Prije samo četiri godine, točnije 2018. godine, plasirana je prvu posebno dizajniranu boca pušipela, autohtone vrste vina iz Međimurja, a danas u Međimurju već imaju svoju pušipel čašu.
U domu kulture Štrigova, budućem svjetskom centru pušipela ( još jedna kockica koja će zaokrućiti priču ), ovaja tjedan je predstavljena "pušipel čaša" kojom je stavljena točka na "i" ispijanju i uživanju u ovoj autohtonoj sorti vina, a koju je napravila tvrtka Riedel, sinonim za vinske čaše.
Pušipel, tradicionalna sorta vina Međimurja, koja je desetljetnim ustrajnim radom međimurskih vinara okupljenih u udruzi Hortus Croatie i Međimurske županije postala poznato i internacionalno nagrađivano vino ove je godine svoju kvalitetu potvrdila s čak tri Decantera, najprestižnijom vinskom nagradom.
Prije petnaestak godina od međimurskih vinara potekla je ideja o razvijanju županijske marke vina koja bi služila kao temelj za vinarenje i razvijanje enološke turističke priče.
S tim je ciljem 2011. godine započeo projekt "Klonska selekcija pušipela", u suradnji Međimurske županije, Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae te Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a Međimurje krenulo razvijati brend pušipela, podsjetio je predsjednik Udruge vinara i vinogradara Hortus Croatiae David Štampar.
"2018. godine plasirali smo prvu bocu pušipela, a danas predstavljamo čašu za pušipel. Vinarija Kocijan održala je već dvije radionice i zaista se u ovoj čaši mogu bolje osjetiti karakteristike pušipela", navodi Štampar.