U Vinkovcima pronađena lokacija antičkog foruma drevnih Cibala

Prostor središnjeg gradskog parka u Vinkovcima dugi niz godina predmet je špekulacija o potencijalnoj lokaciji rimskog foruma drevnih Cibala, a koja je prema najnovijim istraživanjima napokon potvrđena

Vinkovci. Najstariji grad u Europi. Rodna gruda na kojoj je cvala sopotska kultura. Ovdje je sve započelo.

Smješteni na atraktivnoj lokaciji na sjevernom rubu Bosutske nizine, odvajkada su privlačili življe. Kontinuitet postojanja, pod tim ili drugim imenom, broji 8.300 godina, dok mu najdalju povijest bilježimo u vrijeme neolitika, odnosno mlađeg kamenoga doba. Također, Vinkovci su od 6.300 g. pr. Kr. susretište mnogih kultura: sopotske, badenske, lasinjske, kostalačke, vučedolske, vinkovačke, vatinske, belegiške, keltsko-latenske, rimske, avarsko-slavenske i kasnije, navodi u svojoj knjizi “Stari VinkovciMartin Grgurovac.

U Vinkovcima je pronađen najstariji indoeuropski kalendar, takozvani Orion s istaknutim astronomskim simbolima na sebi. Ovu iznimno vrijednu i značajnu posudu pronašao je dr.sc. Aleksandar Durman 1978. godine na mjestu gdje je današnji hotel Slavonija, dok je nastanak spomenutog artefakta datiran u vrijeme sumerskog i egipatskog kalendara.

U zadnjoj četvrtini 8. godine pr. Kr. na područje Vinkovaca dolaze Rimljani. Na prostoru ranijih pretpovijesnih kultura nastale su tadašnje Cibalae koje su ime dobile prema predrimskom nazivu za brežuljak. S vremenom, Cibalae postaju sve značajnije rimsko središte, a iznjedrile su čak dva rimska cara: Valensa i Valentinijana.

Za vrijeme cara Hadrijana, Vinkovci su dobili status municipije, a u vrijeme Severa i njegovog sina Karakule i status kolonije. Sve do nakon 378. godine kada s provalom Zapadnih Gota okončava vladavina Cibala. Na područje grada doseljavaju se i smjenjuju brojna germanska plemena poput Huna, Gepida i Istočnih Gota.

Usprkos svemu, Rimsko Carstvo ostavilo je mnoštvo materijalnih dokaza o svom postojanju na ovoj obali Bosuta, a to potvrđuju i dva posljednja arheološka nalazišta. U jednom je pronađena kolekcija antičkog srebra velike kulturološke vrijednosti, a u drugom ranokršćanski kompleks iz 4. i 5. stoljeća.

Vinkovačka antička kolekcija srebra sastoji se od četrdeset i šest predmeta od kojih su četrdeset i pet srebrna te jedna neukrašena gema od poludragog kamena oniksa. Najznačajniji predmet u ostavi i jedan od najznačajnijih kasnoantičkih predmeta ikada pronađenih je svakako Tantalova zdjela, a izdvaja se i pladanj s prikazom pastira i zgrade.

To je srebro koje je staro tisuću i pol godina. Tržišna mu je vrijednost oko 200 do 250 milijuna kuna, a nakon provedene konzervacije cijena će još rasti. Dakle, materijalna vrijednost srebra je ogromna, dok mu je kulturna vrijednost neprocjenjiva. To nije samo baština Republike Hrvatske, nego cijelog ljudskog roda“, objasnio je arheolog i kustos Arheološkog odjela Gradskog muzeja u Vinkovcima Hrvoje Vulić.

CSI: Forum

Cibale nastavljaju fascinirati javnost pa je tako prije četiri godine Grad Vinkovci u sklopu plana obnove središnjeg gradskog parka u najužem centru grada, obavio preliminarna geofizička snimanja, a kojima se željelo utvrditi što se nalazi ispod te povijesne površine bez probnih arheoloških istraživanja.

