U izradi Master plan prometnog razvoja Slavonije

Sredstvima EU financirat će se izrada prometnog Master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatske, kroz ugovor koji su u utorak, 14. ožujka potpisali resorni ministar Oleg Butković i ravnatelj Središnje...

Sredstvima EU financirat će se izrada prometnog Master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatske, kroz ugovor koji su u utorak, 14. ožujka potpisali resorni ministar Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric sa obnašateljicom dužnosti župana Virovitičko – podravske županije Sanjom Bošnjak, koja će biti korisnik projekta.

Ugovorom vrijednim 6,8 milijuna kuna identificirat će se prometne potrebe i prilike za poboljšanje prometnog sustava 5 slavonskih županija, budući su Virovitičko – podravskoj županiji partneri na projektu: Osječko – baranjska, Požeško – slavonska, Vukovarsko – srijemska i Brodsko – posavska županija.

Master plan, koji ima ulogu svojevrsne strategije prometnog razvoja regije, pružit će izravno strateško uporište za financiranje budućih projekata javne – gradske, prigradske i regionalne mobilnosti, budući je njegova uloga analizirati promet na područjima koja međusobno prometno gravitiraju (području funkcionalnih regija), identificirati probleme na tim područjima te generirati mjere, kao moguća rješenja tih problema. „Ovaj ugovor zato je od izuzetne važnosti jer ćemo nakon sljedeće dvije godine, koliko će se provoditi ugovor, imati jasnu sliku stvarnih potreba tog kraja i spremne projekte koji će doprinijeti vraćanju života u Slavoniju.“. – rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i naglasio kako samo razvijena  i moderna prometna infrastruktura može služiti razvoju gospodarstva i potrebama stanovništva, a upravo je Slavonija područje kojem je potrebna izuzetna podrška ove države i Vlade.

Dokumentom će se također identificirati mjere za rješavanje problema, odnosno ciljevi na osnovu kojih će se razviti projektni prijedlozi za ulaganja na lokalnoj i regionalnoj razini. Na ovaj način omogućit će se integrirano i koordinirano planiranje održivog prometnog sustava na razini pet županija, a što će poboljšati prometnu dostupnost cijelog područja i otvoriti mogućnost za razvoj održivog gospodarstva u cjelini, posebice poljoprivrede i prehrambene industrije te razvoj turističkih potencijala i mogućnosti zapošljavanja.

Također, uskoro bi se trabli potpisati i ugovoriti i rekonstrukciju željezničke pruge Zaprešić – Zabok i Vinkovci – Vukovar, izgradnju terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek, te nastaviti na provedbi željezničkih projekata, cestovnih poput obilaznice Vodica, mosta Čiovo i naravno, projekta svih projekata – Pelješkog mosta.

S izradom Master plana kasnimo godinama, no bolje ikad nego nikad. Prometna dostupnost i povezanost jedna je od ključnih preduvjeta za razvoj turizma, kao i cijelog gospodarstva.

Vijesti: