ADAC 2020: Kakva je kvaliteta hrvatskih kampova?

Da se hrvatska kamping ponuda razvija u pravom smjeru, vidljivo je i iz novo predstavljenog vodiča kampova njemačkog ADAC-a za 2020. godinu koji je alfa i omega ili tkz....

Da se hrvatska kamping ponuda razvija u pravom smjeru, vidljivo je i iz novo predstavljenog vodiča kampova njemačkog ADAC-a za 2020. godinu koji je alfa i omega ili tkz. “biblija za kampiste” kada govorimo o kvaliteti samih kampova. 

Prilikom ocjenjivanja kampova od strane ADAC-ovih inspektora, istaknuto je da su upravo hrvatski kampovi zabilježili najveći kvalitativni porast u Europi (+2,1% ) i pritom se ozbiljno približili prvoplasiranoj Nizozemskoj, koja je ove godine stagnirala.

ADAC

Nijemci su tradicionalno prvi gosti po važnosti u našem kampingu, a odmah do njih su Austrijanci. Tako su gosti njemačkog govornog područja lani u našim kampovima ostvarili skoro 1,2 milijuna dolazaka i 8,7 milijuna noćenja, čime pokrivaju 45% ukupnih noćenja u kampovima naše zemlje, uz rast noćenja od 2% u odnosu na prethodnu godinu.  

Stoga, značaj ADAC kamping vodiča za njemačko govorno područje, iznimno je velik.

“Kako su gosti njemačkog govornog područja tradicionalno najbrojniji gosti u kampovima, razumljivo je da je objava tog vodiča, sa ocjenama kampova, veoma značajna za hrvatski kamping sektor budući da najveći broj tih gostiju svoju odluku o odmoru donosi upravo na osnovu ocjena i opisa kampova iz vodiča ADAC-a” ističe Adriano Palman iz Kamping udruženja Hrvatske ( KUH ).

ADAC kamping vodič – Kakva je kvaliteta hrvatskih kampova u 2020?

Osim opće važnosti za njemačko govorno područje, ADAC vodič kampova posebice je značajan po tome što koristi i poseban sustav ocjenjivanja kampova.

Taj se sustav još uvijek prihvaća kao najznačajniji europski sustav ocjenjivanja kvalitete kampova. “Treba pritom naglasiti da su i u 2019. godini, kao i nekoliko prethodnih godina, upravo po analizi ocjena iz vodiča hrvatski kampovi bili na iznimno visokom drugom mjestu po kvaliteti u Europi”, ističe Palman te dodaje kako prvo mjesto zauzimaju nizozemski kampovi.

U vodiču ADAC-a za 2020. je tako navedeno ukupno 134 hrvatskih kampova, 8 više u odnosu na prethodnu godinu.

Vodič se u označavanju kvalitete kampova koristi i posebnih oznakama, tako da je čak 31 kampova označeno kao kampovi s posebno dobrom ponudom za obitelji s djecom, 21 kampova ima posebno dobru ponudu za obitelji sa psima, 19 kampova posebno dobru ponudu za naturiste, 7 kampova označeno je kao kampovi s posebno dobrom wellness ponudom.

Hrvatska je specifičnost u kampingu i ta da od ukupno predstavljenog broja kampova, čak 92% ima oznaku iznadprosječno u kategoriji lijepe lokacija kampa, dok s druge strane visokih 78% kampova nalazi se direktno na plaži. Ovo posljednje je u Europskom kamping kontekstu više rijetkost nego pravilo” govori Palman te naglašava kako u Hrvatskoj imamo i 14 kampova koji rade cijelu godinu što znači da kampovi nude kompletnu ponudu i uslugu za cjelogodišnje, dakle i zimsko, poslovanje.

Po ADAC-u, prosječna ocjena kvalitete hrvatskih kampova povećana je za 1,4% u odnosu na lani i iznosi 3,7 (od mogućih 5). 

Prosječna kvaliteta hrvatskih kampova u 2020. u laganom porastu u odnosu na prethodnu godinu (+1,4%), a županije sa najvećim porastom kvalitete su Zadarska (+4,5%) te  kontinentalni dio sa Karlovačkom i Zagrebačkom županijom (+4,2%).

ADAC

Gledajući po regijama, regije sa najkvalitetnijim kampovima (iznad prosjeka RH) ostaju i dalje Istra, Ličko-senjska županija i i Kvarner. U Dalmaciji najkvalitetnije kampove ima Zadarska županija. 

Kampovi na kontinentu, po ADAC-u, su prosječno kvalitetniji od kampova u Splitskoj i Dubrovačkoj regiji. Dubrovačka regija je ujedno i jedina u Hrvatskoj u kojoj je po ADAC-u prosječna kvaliteta kampova manja u odnosu na lani, za -1,1%.

Prosječno, najveći postotni porast kvalitete ostvaren je u kampovima Zadarske regije sa +4,5%. 

ADAC

Po pojedinim elementima kvalitete, postotno najveći rast (+4,5%) ostvaren je elementu kupališne ponude naših kampova. Veoma je značajno i to da kada govorimo o najvećim postotnim poboljšanjima, kontinentalni kampovi (Karlovačka i Zagrebačka županija) ostvarili su najveća postotna poboljšanja kvalitete u odnosu na sve ostale regije u čak tri područja: kupališnoj ponudi, ponudi za slobodno vrijeme i animaciji te trgovačko-ugostiteljskoj ponudi.

Ove godine Hrvatska ima tri kampa više s priznanjem ADAC Superplatz, nego prošle godine

Ove godine Hrvatska ima tri kampa više s priznanjem ADAC Superplatz, nego prošle godine. Kako bi kamp uopće bio nagrađen Superplaztom morao je ispuniti stroge i zahtjevne kriterije ADAC-ovih inspektora te ostvariti najbolje ocjene u pet kategorija.

ADAC Superplatz

Također, kamp Mon Perin osvojio je posebnu nagradu Best rated Selectcamp Award 2019, dok je Istra Premium Camping Resort osvojio nagradu ADAC Innovation & Progress Award 2020.

Hrvatska ima ukupno 734 kampa 

Hrvatska ukupno ima 734 kampova, s ukupnog smještajnog kapaciteta 255.338 osoba. 

Prosječna kvaliteta hrvatskih kampova u 2020. u laganom porastu u odnosu na prethodnu godinu (+1,4%), a županije sa najvećim porastom kvalitete su Zadarska (+4,5%) te  kontinentalni dio sa Karlovačkom i Zagrebačkom županijom (+4,2%).

U 2019. u kampingu je ostvareno je 19,2 milijuna noćenja, odnosno 18% ukupnih noćenja i 15% dolazaka turista u Hrvatskoj. 

Hrvatska ima ukupno 433 srednje-velikih kampova te 301 manjih kampova u domaćinstvu ili OPG-u, a ukupni smještajni kapacitet iznosi 255.338 osoba. Čak 7 kampova ima najviših 5*, dok ih 66 ima 4*. Kampovi visoke kategorije sa 4 i 5* pokrivaju skoro 50% ukupnog hrvatskog kapaciteta kampova. 

Najviše kamping kapaciteta ima Istra, 49% ukupnih kamping kapaciteta RH, a slijedi Primorsko-goranska županija sa 18%. Dalmacija ukupno ima 28% kapaciteta kampova RH, a od toga najviše Zadar (13%). Najjača kontinentalna županija po broju kampova ja Karlovačka, sa svojih 8 kampova. 

POVEZANA VIJEST:

13 HRVATSKIH KAMPOVA OSVOJILO PRESTIŽNU NAGRADU ADAC SUPERPLATZ 2020

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN