ZL Rijeka nesmotrenim potezom ugrozila turistički sektor i sezonu na Kvarneru

Određene cijene usluga skočile čak do 700 %. Strani turoperatori već su najavili povlačenje.

Autor:  Goran Rihelj

4. svibnja 2024.

Na inicijativu domaćih i inozemnih turoperatora, turističkih agencija, prijevoznika koji godinama dovode goste na Kvarner, uz sudjelovanje predstavnika UHPA-e, Obrtničke komore PGŽ i TZ Kvarnera, danas, 3. svibnja održan je zajednički sastanak vezano uz novi cjenik parkiranja za visoko frekventne korisnike parkirnog prostora na ZL Rijeka za 2024. godinu u kojem su cijene usluga iznimno visoko povećane. 

Naime, direktor Zračne luke Rijeka 3. travnja 2024. godine donio je novi cjenik parkiranja za visoko frekventne korisnike parkirnog prostora na ZL Rijeka za 2024. godinu, s istim datumom stupanja na snagu, a bez ranije najave iznimno visokog povećanja cijena.

Podizanje cijene za tekuću godinu je prvo i osnovno pravilo koje se ne radi u turizmu, kako bi bili slikoviti to se uči u "osnovnoj školi" jer su cijene agencija prema drugim turoperatorima i svim drugim turističkim paketima već odavno definirane i prodane. 

Iako je novi cjenik objavljen početkom travnja, sama ta činjenica je već suluda, tek 18. travnja 2024. godine informacija je poslana svim relevantnim dionicima.

Tako su neke cijene skočile preko 300 %, a neke čak do 700 %. Apsolutno neviđeno još u turističkom sektoru, barem prema mojim saznanjima. 

Cjenik parkiranja za visoko frekventne korisnike parkirališnog prostora u ZL Rijeka za 2024. ne samo da je donesen preko noći, nego je i cijena nekoliko stotina posto veća nego što je bila u 2023. godini, ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e te dodaje: 

"Primjerice, prošlogodišnja mjesečna pretplata za shuttle i/ili povremene prijevoznike iznosila je 160,00 eura. Novi cjenik za mjesečnu pretplatu uvodi kategorije po broju mjesta u vozilu, od 690,00 eura do 1.290,00 eura, što čini rast od 330% odnosno 700%. Ovakvo povećanje je neprihvatljivo za turističke agencije koje su svoje aranžmane po starom cjeniku prodale još prošle godine. Donošenje takvih promjena samo deset dana prije dolaska prvog leta je neprofesionalno i nedopustivo. Pozivam na brzu reakciju resornog ministarstva i svih relevantnih institucija kako bi se riješio ovaj problem koji ima ozbiljne posljedice po turistički sektor i reputaciju Hrvatske kao turističke destinacije“, izjavio je Fain.

New project 28

Ovaj cjenik, koji značajno povećava troškove za naše lokalne gospodarstvenike, ne uzima u obzir stvarne ekonomske uvjete u kojima oni posluju. Stoga smo održali koordinaciju s ciljem ukidanja ovog cjenika i kreiranja prihvatljivijih cijena. Ističemo potrebu za transparentnim i pravovremenim donošenjem cjenika, kako bi naši obrtnici i poduzetnici mogli adekvatno planirati svoje poslovanje i zalažemo se za očuvanje interesa naše destinacije i zaštitu prava svih korisnika.“, istaknuo je Emil Priskić, predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije te pozvao sve relevantne dionike da se hitno pozabave ovim pitanjem.

Strani turoperatori već su najavili povlačenje 

Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera navodi kako je Turistička zajednica Kvarnera u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, turističkim gospodarstvom, JLS-ovima, PGŽ-om i HTZ-om već godinama udružuje novac koji iznosi 20% godišnjeg budžeta Turističke zajednice Kvarnera i služi za oglašavanje destinacije s avio prijevoznicima kako bi se potakli dolasci avio gostiju na Kvarner.

"Radi se o najvećem ulaganju u jedan turistički proizvod koji u konačnici rezultira dolaskom od svega 2% ukupnog broja gostiju. Nažalost, nakon ovakve odluke Zračne luke Rijeka strani turoperatori već su najavili povlačenje naše regije iz svojih aranžmana, a lokalne agencije su izrazile nemogućnost dovođenja gostiju preko Zračne luke Rijeka. Ovakvi potezi će još više smanjiti trud turističkog gospodarstva oko povećanja dolaska avio gostiju na Kvarner te narušavaju konkurentnost kvarnerskog turizma i ugled cijele turističke destinacije“, zaključuje Peršić Živadinov.

New project 29

Na sastanku domaćih i inozemnih turoperatora, turističkih agencija, prijevoznika poslao je zahtijeva za ukidanje Cjenika za visoko frekventne korisnike parkirališnog prostora Zračne luke Rijeka, Krk za 2024. godinu, odnosno vraćanje cijena na visinu prema cjeniku iz 2023. godine kao i uvjeta prema pravilniku iz 2023. godine

Također, predlaže se vlasnicima Zračne luke Rijeka da na jednoj od slijedećih sjednica Skupštine Društva stave na dnevni red problematiku upravljanja odnosno rada Uprave Zračne luke Rijeka kao i organizaciju žurnog sastanka sudionika koordinacije s organima Društva Zračne luke Rijeka i svim relevantnim dionicima.

U prilogu se nalaze cjenici parkiranja za visoko frekventne korisnike parkirnog prostora iz 2023. i 2024. u kojem su jasno vide razlike tj. povećanja u cijeni usluga ZL Rijeka.

Prilog: Cjenik parkiranja za visoko frekventne korisnike parkirnog prostora 2023.

Prilog: Cjenik parkiranja za visoko frekventne korisnike parkirnog prostora 2024.

Foto: JÉSHOOTS, Pexels.com / Ilustracija: hrturizam

Autor:  Goran Rihelj

4. svibnja 2024.