VINOcom kao i vino: Što je stariji, to je bolji

Naslovna fotografija: FB Vinska ilegala

Međunarodni festival vina i kulinarstva VINOcom po 13. se put održao krajem studenog i kako s ponosom ističe organizator profesor Ivan Dropuljić, na jednom mjestu okupio više od 300 izlagača na 3.000 kvadratnih metara u zagrebačkom hotelu Esplanade. 

Osim vinara, svoje su proizvode predstavili i brojni OPG-ovi i proizvođači ulja, mesnih delicija ali i slastica.

Osim mogućnosti kušanja brojnih vina i delikatesa, festival je jedinstvena prilika za razmjenu iskustava među vinarima, kako o tehnikama uzgoja i prerade grožđa u sve suvremenije opremljenim podrumima, tako i o usvojenom Nacrtu prijedloga zakona o vinu i njegovom utjecaju na proizvođače iz sektora vinarstva i vinogradarstva.“Osnovni cilj manifestacije od prvog je dana podizanje svijesti o vinu kao važnom dijelu kulture stola, a sudeći po sve većem broju izlagača ali i posjetitelja, naročito mlađih – u tome smo uspjeli“ izjavio je svima znani profesor matematike kojeg poznajemo pod nadimkom Dropi. 

Uz vinare i posjetitelji su mogli sudjelovati na brojnim, specijaliziranim radionicama i upoznati se s manje poznatim vinima koje su predstavili vinari iz Rusije, ovogodišnje zemlje partnera. 

Na radionici intrigantnog naziva Naučimo zašto je Decanter objavio naslov – Hvala Bogu na hrvatskim vinima prisutni su uživali u vertikali Graševina Ivana Enjingija, vinara koji gotovo da ima status rock zvijezde. Kroz skoro tri desetljeća proizvodnje vrhunskih vina (9 godišta, od 1990. do 2018.) sudionike je proveo novinar i vrsni poznavatelj vina Ivo Kozarčanin – Bakhov sin i podsjetio nas na članak objavljen još 2008. godine. Tada je na natjecanju u Londonu Enjingijevo Venje iz 1998. osvojilo zlatnu medalju među vinima cjenovnog ranga ispod 10 funti, a časopis Decanter odao priznanje vinaru koji ima strpljenja pustiti da vino u podrumu odradi svoje i čeka pravi trenutak za puštanje na tržište.

Osim standardnih vinskih radionica, pozornost je privukla i radionica 3×12, veliko trojstvo maslina, vina i gastro ikona koju su vodili Rene Bakalović i Zoran Šimunić, a osnovna nit vodilja bila su vrhunska (domaća) maslinova ulja. Osim potrage za savršenim vinom koje odgovara ulju i pojedinom jelu gastronomski su stručnjaci najprije pomno birali odgovarajuću namirnicu – gastro ikonu poput bijelog ili crnog tartufa ili otočkog meda pripremljenu prema posebno osmišljenom receptu. Na kraju sommelier zaokruži priču izborom vina čije grožđe, terroir, vinar i godište savršeno odgovaraju odabranom ulju i namirnici. 

Ovaj uzbudljiv, poticajan i vrlo zahtjevan koncept gourmet karte prema najboljim ovogodišnjim mladim uljima iz maslinika od Istre do Dalmacije gostima nude Klub gastronomada i restoran Apetit u Zagrebu. Chef Marin Rendić i tim stručnjaka na najbolji su način obogatili domaću turističku ponudu predstavljajući nagrađivana maslinova ulja i vina, domaće namirnice te originalne recepture.

Kraj je godine i naravno vrijeme za rekapitulaciju učinjenog pa su dodijeljene i vinske nagrade. Dan uoči Vinocoma po 7. su put dodijeljene nagrade Bijeli grozd vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske kulture ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji. Nagradu je 2012. godine utemeljila udruga za kulturu stola G.E.T. s ciljem promicanja eno-gastronomije i eno-gastro turizma, a u ocjenjivanju sudjeluje 500-tinjak eno-gastro poznavalaca te još 1.200 osoba kroz otvorenu anketu. Najbolja u Hrvatskoj u vinskom turizmu ove je godine istarska vinarija Stancija Meneghetti, a slijede je najbolja vinarija Bregovite Hrvatske Vuglec breg te orebićka Korta Katarina. 

Osim vinarima, nagrade pod nazivom Vinske zvijezde dodijeljene su i najboljim vinima koja se mogu kupiti u hrvatskim vinotekama i dućanima. Nagrada je utemeljena 2012. godine i predstavlja najveće neovisno ocjenjivanje vina u kojem uz tri stalna žirija (Vito Andrić, Ivo Kozarčanin, Marija Vukelić) sudjeluje 20 ocjenjivača, a ove su godine između 153 kušana vina posebno izdvojili ona koja preporučuju potrošačima vinoljupcima. Veliku zlatnu medalju ponijelo je 11 vina od čega čak 9 domaćih, a Kristalnu zvijezdu za najbolje vino od autohtone hrvatske sorte osvojio je Dingač 2016 pelješačkog OPG-a u vlasništvu Vedrana Kiridžije.

Vijesti: