2019. će biti godina turizma i kulture Hrvatske i Kine

Sutra će u Dubrovniku započeti osmi sastanak šefova vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe, a trajat će do 12. travnja. Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s...

Sutra će u Dubrovniku započeti osmi sastanak šefova vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe, a trajat će do 12. travnja. Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, organizira poslovni forum za poduzetnike iz Kine i 16 europskih zemalja.

Ovo je najveća prilika za povećanje izvoza i nove investicijske cikluse dosad. Možemo očekivati veći afinitet kineskih potrošača za naše proizvoda. Za naše gospodarstvenike ključno je rješavanja pitanja certifikata odnosno dozvola za izvoz“, izjavio je predsjednik HGK Luka Burilović. Hrvatska će u Dubrovniku potpisati devet bilateralnih sporazuma.

Jedan od tih sporazuma potpisat će i Hrvatska banka za obnovu i razvoj i Kineska razvojna banka, a koji će olakšati pristup kineskom kapitalu za hrvatske razvojne projekte. „Kineska ulaganja su dosad globalno bila usmjerena na infrastrukturu i resurse, no to se mijenja. Kinezi tek sada kreću s greenfield ulaganjima u proizvodnju s kvalitetnim radnim mjestima, stoga smatram da imamo jednako prostora i za investicije i za izvoz kvalitetnih proizvoda, ali i za jačanje suradnje usmjereno na tvrtke koje su već prisutne u Kini“, nadodao je Burilović.

Tijekom Foruma, održani će biti i individualni sastanci kineskih i europskih tvrtki, kojih se očekuje više od 100. Robna razmjena nam se povećala za 200 milijuna dolara u 2018. godini, a u istoj godini vanjskotrgovinska razmjena s Kinom iznosi preko 1,1 milijardu dolara.

Program Foruma možete preuzeti OVDJE.

Kineski premijer Li Keqiang je, na poziv predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, u službenom posjetu Hrvatskoj od 9. do 12. travnja 2019. godine. To je prvi posjet kineskog premijera Hrvatskoj, a danas se susreo s predsjednikom Hrvatskog sabora Goranom Jandrokovićem i predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović, prenosi Vlada Republike Hrvatske.

Mi ćemo nakon sastanka u Vladi biti u prilici razmijeniti čak šest sporazuma o suradnji i još četiri za vrijeme summita u Dubrovniku  Riječ je o područjima koja se odnose na infrastrukturu, željeznice, digitalnu suradnju Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnoga društva i Huaweija, sporazumi koji se odnose na područje znanosti, privrede, športa, gospodarstva, HBOR-a, a otvara se i godina kulture i turizma Hrvatske i Kine. Naša ukupna razmjena je otprilike milijardu eura godišnje, naravno, omjer je u korist Kine, ali to nije neobično ni za druge zemlje“, izjavio je premijer Plenković i podsjetio kako je prošle godine zabilježeno čak gotovo 250 tisuća dolazaka kineskih turista u Hrvatsku te da je Hrvatska turistička zajednica, prilikom njegovog posjeta Kini, otvorila ured u Šangaju, uz već postojeći ured Hrvatske gospodarske komore. „Želimo unaprijediti cjelovite odnose. U smislu političkoga dijaloga, ovo će biti naš šesti susret, što je zaista visok intenzitet odnosa.“ Izjavio je i kako kineski premijer dolazi u Hrvatsku nakon summita Europske unije i Kine u Bruxellesu gdje su glavne teme bile trgovinski odnosi, osiguranje jednakih uvjeta i šansi za europske kompanije na kineskom, ali i za kineske na europskom tržištu, prenosi Vlada Republike Hrvatske.

Podsjetimo, trend povećanja broja kineskih turista nastavio se i u 2018. godini kada je Hrvatsku posjetilo 233.630 turista, što je povećanje od 46,7 posto u odnosu na godinu prije. Ostvareno je i 342.740 noćenja, odnosno 45,9 posto više nego u 2017. godini. Prosječan broj noćenja po dolasku je 1,5.

Uz unaprjeđenje suradnje između Hrvatske i Kine u području transporta i distribucije robe, sve više interesa za Kinu kao emitivno tržište pokazuju hrvatske turističke zajednice, a pojačana je i promocija Hrvatske kao turističke destinacije u Kini.

Izvor / Foto: Hrvatska gospodarska komora; Vlada Republike Hrvatske

Vijesti: