Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti

Manifestacija se neprekidno obilježava posljednjih 16. godina, prava je folklorna poslastica, a kombinira autentični doživljaj života s bogatom gastronomskog, izlagačkom, kulturno-umjetničkom i zabavnom ponudom

Ljubitelje narodnih običaja i tradicije u Županji ovoga vikenda očekuje još jedna folklorna manifestacija. „Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti“ od 2003. godine naovamo obilježava se svake prve subote u srpnju kao proslava završetka školske godine i žetve na poljima Slavonije. 16. po redu žetvena i ljetna svečanost održava se u organizaciji Turističke zajednice grada Županja i u partnerstvu s Poljoprivrednom zadrugom Napredak, Hrvatskim kulturnim centrom „Bunjevačko kolo“, proizvođačima suhomesnatih proizvoda i rakije te u suradnji s putničkim agencijama, zatim školama, fakultetima i ostalim udrugama sastavnim za provedbu manifestacije. U vidu financijskih i drugih oblika potpora u realizaciji sudjeluje oko 30 javnih i privatnih subjekata, odnosno gospodarstvenika iz cijele Hrvatske.

Iz Turističke zajednice grada Županja navode kako s obzirom na obilježja ovog izuzetnog proizvoda, isti je namijenjen ne samo organiziranim turističkim skupinama, školama i fakultetima, vikend posjetiteljima ili izletnicima, nego i gurmanima te, kao što smo rekli na početku, ljubiteljima narodne kulture, a koji uz etnološku komponentnu manifestacije mogu uživati u bogatoj gastronomskoj i zabavnoj ponudi, ali se i aktivno uključiti u program. K tome, „Kruh naš svagdašnji“ dobitnik je dvaju prestižnih nagrada u području turizma, naime u kategoriji kulturno turistička atrakcija u Hrvatskoj, manifestacija je 2009. godine dobila nagradu magazina Way to Croatia – SIMPLY THE BEST. Zlatnu povelju i nagradu „SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA HRVATSKE 2014.“ dobila je potonje godine za osvojeno 1. mjesto u kategoriji ruralno turističke manifestacije.

U programu ove, 2018. godine, sudjeluje gotovo 200 sudionika, uključujući članove performansa te goste iz BiH i Srbije, kao i članove kulturno umjetničkih udruga, tamburaških sastava, izlagača i članova konjogojskih udruga sa zaprežnim kolima.

Kroz ovu dugu priču koja se kontinuirano odvija zadnjih 16 godina i ove ćemo godine imati brojne goste iz drugih zemalja koje do sada nisu sudjelovale, a to su prije svega posjetitelji iz Austrije i Rumunjske koji će na manifestaciji predstaviti publici svoje tradicijsko bogatstvo“, izjavio je direktor Turističke zajednice grada Županja, Mirko Bačić.

Što uopće nudi ovo autentično iskustvo?

Žetva je Slavoncima stoljećima bila simbol blagostanja uz druženje, pjesmu i bogat jelovnik, navode iz TZ Županja. No, unatoč što je stare običaje pojednostavilo i ujedno pojelo vrijeme, ovom su manifestacijom Županjci nastojali oživjeti ljepotu starinskih običaja.

Program započinje tradicionalnim slavonskim objedom na slamnatom stolu, a nastavlja prikazom ručnog košenja pšenice, vezanja snoplja, snašanja snopova i vršidbe na starim strojevima poput dreša i levatora. Prikaz se proteže kroz cijeli dan i odvija na različitim dijelovima polja, dok su za ovaj dašak staroga svijeta zaslužni članovi kulturno umjetničkih udruga iz županjske okolice te članovi konjogojskih udruga koji se okupljaju u oblik zajedničkog rada, tzv. „mobe“. Uz interaktivni igrani dio programa, manifestacija obuhvaća i žetveni sajam s ponudom domaćih lokalnih proizvoda – šarane tikvice, zlatovez, šlingeraj i ino, potom prezentaciju starih zanata, radionice autohtonih proizvoda, ali i dodjelu nagrada i priznanja za najuspješnije proizvođače u području ratarstva i stočarstva te brojne nastupe kulturno umjetničkih udruga.

Ove godine očekuje se, također veći broj posjetitelja u odnosu na prethodne iako nijedna do sada nije nadmašila prve godine manifestacije kada je „Kruh naš svagdašnji“ posjetilo negdje između 1.000 i 1.200 gostiju. Predviđamo minimalno 700 uzvanika koji će uveličati žetvene svečanosti i nadamo se da će svi, na koncu, biti zadovoljni“, rekao je Bačić.

Cilj ovakvih manifestacija je razvoj i unapređivanje ruralnog turizma, uključivanje u turističku ponudu kontinentalnog turizma, stvaranje poželjne turističke destinacije, kao i stvaranje novog turističkog proizvoda temeljenog na izvornim resursima s kojima raspolaže grad Županja. „Kruh naš svagdašnji“ želi očuvati tradicijske vrijednosti istočne Slavonije zajedno sa starim zanatima i običajima jer i oni predstavljaju ključan faktor u šarolikoj ponudi kontinentalne Hrvatske. Manifestacijom se nastoji stvoriti partnerske odnose s gospodarstvenicima i poduzetnicima, osigurati dodatna financijska sredstva OPG-ovima i malim poduzetnicima, potaknuti razvoj međunarodne suradnje sa susjedima i Hrvatskom maticom iseljenika, povećati ukupni turistički promet i potaknuti lokalno življe na uključenost u razvoj ruralnog turizma. Također, treba istaknuti i dvije hvalevrijedne inicijative: prva nastoji stvoriti jedinstveni turistički proizvod naziva „Od zlatnog zrna do kulina“ povezivanjem baštine i gastronomske ponude, a druga želi izgraditi Žetveni stan. Žetveni stan ili guvno, zamišljen je kao mjesto svih kulturnih, zabavnih i turističkih događanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a nalazio bi se nedaleko od grada na površini od 2 hektra s atrakcijama poput turističke zadružne kuće i kušaonicama.

Županja i okolica primarno su poljoprivredni kraj i ovdje turizam nikada neće biti nositelj razvoja gospodarstva, ali ono čemu moramo težiti je da stvorimo priču kako ovdje postoji dodatna vrijednost koja može biti izdašan izvor prihoda. Imamo velik potencijal u razvoju seoskog turizma, primjera radi, ponuda privatnog smještaja kroz 5 godina skočila je s 2 na 12 jedinica. Uvijek postoji prostora za napredak, želja postoji, moramo stresti tu inertnost i ustrajati“, zaključio je Bačić.

Turistička zajednica želi Županju učini prepoznatljivom destinacijom aktivnog odmora, čiste prirode, domaće hrane i manifestacija koje čuvaju kulturnu baštinu i tradiciju te kroz svoj rad uvijek nastoji biti izvor i motivacija za nove ideje i otkrivanje skrivenih potencijale.

Vijesti: