Značajan iskorak Međimurja: Nakon posebno dizajnirane boce, sada pušipel ima i svoju čašu

Autor:  Goran Rihelj

15. prosinca 2022.

Prije samo četiri godine, točnije 2018. godine, plasirana je prvu posebno dizajniranu boca pušipela, autohtone vrste vina iz Međimurja, a danas u Međimurju već imaju svoju pušipel čašu.

U domu kulture Štrigova, budućem svjetskom centru pušipela ( još jedna kockica koja će zaokrućiti priču ), ovaja tjedan je predstavljena "pušipel čaša" kojom je stavljena točka na "i" ispijanju i uživanju u ovoj autohtonoj sorti vina, a koju je napravila tvrtka Riedel, sinonim za vinske čaše.

Pušipel, tradicionalna sorta vina Međimurja, koja je desetljetnim ustrajnim radom međimurskih vinara okupljenih u udruzi Hortus Croatie i Međimurske županije postala poznato i internacionalno nagrađivano vino ove je godine svoju kvalitetu potvrdila s čak tri Decantera, najprestižnijom vinskom nagradom.

Prije petnaestak godina od međimurskih vinara potekla je ideja o razvijanju županijske marke vina koja bi služila kao temelj za vinarenje i razvijanje enološke turističke priče.

S tim je ciljem 2011. godine započeo projekt "Klonska selekcija pušipela", u suradnji Međimurske županije, Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae te Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a Međimurje krenulo razvijati brend pušipela, podsjetio je predsjednik Udruge vinara i vinogradara Hortus Croatiae David Štampar.

"2018. godine plasirali smo prvu bocu pušipela, a danas predstavljamo čašu za pušipel. Vinarija Kocijan održala je već dvije radionice i zaista se u ovoj čaši mogu bolje osjetiti karakteristike pušipela", navodi Štampar.

Img 6491

Međimurski vinari su ove godine na najprestižnijem vinskom natjecanju Decanter osvojili 25 medalja, od toga dvije zlatne, što je samo još jedna potvrda njihovog kvalitetnog rada

"Danas ne predstavljamo samo čašu, već predstavljamo još jedan iskorak u kulturi pijenja vina, vinu kao turističkom proizvodu te vinu kao brendiranju cijelog Međimurja. Čestitam udruzi Hortus Croatie na 30 godina rada, i što svojim vrhunskim vinima Međimurje upisujete na svjetsku enološku kartu“, izjavio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Izrazito sam ponosan što je Međimurje i pušipel dobio svoju čašu, jer oblik čaše zaista utječe na karakteristike vina koje pijemo“, naglasio je Tomislav Tuđen iz tvrtke Mahor za distribuciju čaša i vina te dodao kako je Riedel apsolutni broj jedan u svijetu što se tiče vinskih čaša, a upravo oni su izradili čašu za sortu pušipel.

Kako je istaknuo načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, pušipel zaslužuje da ga se promovira, stoga Općina nastavlja brigu o njemu kroz svjetski centar pušipela, za koji je spremna projektna dokumentacija, a koji će u domu kulture na dostojan predstaviti međimurska vina posjetiteljima i omogućiti im na jednom mjestu degustiraju našu kapljicu i saznaju sve o našim vinima.

319345170 886825202754808 8253605927101935982 n

Međimurksa vinska cesta jedna je od najkvalitetnijih u Hrvatskoj.

Međimursku vinsku cestu svake godine obiđe sve više posjetitelja, a direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula podsjetio je na činjenicu da je Međimurska vinska cesta jedna od najkvalitetnijih i najnagrađivanijih kada usporedimo broj dobivenih Decantera i broj hektara na kojima se obrađuju vinogradi.

"Sav taj trud, ostvareni rezultati i postignut ugled zaslužuju da se priča o našim vinima, a posebice o našem pušipelu nadogradi. Ne plasiramo samo vino, već i doživljaj. Još nas čeka mnogo projekata i ideja koja želimo realizirati da podignemo našu vinsku regiju na najvišu moguću razinu te da što skuplje prodamo vrhunska vina naših vinara, jer ona to zaslužuju", zaključio je Grula te dodao da su osim dobrog vina, izuzetno važan element i prekrasna priroda, uređene kušaonice, etikete, ali i boce i čaše.

Za kraj, podsjećamo kako je ove godine na Mađerkinom bregu otvoren biciklistički vidikovac s pogledom na četiri države kao nova turistička atrkacija Međimurja. U sklopu vidikovca nalazi se i suvenirnica u kojoj se može kupiti Međimurksa vina. 

Više u prilogu: /// Nova turistička atrakcija: U Međimurju otvoren vidikovac s pogledom na četiri države

Foto: Međimurska županija

Autor:  Goran Rihelj

15. prosinca 2022.