HGK pokreće prvi integracijski program za strane radnike - Welcome to Croatia

Program je prilagođen sektoru turizma, građevine, logistike i trgovine.

Autor:  HrTurizam.hr

6. ožujka 2024.

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Veleučilištem Edward Bernays pokreće program edukacija Welcome to Croatia u cilju integracije stranih radnika u društvo i poslovnu zajednicu, prvi takav u Hrvatskoj.

Ciklus radionica kreće iz Pule, gdje će od 25. do 29. ožujka strani radnici iz sektora turizma učiti o specifičnostima Hrvatske kao zemlje domaćina u kontekstu nacionalnog identiteta, društvenih i kulturnih normi i vrijednosti, ali će također učiti osnove hrvatskog jezika, upoznat će se sa zakonodavnim okvirom, osnovama sigurnosti na radu te će usavršavati poslovne norme u kontekstu rada s klijentima, obrade pritužbi klijenata, hitnih sigurnosnih postupaka i poslovnog bontona općenito.

Welcome to Croatia je interdisciplinarni edukacijski program koji odgovara izazovima integracije i osnovnog osposobljavanja državljana trećih zemalja u Hrvatskoj, kao pomoć za jednostavnije uključivanje u društvene tokove i rad u tercijarnom sektoru.

"Osluškujući potrebe gospodarstva, ali i pozive iz različitih društvenih sfera kako je nužno započeti s provođenjem integracijskih programa za sve veći broj stranih radnika koji dolaze u našu zemlju, započinjemo s provođenjem programa koji će strane radnike upoznati s osnovama hrvatskog društva i poslovnih normi. S obzirom na to da se i ove godine očekuje izdavanje preko 170.000 novih radnih dozvola, vjerujem da u sinergiji s mjerom vaučera HZZ-a za učenje hrvatskog jezika za strance, možemo doprinijeti njihovoj integraciji u naše društvo. Navedene mjere su prvi koraci prema sustavnoj i sveobuhvatnijoj integracijskoj i imigracijskoj politici, kako bi Hrvatska privukla i zadržala kvalitetnu radnu snagu", izjavio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Program je namijenjen svim stranim radnicima, a nude se i moduli posebno prilagođeni sektoru turizma, građevine, logistike i trgovine, u kojima danas u Hrvatskoj radi najviše stranih državljana.

Kv welcome to cro kolaz 00265e7003b38f42

U prvom koraku, predviđeno je održavanje 10 ciklusa edukacija u većim gradovima u Hrvatskoj. Program se izvodi uživo, na engleskom jeziku, u sjedištima županijskih komora HGK ili u prostorima poslodavca, ako postoji interes za cijelu grupu.

Program Welcome to Croatia traje pet dana, ukupno 30 školskih sati, a izvodit će se u grupama do 30 polaznika. Najveći broj sati, 12, odnosi se na predmet Izvrsnost u poslovnim odnosima, na kojem se će se, između ostalog, obrađivati teme poput razumijevanja potreba klijenata i kolega, te na predmet Osnove hrvatskog jezika, uključuje 9 sati nastave o svakodnevnim izrazima i jednostavnim frazama,  kao i osnovne stručne pojmove i konverzacijske situacije.

Osim toga, program će se kroz 6 sati predmeta Hrvatska povijest, društvo i kultura pobrinuti da strani radnici lakše shvate društveno i poslovno okruženje u koje su došli živjeti i raditi, dok će im se kroz predmet Pravna sigurnost i poštivanje zakona osigurati lakše snalaženje među pravnim normama u Hrvatskoj.

Program osigurava stjecanje nužnih razina komunikacijskih, pravnih i stručnih vještina, osnovnih jezičnih kompetencija te poslovnih znanja i kompetencija potrebnih za uključivanje stranih radnika u tržište rada te rad s gostima, klijentima i suradnicima na hrvatskom govornom području.

Nakon odslušanih svih modula i izvršenih svih obaveza na programu, Hrvatska gospodarska komora i Veleučilište Edward Bernays polazniku izdaju certifikat kao dokaz o uspješnom završetku programa. Uz certifikat, polazniku se izdaje i dodatna isprava, tzv. prilog uz certifikat čija je svrha pružanje nezavisnih podataka o programu radi olakšanja transparentnosti pred poslodavcem u Hrvatskoj.

Više informacija o programu Welcome to Croatia dostupno je na podstranici HGK.

Foto: HGK

Autor:  HrTurizam.hr

6. ožujka 2024.