Iva Bencun nova predsjednica Zajednice pustolovnog turizma pri HGK

Kako su starom vodstvu Zajednice pustolovnog turizma pri HGK istekli mandati na sjednici je izabrano novo. Tako je Iva Bencun, predstavnica tvrtki Feral Tours i Zadar Outdoor iz Zadra...

Kako su starom vodstvu Zajednice pustolovnog turizma pri HGK istekli mandati na sjednici je izabrano novo.

Tako je Iva Bencun, predstavnica tvrtki Feral Tours i Zadar Outdoor iz Zadra izglasana je za novu predsjednicu ZPT-a, a njezina zamjenica bit će dosadašnja predsjednica Laura Popovac, direktorica agencije VMD Adventure Travel. Također su odabrani i novi članovi vijeća Zajednice prema regijama i pustolovnim aktivnostima kojima se bave.

Pustolovni turizam jedan je od ključnih segmenata turizma koji doprinose razvoju pred i posezone. Svi inputi koje dobivamo kroz rad Zajednice pustolovnog turizma su nam važni da prepoznamo aktivnosti koje su bitne za razvoj Zajednice, a informacije s terena su nam iznimno bitne i u našim pregovorima s državnim institucijama kako bismo osigurali uvjete za nesmetan razvoj ovog propulzivnog oblika turizma“, istaknula je Antonia Urlić, direktorica Sektora za turizam HGK otvarajući plenarnu i izbornu sjednicu Zajednice pustolovnog turizma pri HGK.

Zahvaljujem Vam na ukazanom povjerenju i nadam se da ćemo imati dobru suradnju. Meni je u interesu, kao i svima vama, da pustolovni turizam razvijamo u smjeru svjetskih trendova, prema kojima ovaj vid turizma raste i po stopama od 65%. Osobno sam uvjerena da sektor ima sjajnu budućnost i daljnji potencijal“, poručila je Iva Bencun, nova predsjednica Zajednice pustolovnog turizma pri HGK.

Popovac je čestitala svojoj nasljednici i istaknula da je važno da u Zajednici bude dinamično i da se u rad uključi što veći broj ljudi. “Dobar primjer je rad na Zakonu o pružanju usluga u turizmu kojim su definirani uvjeti za bavljenje pustolovnim turizmom, a na Zakonu su predstavnici Zajednice u suradnji s Ministarstvom turizma radili intenzivno od 2012. Naši su prijedlozi većinski uvaženi, čime je pokazana snaga ova Zajednice i njezinih članova. HGK Zajednica pustolovnog turizma je definirana kao svojevrstan nositelj s obzirom na to da će popis aktivnosti koje se smatraju turističkim uslugama aktivnog i pustolovnog turizma u smislu ovoga Zakona utvrđivati HGK u okviru Zajednice pustolovnog turizma i objavljivati na svojim mrežnim stranicama. Također će Stručno povjerenstvo pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koje imenuje ministar, utvrđivati koje se uvjerenje, odnosno certifikat, smatra odgovarajućim za obavljanje određene aktivnosti. Utvrđivat će i posebne uvjete za obavljanje pojedine aktivnosti aktivnog ili pustolovnog turizma te za organizaciju manifestacija koje uključuju takve aktivnosti. U istom Povjerenstvu koje će se sastojati od sedam članova dva člana će biti odabrana na temelju prijedloga Hrvatske gospodarske komore“, naglasila je Popovac, dosadašnja predsjednica Zajednice pustolovnog turizma pri HGK.

Na sjednici se pričalo i o dugogodišnjim edukacijama koje HGK provodi u suradnji HGSS-om, a koje je ove godine završilo preko 200 sudionika, zatim specijalizirana edukacija održana u suradnji najvećom svjetskom asocijacijom pustolovnog turizma ATTA,  a najavljen je i nastavak promotivnih aktivnosti pustolovnog turizma u 2018.

Svim članicama poslan je poziv za inicijalni iskaz interesa za izlaganje na štandu HGK Zajednice pustolovnog turizma na sajmu ITB Berlin od 7. do 11. ožujka 2018., u sklopu hale posvećene segmentu pustolovnog i turizma za mlade. Planirano je 25 m2 izlagačkog prostora, a Komora bi sudjelovala u sufinanciranju zakupa izlagačkog prostora i uređenja prostora u iznosu do 50 posto ukupnog troška, dok se drugih 50 posto troška dijeli na broj tvrtki suizlagača.

Povezane vijest:

ANTONIA URLIĆ NOVA DIREKTORICA SEKTORA ZA TURIZAM HGK

DANIJELA ČAVLOVIĆ IZABRANA ZA PREDSJEDNICU ZAJEDNICE OBITELJSKOG TURIZMA PRI HGK

Vijesti: