34 nove destinacije na Popisu svjetske baštine UNESCO-a

Završena je 44. online sjednica Odbora za svjetsku baštinu, kojoj je službeni domaćin bila Kina, odnosno grad Fuzhou. Na sjednici su donesene odluke o nominacijama za uvrštenje u popis...

Završena je 44. online sjednica Odbora za svjetsku baštinu, kojoj je službeni domaćin bila Kina, odnosno grad Fuzhou. Na sjednici su donesene odluke o nominacijama za uvrštenje u popis svjetske baštine za 2020. i 2021. godinu, jer je prošlogodišnja sjednica bila odgođena zbog pandemije koronavirusa.

Na Popis svjetske baštine upisane su 34 nove destinacije, a tri destinacije su proširene. Od toga 29 je kulturnih, a pet prirodnih lokaliteta.

Odbor za svjetsku baštinu također je donio iznimnu i rijetku odluku o brisanju Liverpoola – pomorskog trgovačkog grada s popisa svjetske baštine zbog nepovratnog gubitka atributa za koje je bio upisan. To je tek treća destinacija koja je brisana s Popisa, a nakon što su istu sudbinu doživjeli Utočište arapskog oriksa u Omanu 2007. te Dolina rijeke Labe kod Dresdena u Njemačkoj 2009. godine.

Hrvatska je ostala na deset lokacija koja se nalaze na Popisu kulturne i prirodne baštine UNESCO-a, no zato su neki od naših susjeda obogatili svoju ponudu. Pri tome su najuspješniji bili Talijani. O ciklusima freski u Padovi, te lječilišnim gradovima već smo pisali, a tome treba dodati i portike u Bolonji. Neki su portici izgrađeni od drveta, drugi od kamena ili opeke, kao i od armiranog betona, a prekrivaju ceste, trgove, staze i šetnice, s jedne ili s obje strane ulice.

Na Popis svjetske baštine upisana su i djela slovenskog arhitekta Jože Plečnika koji je između dva svjetska rata promijenio izgled Ljubljane nakon raspada Austro-Ugarskog carstva. U svjetsku baštinu upisan je niz javnih prostora (trgovi, parkovi, ulice, šetališta, mostovi) i javnih ustanova (nacionalna knjižnica, crkve, tržnice…) koji su integrirani u već postojeći urbani, prirodni i kulturni kontekst i pridonijeli su novom identitetu grada.

Trenutno se na Popisu svjetske baštine nalaze 1154 lokacije, a cjelokupni popis 34 nove destinacije možete pronaći na stranicama UNESCO-a.

Naslovna fotografija: Bologna
Fotografije: Pixabay


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN