Živimo Destinaciju Vinkovci - uspješna priča o suradnji turističke zajednice i privatnih iznajmljivača

Autor:  HrTurizam Promo

24. travnja 2024.

Projekt Živimo Destinaciju Vinkovci je projekt Turističke zajednice grada Vinkovaca koji je započeo 2023. godine zahvaljujući potpori HTZ-a i TZ Vukovarsko –srijemske županije putem Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja.

Premda je prijavljen kao projekt Održivi Vinkovci, iz svih se njegovih aktivnosti kristaliziralo uspostavljanje modela kontinuirane i funkcionalne suradnje turističke zajednice (kao institucije koja upravlja razvojem destinacije) te ključnih dionika – privatnih iznajmljivača. Oni naime u svom poslovanju izravno i aktivno sudjeluju u kreiranju i podržavanju razvoja destinacije. Stoga su iz vinkovačke turističke zajednice upravo prema njima uputili poziv i usmjerili fokus. 

Prva aktivnost u 2024. godini bila je povezivanje javnog i privatnog sektora kroz upoznavanje Vinkovaca iz perspektive dobroga domaćina ali dijelom i zainteresiranoga turista.

Tako je 1. ožujka 2024. upriličen posjet Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci i  rodnoj kući Ivana Kozarca. Domaćini su iznajmljivače primili u svojim ustanovama te ih upoznali s poviješću knjižnice odnosno rodne kuće i samoga književnika. Nakon toga posjetili su OPG Ferbežar. S obzirom kako su Vinkovci urbano područje, u gradu je malo OPG-ova koji imaju mogućnost primanja posjetitelja no jedan od onih koji se okrenuo prema kreiranju sadržaja za posjetitelje svakako jeste OPG Ferbežar koji se osim proizvodnje meda bavi i proizvodnjom medovine što ga čini jedinstvenim u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a među malobrojnima je u državi.

Iznajmljivači su tako stekli uvid u mogućnosti koje se nude posjetiteljima te i oni sami i njihovi gosti su dobrodošli posjetitelji svega navedenoga.

Zivimo destinaciju vinkovci tz vinkovci 3

U subotu 2. ožujka 2024. godine organiziran je obilazak Gradskog muzeja Vinkovci i OPG Abelo. U muzeju su iznajmljivače dočekali kustosi koji su stručnu materiju prezentirali na zanimljiv način i svakako potaknuli iznajmljivače da više o viđenome i sami prenesu gostima i upute ih ka muzeju. OPG Abelo jedan je od suradnika koji su vrlo kooperativni a također i jedinstveni u Vukovarsko-srijemskoj županiji stoga je ne samo iznajmljivačima, koji za njih možda do sada nisu znali, već svakako i gostima, velika preporuka za obilazak. I OPG Ferbežar i OPG Abelo kreiraju ponudu svojih proizvoda otvoreni prema željama i potrebama posjetitelja odnosno turista te su u fazi ishođenja dozvola za otvaranje kušaonica.

U suradnji sa Zrakoplovnim klubom Vrabac, Turistička zajednica grada Vinkovaca organizirala je Dane otvorenih vrata ZK Vrabac na aerodromu Sopot kojega je velik broj posjetitelja obišao 12. ožujka u popodnevnim satima. Također je to bila izvrsna prilika da posjetitelji, no prvenstveno iznajmljivači, vide ponudu grada Vinkovaca kako bi ju mogli kvalitetno i pravovremeno komunicirati sa svojim  gostima.

Posljednja proljetna aktivnost bila je edukacija na temu digitalnog marketinga koja je održana 9. travnja 2024. godine u hotelu Admiral.

Tvrtka Interligo održala je edukaciju na temu digitalnog marketinga s naglaskom na postavljanje oglasa i upravljanje istima na Booking.com-u i Airbnb-u. 

Izvor i foto: Turistička zajednica grada Vinkovaca

Autor:  HrTurizam Promo

24. travnja 2024.