Naime, još prema sačuvanim zapisima iz 18. stoljeća zabilježeno je kako su vojnici za potrebe gradnje vježbališta i paradnog prostora upravo na toj lokaciji pijeskom morali nasuti ostatke rimskih zidova. To je razlog zbog kojeg je Grad Vinkovci naručio snimanja od slovenske tvrtke Gearh d.o.o, kako bi se utvrdilo postojanje arhitektonskih ostataka iz rimskog razdoblja.

Na temelju rezultata geofizičkih snimaka, arheolozi vinkovačkog muzeja obavili su sondiranja na prostoru parka te su u gotovo svim sondama pronađeni ostatci arhitekture i pokretnih nalaza. Najviše se pak ističe nalaz koji indicira da je u trokutu između vinkovačkog muzeja, suda i župnog dvora zatrpan drevni forum, odnosno antički središnji gradski trg na kojem su se odvijali svi glavni i javni događaji u rimskog gradu.

2015. godine krenuli smo s istraživanjima na površini parka na Trgu bana Josipa Šokčevića i na nekoliko smo lokacija pronašli izvrsno očuvanu arhitekturu, s posebnim naglaskom na prostor ispred muzeja, suda i župnog dvora. Ovdje je riječ o velikom otvorenom popločanom prostoru na kojem smo pronašli ostatke žrtvenika, a to se uklapa u prethodne podatke koje imamo. Naime, iz vremena izgradnje današnje zgrade suda kasnih 60-tih godina, imamo zapis da je u temelje zazidan veliki rimski natpis koji je najvjerojatnije temelj carskoga stupa. Carski su se stupovi obično nalazili na forumu. Također, uklapa se u pronalazak glavne gradske ceste, otkrića iz 1993. godine nakon provedenih istraživanja na zgradi današnjeg Foto Rahela. Nakon što smo potvrdili postojanje otvorenog popločanog prostora, možemo konačno potvrditi da se rimski forum nalazi na sjeverozapadnom uglu Trga bana Josipa Šokčevića“, rezimirao je Vulić ovo izvanredno otkriće.

Pozicija glavnog rimskog trga u Cibalama je dugi niz godina jedno od ključnih pitanja kojima su se bavili brojni istraživači. Postojalo je više pretpostavki, no sve su se više-manje vrtjele oko prostora današnjeg središnjeg gradskog parka. Park je jedno od rijetkih mjesta u gradu na kojem se u novijoj povijesti ništa nije gradilo, a što je poslužilo kao indicija da se ispod površine nalaze očuvane rimske arhitekture. Također, istaknuo je Vulić, prostor trga bio bi idealno mjesto za prezentaciju pronađene antičke građe. Unatoč činjenici što je riječ o urbanistički zaštićenoj zoni, Grad Vinkovci podupiru ovaj projekt te je iskazana želja da na ovim vrijednim arheološkim lokalitetima omogući građanima i ostatku zainteresiranih dostojnu prezentaciju rimske arhitekture.

U nastavku muzej želi provesti dodatna istraživanja na ovim lokacijama, a zatim, koliko je to moguće, ostvariti njezinu prezentaciju javnosti. U skorije vrijeme, provest će se nova zaštitna istraživanja, što podrazumijeva otvaranje spomenute površine i istraživanja prostora ispod nje.

Nadamo se prikupiti nove vrijedne materijale. Najznačajniji pronalazak u ovom istraživačkom pothvatu bio bi eventualni pronalazak očuvanih dijelova ili cijelih carskih skulptura i natpisa. To je dragocjen podatak i materija koja nam kronično nedostaje na prostoru Cibala“, zaključio je Vulić.

POVEZANE VIJESTI:

VINKOVCI KAO NAJSTARIJI GRAD U EUROPI MORA BITI GLAVNA ZVIJEZDA EUROPSKOG TURIZMA

SPEKTAKULARNO OTKRIĆE U HRVATSKOJ – PRONAĐEN NAJSTARIJI KALENDAR U EUROPI!

IZRAĐENA STUDIJA „BRENDIRANJE VINKOVACA KAO TURISTIČKI POŽELJNE DESTINACIJE“

TURISTI U POTRAZI ZA PRAVIM RIMSKIM BLAGOM

Vijesti: