Dani vina, turizma i cikloturizma u Osijeku (07.05.)

VIII. dani vina, turizma i cikloturizma održat će se u subotu 7. svibnja 2016. u starom dijelu grada, Tvrđi. Organizatori su županijska turistička zajednica i Županija Osječko-baranjska. Program 10:00...

VIII. dani vina, turizma i cikloturizma održat će se u subotu 7. svibnja 2016. u starom dijelu grada, Tvrđi. Organizatori su županijska turistička zajednica i Županija Osječko-baranjska.
Program

10:00 h – Sajam vina u vinskim ulicama, Osječki sajam antikviteta, Trg Svetog Trojstva
12:30 h – degustacija fiša, čobanca, graha i prženih babuški, ispred Bastiona
18:00 h – Wine tour večer: prezentacija i degustacija vrhunskih slavonsko-baranjskih vina po cijeni od 4,00 kune + vinska čaša uz 15,00 kn kaucije, glazbeni program: Trend Acoustic Band, Sing Song Swing Sextet i DJ Tac, dvorište Kazamata.

Knedl grad

Na Trgu Sv. Trojstva ovom prigodom podići će se slatki „Knedl grad“, u čijim kućicama ćete moći kušati razne slastice uključujući „Osječku knedlu“. Knedla je dio gastronomske povijesti koju Turistička zajednica grada Osijeka oživljava u suradnji sa slastičarnicom „Slasta“ i Ugostiteljskom školom u Osijeku koja je osmislila jedinstven i slastan stari-novi recept. Uz slastice će biti ponuđena vina koja se, uz preporuku sommeliera, najbolje slažu s knedlama.

Zašto „Osječka knedla“?

U davna vremena, Osijek je u vihoru rata postao dijelom velikog Turskog carstva. Ipak, na veliku sreću Osječana, jednoga petka u 11 sati zadnji turski vojnik napustio je grad, a sve crkve zazvonile su i tako najavile dugo čekanu slobodu.

Kako su godine prolazile, crkve su i dalje svakoga petka zvonile u spomen na veliki događaj no Osječani su zaboravili pravi razlog… Konačno i praktično, osječke kuharice shvatile su da je upravo to vrijeme, „kada im sve crkve tako kažu“, idealno za pripremu jednog od omiljenih im jela – knedli sa šljivama, kako bi cijeli ručak bio gotov na vrijeme, do podneva!

I tako je taj, jedanaesti sat petkom postao poznat kao – „knedl sat“!

Izvor: TZ Osijek

Dani_vina_turizma_2016_plakat

Vijesti: