Airbnb dosegao brojku od pola milijarde dolazaka i zaradu od noćenja u iznosu od 65 milijardi dolara

Godine 2007. tri putnika stigla su na konferenciju o dizajnu u San Franciscu i prijavila se u kuću Briana Cheskyja i Joe Gebbia, suosnivača Airbnb-a. Iako to tada nisu...

Godine 2007. tri putnika stigla su na konferenciju o dizajnu u San Franciscu i prijavila se u kuću Briana Cheskyja i Joe Gebbia, suosnivača Airbnb-a. Iako to tada nisu znali, ta tri gosta postat će prvi članovi globalne zajednice gostiju i domaćina Airbnb-a koja sada obuhvaća više od 191 zemlje i 81,000 gradova diljem svijeta.

Oni su bili temelj zajednice za ono u što se Airbnb razvio – platformu koja kombinira mjesto u kojem boravite, ono što radite, način kojim putujete, sve na jednom mjestu. Sada, deset godina nakon ta prva tri gosta, svakih pola sekunde na svijetu se prijave tri gosta putem Airbnb-a. Ti gosti sada mogu birati između 6 milijuna smještajnih jedinica, raspršenih na šest kontinenata. Airbnb je danas zabilježio brojku od pola milijarde gostiju.

Domaćini su zaradili više od 65 milijardi dolara

Airbnb je od 2007. godine ubrzano rastao, a pomoću moći globalnog umreženja, proširio se na gotovo svaki kutak svijeta. Airbnb nudi iskustva putovanja te pruža ekonomsku isplativost milijunima domaćina diljem svijeta. Od osnivanja Airbnb-a, domaćini su zaradili više od 65 milijardi dolara na našoj platformi.

Jedinstvene kuće i nekretnine

Ovih 500 milijuna gostiju prijavilo se u jedinstvene kuće i nekretnine diljem svijeta, uključujući i one neobične. Na Airbnb-u postoji preko 14 tisuća malih kućica, preko 4 tisuće dvoraca i preko 2.400 kućica na drvetu. Najposjećeniji privatni smještaj u povijesti Airbnb-a nalazi se u Irskoj čiji je domaćin Peter proveo preko deset godina na obnovi svoje 600 godina stare kuće.

Foto: Airbnb

Prosječna ocjena privatnih smještaja na cijeloj platformi je 4,7 od 5 zvjezdica, što govori o razini kvalitete usluge koju nudi servis.

Gotovo 1.000 gradova s 1.000+ smještajnih jedinica

Preko 75 gradova diljem svijeta zabilježilo je najmanje milijun gostiju, a to uključuje gradove poput Aucklanda na Novom Zelandu, Ciudad de Méxica u Meksiku, Cape Towna u JAR-u, Havane na Kubi, Chongqinga u Kini, Busana u Južnoj Koreji i Splita u Hrvatskoj.

Kako je Airbnb zajednica rasla, geografska distribucija dolazaka gostiju se širila. Godine 2009., 86 posto svih dolazaka gostiju nalazilo se na deset najjačih tržišta Airbnb-a. Do 2013. godine, taj postotak je pao na 34 posto, a u 2018. iznosio je samo 13 posto. Danas, preko 900 gradova diljem svijeta ima najmanje tisuću smještajnih jedinica dostupnih na Airbnb-u.

Foto: Airbnb

Globalna uključivost

Od ranih dana Airbnb-a, zajednica je postajala demografski i geografski raznolika. Iako su prvi Airbnb domaćini bili muškarci, danas više od polovice domaćina diljem svijeta su žene. Preko milijuna domaćina su stariji od 50 godina, više od 400.000 domaćina imaju preko 60 godina, a seniori (domaći od 60+ godina) su najbrže rastuća populacija domaćina u SAD-u. Više od 1,5 milijuna domaćina također su i gosti na Airbnb-u.

S obzirom na popularnost Airbnb-a kod mlađih potrošača, očekuje se kako će se Airbnb zajednica i dalje širiti. Gotovo 70 posto rezervacija Airbnb-a u protekle tri godine napravili su gosti mlađi od 40 godina. Milenijalci su sveukupno potrošili 31 milijardu dolara putem Airbnb-a do sada.

Foto: Airbnb Press Room

POVEZANA VIJEST:

BOOKING.COM PO PRVI PUTA U POVIJESTI OBJAVIO PRIHODE U POSLOVANJU SA PRIVATNIM IZNAJMLJIVAČIMA

TKO POBJEĐUJE U „BORBI ZA BOOKING“ – HOTELI ILI ONLINE PUTNIČKE AGENCIJE?

BOOKING.COM POKREĆE BOOKINGSUITE APP STORE. GAME CHANGER U SEKTORU TURIZMA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN