Airbnb će brisati iznajmljivače koji nisu registrirani prema lokalnim zakonima

Airbnb je u ponedjeljak objavio planove za pooštravanje kontrole kratkoročnih najmova na svojoj platformi s ciljem brisanja oglasa za smještaj koji nisu registrirani ili legalni iznajmljivači prema lokalnim zakonima....

Airbnb je u ponedjeljak objavio planove za pooštravanje kontrole kratkoročnih najmova na svojoj platformi s ciljem brisanja oglasa za smještaj koji nisu registrirani ili legalni iznajmljivači prema lokalnim zakonima.

Rezultat je to pritiska gradova kao što su Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Krakov, München, Pariz, Valencia i Beč, koji su zatražili reakciju Europske unije kako bi potaknuli na suradnju Airbnb-a s gradovima i prisilile ga na poštivanje lokalnih propisa. Pritisak koji je urodio plodom.

Prošle godine sam pisao kako Airbnb i Booking.com moraju preuzeti odgovornost iz više razloga te kako se nelegalni iznajmljivač, koji nemaju PDV ID broj, uskoro više neće moći oglašavati na booking portalima, što je i na tragu novih pooštrenih kontrola kratkoročnih najmova od strane Airbnb-a u Francuskoj.

Inače, novim Zakonom o pružanju usluga u turizmu u Hrvatskoj se internetskim platformama (Booking.com , Airbnb.com itd…) propisuje obveza isticanja poreznog broja odnosno PDV identifikacijskog broja pružatelja usluge, a sve radi sprječavanja nelegalnog poslovanja i poštivanja poreznih propisa. Tako da uskoro možemo očekivati i sličnu suradnju Airbnb-a s hrvatskim vlastima, kao i drugim državama.

Više o ovoj temi pročitajte u prilogu: NELEGALNI IZNAJMLJIVAČI, KOJI NEMAJU PDV ID BROJ, USKORO VIŠE NEĆE MOĆI OGLAŠAVATI NA BOOKING PORTALIMA

No vratimo se na temu. Francuska je jedno od glavnih tržišta Airbnb-a, te su nakon gore spomenutog pritiska gradskih vlasti zbog negativne posljedice kratkoročnog najma na nestašicu stanova za građanstvo, odlučili surađivati s lokalnim vlastima u nekoliko francuskih gradova, kroz razmjenu podataka i informacija.

Prema postojećim pravilima u Parizu, ljudi ne smiju iznajmljivati ​​domove na Airbnb dulje od 120 dana i dužni su prijaviti najam.

Tako se Airbnb obvezao da će poduzeti dodatne mjere protiv vlasnika koji u Francuskoj nude smještaj za kratkoročni boravak bez registracije kod nacionalnih ili lokalnih vlasti. Smještaji bez registracijskog broja u Parizu, Lyonu i Bordeauxu od ove će godine biti blokirani, navode iz Airbnb-a, dodajući kako će isti plan biti predstavljen i drugim gradovima.

S popisom smještaja u više od 220 zemalja, Airbnb poštuje i pozdravlja lokalne propise koji uspostavljaju jasna i poštena pravila za sve, te dopuštaju domaćinima da s povjerenjem dijele svoje domove na našoj platformi. Kao i u Francuskoj, udružili smo se sa stotinama vlada kako bismo postigli suradnju” – ističu iz Airbnb-a te navode kako će pokrenuti i posebnu telefonsku liniju za susjede kako bi mogli prijaviti buku ili druge smetnje u apartmanima koji su izlistani na platformi.

S ciljem pomoći vladama u razvoju i upravljanju poštenim politikama i propisima o kratkoročnom najmu, Airbnb je u rujnu 2020. predstavio i Airbnb City portal. Radi se o platformi koja vladama pruža alate, uvide i pristup zajednici Airbnb. Od lokalnih i globalnih Airbnb podataka do uvida u karakteristike tržišta kratkoročnih najmova. Projekt je još u pilot fazi i dostupan je u 16 destinacija.

Suradnja s lokalnim DMO agencijama na poticanju cjelogodišnjeg turizma

Kako piše u priopćenju kompanije, Airbnb pokreće novu kampanju za promicanje cjelogodišnjih putovanja u Francuskoj, pogotovo usmjerenu prema planinskim ruralnim prostorima i skijalištima. Kampanja će uključivati direktnu suradnju s lokalnim DMC/ DMO agencijama, kako bi se potaknulo lokalno putovanje.

“Najavljujemo prekretnicu u našem radu s lokalnim agencijama na promicanju lokalnog turizma. Na putu smo da osiguramo 100 takvih partnerstava i suradnji do proljeća 2021. godine” – zaključuju iz Airbnb-a.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN