Započelo vađenje zaostalih ribolovnih alata u Parku prirode Telašćica

Kartiranje, a potom i vađenje mreža, provedeno je u zoni stroge zaštite bez dozvoljenog ribolova.

Autor:  HrTurizam.hr

16. svibnja 2024.

Stručnjaci iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF i njihovi suradnici iz Društva podvodnih sportova Zagreb ovoga su tjedna kartirali podmorje uz poznate klifove u Parku priroda Telašćica te započeli s vađenjem zaostalog ribolovnog alata koji se već dugi niz godina nalazi na dnu.

Riječ je o ribarskim mrežama i vršama koje su smrtonosne za 66% morskih sisavaca i 50% morskih ptica, dok većina riba koje se u njih zaplete umire u mukama. 

Problem zaostalog ribolovnog alata je ogroman. Osim što utječu na živi svijet u moru, te ostavljene mreže izvor su plastičnog onečišćenja koje ima negativan učinak i na nas, ljude“, ističe Patrik Krstinić, voditelj morskog programa u WWF Adriji.

/// Vedran Dorušić: More treba čuvati jer je ono naš resurs, a ne tisuće apartmana

Naš je cilj u potpunosti očistiti podmorje u zaštićenoj zoni Telašćice, jer u toj zoni uopće ne bi smjelo biti ribarskih mreža. Pojavi li se ubuduće neka mreža, to će biti posljedica ilegalnog ribarenja“, dodaje.

WWF je dosad kartirao značajan dio Zadarskog arhipelaga i Viškog akvatorija, a cilj im je u sljedeće tri godine izvući iz Jadranskog mora 30 tona zaostalih ribolovnih alata koji prijete morskoj bioraznolikosti i staništima.

Foto: Petra Boić Petrač / WWF Adria
Foto: Petra Boić Petrač / WWF Adria

K tome, ističu, žele da se i na lokalnoj i na nacionalnoj razini usvoje preventivne mjere i propisi za olakšavanje odlaganja ribolovnog alata.

Stručnjaci WWF-a i DPS-a ovog održali su i radionice s osnovnoškolcima na Dugom otoku koji su učili o štetnosti napuštenih i zaostalih ribolovnih alata u moru.

/// Korado Korlević: Nemoguće je ljeti imati tri puta više stanovnika i očekivati da je sve lijepo, fino i održivo

Susreli su se i s ribarima na njihovom redovitom sastanku Lokalnog savjetodavnog vijeća za ribarstvo u Parku prirode Telašćica. Zajedničko upravljanje ribolovom u Parku temelji se upravo na dobroj suradnji s ribarima.

Tijekom nekoliko posljednjih godina WWF je pokrenuo male projekte diljem Sredozemlja s fokusom na oslobađanje morskog dna od zaostalih ribolovnih alata provođenjem aktivnosti njihova vađenja i podizanjem svijesti među ribarima i obalnim zajednicama.

/// Silvia Buttignoni, JU Natura Histrica: Turizam treba ići u smjeru obostranog zadovoljstva, žitelja određenog prostora i gosta

WWF Adria provodi dva projekta - „Povećanje učinkovitosti upravljanja prirodnim resursima Parka prirode Telašćica (MedFund) i Ghost Gear - čiji je cilj smanjiti količinu odbačenih ribolovnih alata pronalaženjem inovativnih preventivnih rješenja i podržavanjem modela bez otpada.

Osim vađenja alata s već kartiranih područja, cilj je kartirati i područje cijelog Dugog otoka, a ne samo zone uz klifove, gdje je na snazi zabrana ribolova.

/// David Skoko: Nema održivog razvoja bez snažne zajednice za što je potrebna ozbiljna strategija

Naslovna fotografija: Daniel Kanski

Autor:  HrTurizam.hr

16. svibnja 2024.