaje na komentarima stanja i bez konkretnih prijedloga kako to stanje promijeniti. Partnerstvo Rentlija i ASOO-e trebalo bi poslužiti kao putokaz kreatorima obrazovnih politika koji upravljaju raspodjelom državnih resursa da oblikuju učinkovite strategije obrazovanja koje odgovaraju zahtjevima promjenjivog tržišta rada. Kroz ovaj projekt prepoznali smo mogućnost da se odmaknemo od statusa quo i damo društveni doprinos kroz ono što najbolje radimo - digitalizaciju turističke industrije. Osnaživanjem samih temelja na kojima gradimo naš turizam sudjelujemo u kreiranju kompetitivnije, digitalno pismenije i modernije hospitality industrije. Baš onakve kakvu ju mi u Rentliju vidimo i za koju znamo da je Hrvatska sposobna", rekla je Sanja Sudar, Business Development Manager u Rentliju te pozvala sve strukovne škole, koje to do sada nisu učinile, da se odazovu i besplatno implementiraju njihov sustav u svoj nastavni program. 

 

Screenshot 2024 06 05 at 11

Rentlio je ovom suradnjom postao i partner nacionalnog natjecanja srednjoškolaca pod nazivom WorldSkills Croatia na kojem je sudjelovalo preko 350 najboljih učenika iz više od 200 strukovnih škola.

Cilj ovog projekta bio je omogućiti srednjim strukovnim školama vježbanje i rad u sustavu za upravljanje hotelskim operacijama prije i tijekom regionalnog i državnog natjecanja WorldSkills. 

Suradnja s Rentlijem je važna za srednje strukovne škole u sektoru turizma i ugostiteljstva, jer pruža mogućnost razvoja kompetencija u području recepcijskog poslovanja. Na taj je način omogućeno podizanje razine kvalitete nastave u strukovnim školama, priprema učenika za natjecanje u disciplini “Poslovanje recepcije hotela” te stvaranje realnih situacija u kojima učenici mogu steći potrebne kompetencije za buduće tržište rada“, istaknula je Monika Belle, viša stručna savjetnica za turizam i ugostiteljstvo u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Rentlio je travel-tech kompanija sa sjedištem u Zadru koja razvija tehnološka rješenja za sektor turizma, a osim Rentlija Pro, nude i proizvode razvijene za agencije za upravljanje nekretninama (Rentlio Plus) te za privatne iznajmljivače (Rentlio One), s aktivnim korisnicima u preko 40 zemalja diljem svijeta.

Širinom ponude i kvalitetom tehnoloških rješenja, kao i brojem aktivnih korisnika Rentlio se prometnuo u vodeću travel-tech kompaniju na području jugoistočne Europe kroz čije se proizvode upravlja s više od 14,000 smještajnih jedinica. 

Odličan primjer i iskorak Rentlio-a. Nadam se da ćemo imati više ovakvih primjera od domaćih kompanija, jer jak obrazovni sustav znači i jaka ekonomija. 

Autor:  Goran Rihelj

5. lipnja 2024.