Zlatna Slavonija sve atraktivnija destinacija, raste broj noćenja i investicije

U Požeško-slavonskoj županiji prošle je godine zabilježen rekordni porast broja noćenja, trend rasta nastavlja se i ove godine, otvaraju se apartmani, grade se hoteli

23. ožujka 2023.

Da je Požeško-slavonska županija hit među domaćim i stranim gostima potvrđuju izvrsni turistički rezultati za prošlu godinu u kojoj je evidentiran najveći porast broja noćenja i to za više od 40% u odnosu na referentnu i u svim dijelovima Hrvatske rekordnu 2019. 

I što je najvažnije, turističke brojke u Požeško-slavonskoj županiji rastu u kontinuitetu te u proteklih šest godina svake godine bilježe dvoznamenkasti rast, pa je ova županija odabrana za domaćina nedavno održane koordinacije Hrvatske turističke zajednice sa županijskim turističkim zajednicama. Za najveći sastanak sustava turističkih zajednica - na kojem su uz ministricu turizma Nikolinu Brnjac sudjelovali i direktor HTZ-a Kristjan Staničić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović, odabrano je Kutjevo, najpoznatiji vinski gradić u Hrvatskoj.

Sastanak htz mints tz zupanija izvor tz psz
Sastanak HTZ-a, MINTS-a i TZŽ ,izvor TZ Požeško-slavonske županije

Otvaraju se hoteli i vile, širi se turistička ponuda

Veliki interes gostiju za destinaciju Zlatna Slavonija koja obuhvaća čitavo područje Požeško-slavonske županije, utjecao je na investitore pa se tako neke od najvećih investicija u turizam u kontinentalnom dijelu Hrvatske događaju upravo u ovom dijelu Hrvatske.

Tako se primjerice uskoro očekuje izgradnja hotela Shhhuma u Velikoj, kupališnom srcu Slavonije, u ambijentalnom predgrađu Požege otvorit će se i prvi difuzni hotel na ovome području, Zlatni lug. Među vrijednim investicijama su i turističke vile u Lipiku, luksuzno planinsko naselje Zvečevo na Papuku s respektabilnim brojem vila najviše kategorije, nedavno otvoreni Muzej bećarca u Pleternici...

U šest godina udvostručeni smještajni kapaciteti

Paralelno s porastom broja noćenja rastu i broj i kvaliteta smještajne ponude koja je u zadnjih šest godina udvostručena. Unatoč stalnim otvaranjem novih smještajnih kapaciteta, u cijeloj Slavoniji potražnja je kontinuirano veća od ponude. 

"Iako turizam niti nije primarni gospodarski cilj ovih krajeva, nego izvrsna nadopuna subjekata kvalitetne ponude, ekspanzija turističkog prometa nastavit će se i ove godine. U strateškom razvoju destinacije temeljenom na odrednicama Strategije održivog turizma Republike Hrvatske do 2030. u čijem je fokusu zelena transformacija i podizanje kvalitete, nastavljamo s lanjskim uspješnim projektima, ali i pokrećemo nove“, ističe Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije

Novo: Zlatna Slavonija Outdoor

Županijska turistička zajednica projektom Zlatna Slavonija Eno&Gastro prošle je godine predstavila originalan pomak u eno-gastronomiji kroz direktno podizanje kvalitete destinacije, a turistički znalci opisali su ga kao odlični primjer kako se strateški razvija destinacija.

Maja jakobovic direktorica tz psz autor borna subota
Maja Jakobović, Autor: Borna Subota

"I u 2023. nastavljamo s novim izazovima u eno-gastro ponudi i nećemo se zadržati samo na ponudi hrane i pića. Među novim projektima koje pripremamo je i Zlatna Slavonija Outdoor koji će istaknuti i promicati sve aktivnosti koje ovaj „planinski“ dio Slavonije nudi. Kroz sve aktivnosti ove godine provlačit će se destinacijski brend Zlatna Slavonija, a slogan „doživi“ vezat ćemo uz sve podbrendove kako bismo zaokružili čitavu priču“, kaže direktorica TZ Požeško-slavonske županije, pozivajući ljubitelje putovanja da već ovog proljeća istraže i dožive prirodne ljepote, kulturne znamenitosti i vrhunski vinski i gurmanski doživljaj Zlatne Slavonije.

Ova slavonska županija potvrda je kako sustavan višegodišnji i kvalitetno usmjeren rad definitivno daju rezultate.

Izvor, foto Hrvatska turistička zajednica

Naslovna fotografija: Vinogorje Kutjevo, Arhiva TZ PSŽ

23. ožujka 2023.