Vjerski turizam: U Sinju 3. kongres "Dani duhovne baštine marijanskih svetišta"

Blažena Djevica Marija za hrvatski narod oduvijek je bila snažni oslonac i nebeska zagovornica. Hrvati su je oduvijek štovali i molili za pomoć u tešk...

Autor:  HrTurizam Promo

4. lipnja 2024.

Blažena Djevica Marija za hrvatski narod oduvijek je bila snažni oslonac i nebeska zagovornica. Hrvati su je oduvijek štovali i molili za pomoć u teškim vremenima i nevoljama te s velikim pouzdanjem častili iz zahvalnosti kao kraljicu i najvjerniju odvjetnicu.

U Sinju, jednom od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta, blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, svake godine slavi se posebno svečano.

"Nepregledno mnoštvo hodočasnika, svih generacija i sa svih strana Lijepe naše i šire, dolaze u Sinj sa samo jednim ciljem – kleknuti i sklopiti ruke pred Čudotvornom Gospom Sinjskom, prignuti se na tihu molitvu, uputiti molbe i zahvale nebeskoj Majci, zapaliti svijeću pred Gospinim likom i otvoriti srce Njenoj milosti. Čudotvorna Gospa Sinjska nebeska je zaštitnica grada Sinja pa se i Dan Grada slavi 15. kolovoza" naglašavaju u TZ Grada Sinja dodajući kako je Sinj stoga idealno mjesto za održavanje kongresa pod imenom Dani duhovne baštine marijanskih svetišta.

3. Kongres Dani duhovne baštine marijanskih svetišta

Dsc00815 obr

Kongres će se održavati od 21. do 23. lipnja 2024. u organizaciji Turističke zajednice Grada Sinja i Svetišta Gospe Sinjske te uz podršku Splitsko-dalmatinske županije,Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske turističke zajednice, Grada Sinja i Viteškog alkarskog društva.

Cilj ovakvog susreta je dodatno popularizirati, a time i dugoročno sačuvati postojeću sakralnu baštinu hrvatskih marijanskih svetišta. Marijanska svetišta svjetionici su nade svim vjernicima pa se želi doprinijeti njihovu očuvanju razvojem sakralnog turizma, a tako i lokalne zajednice uz pridavanje važnosti duhovnosti i vjeri kako bi se očuvala primarna funkcija samih svetišta.

Kongres duhovne baštine marijanskih svetišta do sada je obuhvatio naša svetišta od Marije Bistrice, Trsata, Nina, Voćina, Solina, Aljmaša, Vrpolja, Baške - Krk, Remeta- Zagreb, Šumanovci-Gunja, Molve i Sinja (i/ili druga) s područja Republike Hrvatske te jednako tako i marijanska svetišta hrvatskog naroda u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Billboard 2024 jpeg

"I ove godine smo ponosni i radosni što će na Kongresu gostovati upravitelji svetišta brojnih naših marijanskih svetišta kao i iz Svetišta iz Bosne i Hercegovine. Osobito nam je drago što ćemo ugostiti nadbiskupa Mieczysław Mokrzycki iz Lavova – Ukrajine, zatim zamjenika priora Svetišta Gospe Čenstohovske iz Poljske Jasne Gore, svetišta koje je simbol vjerske slobode, a time i srce Poljske i njezino nacionalno svetište i predstavnike svetišta iz Lichen (Poljske)" ističu organizatori kongresa.

Svi zainteresirani sudionici trećeg kongresa Dani duhovne baštine marijanskih svetišta svoje sudjelovanje mogu prijaviti putem poveznice na https://stazagospisinjskoj.hr/kongres

Pored predavanja eminentnih predavača, Kongres će obuhvatiti i obilaske naših muzeja uz stručna vodstva te kulturno-zabavni program koji je besplatan za sve posjetitelje.

Foto: TZ Grada Sinja

 

PROMO

Autor:  HrTurizam Promo

4. lipnja 2024.