Nova atrakcija u Baraćevim špiljama gradit će se novcem EU

Javna ustanova Baraćeve špilje nositelj je projektnog prijedloga  Posjetiteljski centar Kuća špilje kao glavne sastavnice primarnih projekata za razvoj destinacije Plitvičke doline. Na ovom projektu, kažu u JU Baraćeve...

Javna ustanova Baraćeve špilje nositelj je projektnog prijedloga  Posjetiteljski centar Kuća špilje kao glavne sastavnice primarnih projekata za razvoj destinacije Plitvičke doline.

Na ovom projektu, kažu u JU Baraćeve špilje, radi se već nekoliko godina, predstavljen je još 2014. godine u JU NP Plitvička jezera i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode čiju potporu i praćenje pripreme projekta uživaju već nekoliko godina. Riječ je o projektu kojega su Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera i JU Baraćeve špilje zajedno prijavili na europski fond Konkurentnost i kohezija Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u vrijednosti 20 milijuna kuna. U javnom pozivu vide veliku prilika za ostvarenje bespovratnih sredstava iz kohezijskoga fonda koji financira projekt do 85 posto ukupnih troškova.

Ovo je za nas velika prilika jer sami ne bi mogli ostvariti tako krupan projekt. Projekt je prijavljen zajedno s NP Plitvička jezera koji također projektira  Posjetiteljski centar Medveđak koji će biti  tematski i programski uvezan s ponudom Baraćevih špilja. Zajednički cilj jest pridonijeti razvoju čitave regije, a kroz održivo upravljanje zaštićenim područjima. Do kraja godine očekujemo objavu rezultata i nadamo se da ćemo proći, a sljedeće godine slijedi početak radova. Vrijeme provedbe projekta je četiri godine“, kaže Tihana Oštrina, ravnateljica JU Baraćeve špilje koja je s Anđelkom Novoselom, ravnateljem JU NP Plitvička jezera, prošlog tjedna potpisala sporazum o partnerstvu na projektu te sufinanciranju projekta od strane Nacionalnog parka.

Tihana Oštrina,  ravnateljica JU Baraćeve špilje

Tihana Oštrina ističe kako je od velike važnosti što su nakon brojnih sastanaka NP Plitvička jezera na temu suradnje dviju ustanova u održivom upravljanju posjetitelja u NP Plitvička jezera i usmjeravanju posjetitelja iz NP Plitvička jezera u ZK Baraćeve špilje. Ravnateljica drži kako je sretna okolnost što je autorski tim imao jedinstvenu priliku da objekt osmisli prema postavu, umjesto da se postav projektira u već zadane gabarite što je omogućilo iznimno maštovit i kreativan pristup.

Glavna atrakcijska i prihvatna točka projekta je centar za posjetitelje koji sadrži prezentacijske i muzejske cjeline, speleološko-edukacijski centar s depoom i knjižnicom, polivalentnu multimedijalnu dvoranu, ugostiteljski prostor i uredski prostor, dječju igraonicu, suvenirnicu, garderobu te područje eksterijera s prezentacijskim punktovima i parkiralištem, površine ukupno 2000 četvornih metara.

Razvojem postava Posjetiteljskog centra, dodaje ravnateljica JU Baraćeve špilje,  žele unaprijediti infrastrukturu za posjetitelje, ostvariti jedinstvenu, inovativnu i atraktivnu prezentaciju kulturnih i prirodnih vrijednosti lokaliteta Baraćevih špilje za sve posjetitelje, stvoriti suvremenu infrastrukturu za održavanje raznovrsnih edukativnih i rekreativnih aktivnosti te srodnih dodanih vrijednosti,

Upotreba suvremene tehnologije za kreiranje doživljaja i interpretaciju prirodne i kulturne baštine, poticati kod lokalnog stanovništva i posjetitelja interes na kulturu i prirodu i razviti svijest o očuvanju prirode i važnosti održive interakcije čovjeka i prirode.

Vijesti: