Boris Šuljić: Nema takve lojalnosti niti prema jednom drugom prehrambenom proizvodu kao prema hrvatskom vinu

Autor:  HrTurizam.hr

2. prosinca 2023.

Vinarija Boškinac sagrađena je 2000. godine, a iste godine u neposrednoj blizini vinarije posađen je vinograd s površinom od 5 hektara. Budući da se tisućama godina ljudi vinom hrane, krijepe i liječe, na zidu atraktivne vinarije stoji natpis s Hipokratovom izrekom "Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana".

U Boškincu se stoga primjenjuje ono što su ljudi od pamtivijeka znali - da u umjerenim količinama vino, posebno crno, doista pogoduje zdravlju i duhu.

Temeljna misija vinskog podruma je očuvanje i briga oko autohtone sorte Gegić. Uzevši plemke s tih starih trsova, podignut je vinograd i spašena autohtona sorta. Vino Gegić njihova je strast i opsesija. Želja je svijetu predstaviti ono najbolje i jedinstveno sa otoka Paga, a to je Gegić.

U vinogradu se uzgajaju i crne sorte cabernet sauvignon i merlot te još dvije bijele chardonnay i sauvignon. Tako je nastao vinograd iz kojeg su nastala neka od najboljih hrvatskih vina, a u objektu s vinarijom nastavljena je obiteljska tradicija proizvodnje vina.

Hrvatska vina osvajaju brojna priznanja diljem svijeta i čini se kako priča vinarstva postaje sve zanimljivija. Iako imamo male količine na svjetskoj razini, to nam nije mana. Dapače, tvrdi ovaj iskusni vinar čija obitelj ima dugu vinarsku tradiciju.

Šuljić: Mi smo mala "butik" zemlja s vrhunskim vinima koja iz godine u godine doživljava "highlight"

Whatsapp image 2023 06 24 at 22 3

"Stabiliziralo se tržište što se vinarstva tiče. Korona je bila donijela probleme u nabavnim lancima, no žilava je ovo scena. Važno je da je vinarstvo snažno i dobro implementirano u kulturu življenja u Hrvatskoj, usudio bi se reći kao nijedna druga industrija. Nema takve lojalnosti prema ni jednom drugom prehrambenom proizvodu kao prema hrvatskom vinu i to je ta snaga koja se pretače u žilavost i zbog koje sam siguran kako se pred hrvatskim vinarstvom dobri dani.

To su mali igrači ili srednje velike tvrtke pa je sve dobro posloženo. Imaju male količine na svjetskoj razini i preživjet će ta industrija. Godina nije bila baš sjajna uz silne vremenske nepogode i bolesti na vinovoj lozi, no cijene su dobre i ne vidim tu puno poteškoća. Mi smo mala "butik" zemlja s vrhunskim vinima koja iz godine u godine doživljava "highlight" i možemo bilo kome na svijetu ponuditi naše proizvode jer imamo vrhunsku kvalitetu", ističe Šuljić.

Ovo je bila prilika i da upitamo za rezime turističke sezone s obizorm kao uz vinariju Boškinac Boris Šuljić upravlja i malim obiteljskim hotelom.

"Sezona je bila neuobičajena. Puno je tu faktora koje treba uzeti u obzir, Prvo izlazak iz korone i najednom turizam bez ograničenja, no tu je značajan faktor bila inflacija, pa nova valuta - euro… U svakom slučaju situacija u kojoj su priliku iskoristili svi oni koji rado „zamute vodu“. No uslijed takvih, koji su u svemu koristili situaciju za varanje naših gostiju kolateralna žrtva je bojim se bila sezona. Sezona je kako vidimo u brojkama koje se prezentiraju dobra, no na proljeće ćemo vidjeti kada se sve zbroji i podvuče crta kakva je uistinu bila. Mislim da je ipak bila lošija. Učinak inflacije na potrošnju je bitnije veći nego se može iščitati iz statistika i brojki, što noćenja, što dolazaka, što samih prihoda. Mislim da je realna inflacija bila puno veća nego je nominalno iskazivana, bila je preko 20 posto. K tome nama na moru koji činimo najveći dio turizma svi ulazni troškovi bitno su rasli na rashodovnoj strani. Trošak rada je rastao po svim osnovama tako da se slažemo kada kažemo kako je ovo bila vrlo izazovna sezona.

Whatsapp image 2023 06 24 at 22 2

Whatsapp image 2023 06 24 at 22

Nadamo se da je to bila tranzicijska godina i da smo naučili, a ovi igrači koji su se zaigrali cijenama direktno rade štetu nacionalnoj ekonomiji. No srećom potencijal Hrvatske je veći od toga što neki malverzanti mogu napraviti u godinu dvije. Mislim da je važnije kako ćemo riješiti zakon o građenju i urbanistička uređenja, odnosno kako ćemo implementirati novi zakon o turizmu. Srećom dolaze nove mlade generacije turističkih djelatnika koje prepoznaju što je konkurentnost i znaju sto znači vrijednost za novac. Ključno će biti kako ćemo upravljati prostorom", navodi Šuljić.

Vinski podrum oduvijek je bio okosnica načina života obitelji Šuljić - Boškinac. Tipovi grožđa su se mijenjali, ratovi prohujali kroz novaljsko polje – ali vinogradi su ostali neizbrisiv izvor opstanka, a proizvodnja vina njegovana je stoljećima.

Ostati na kamenu i drači, nastaviti hodati stazama djedova bila je konstanta u životu ove obitelji, od djeda Boškinca do njegova unuka.

Boskinac webz

Upravo je nedavno Boškinac dobio još jedno priznanje u domeni vinskog turizma: Šampionska titula Veliki zlatni suncokret za vinski turizam u rukama poznate vinske obitelji Paga

Šampionska titula u kategoriji vinskog turizma dodijeljena je Vinariji Boškinac na završnici projekta „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ za 2023. godinu.

Veliki zlatni suncokret zasluženo je završio u rukama poznatog novaljskog vinara Borisa Šuljića koji uz vinariju drži i prepoznatljiv hotel Boškinac te istoimeni restoran koji nosi i Michelinovu zvjezdicu.

"Svaka nagrada valorizira kontinuirani rad i zahvalni smo na ovom priznanju. Mi smo među pionirima vinarstva u Hrvatskoj, prije 20 godina nije bilo vinarija koje su imale i turističku komponentu", ističe Boris Šuljić vlasnik hotela, restorana i vinarije Boškinac.

Fotografije: Hotel, restoran i vinarija Boškinac

Autor:  HrTurizam.hr

2. prosinca 2023.