Airbnb od sada prikazuje ukupnu cijenu smještaja, nema više skrivenih troškova

Europska komisija objavila je kako je Airbnb nakon pregovora poboljšao i u potpunosti pojasnio prikaz ponuda smještaja koje su sada u skladu sa standardima EU-a o zaštiti potrošača. Odgovor...

Europska komisija objavila je kako je Airbnb nakon pregovora poboljšao i u potpunosti pojasnio prikaz ponuda smještaja koje su sada u skladu sa standardima EU-a o zaštiti potrošača. Odgovor je to na zahtjeve Europske komisije i tijela EU-a za zaštitu potrošača iz srpnja 2018. godine.

Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, izjavila je kako će “Europljani ovog ljeta napokon dobiti ono što vide kada rezerviraju smještaj. Internet je potrošačima omogućio da mnogo brže i jednostavnije uspoređuju i rezerviraju hotelski ili privatni smještaj. Potrošači sada mogu biti sigurni i da je cijena koju vide na prvoj stranici konačna cijena.

Drago mi je da je Airbnb pokazao spremnost za suradnju s Europskom komisijom i nacionalnim tijelima za zaštitu potrošača kako bi poboljšao način rada svoje platforme. Očekujem da će druge platforme slijediti taj primjer”, zaključila je.

Ranije smo pisali da je Europska komisija upozorila Airbnb kako njihovi uvjeti korištenja nisu usklađeni s europskim zakonima o zaštiti potrošača. Naime, Komisija je apelirala, da tvrtka mora transparentno predstaviti ukupne troškove aranžmana koje posreduju, uključujući troškove usluga i čišćenja. Ako to nije moguće projicirati unaprijed, predlagala je Komisija, servis bi barem trebao korisnike upozoriti na moguće dodatne troškove koji će se naknadno nadodati na cijenu.

Nakon ravno godinu dana od upozorenja Komisije, Airbnb je preuzeo odgovornost te će, u suradnji s Europskom komisijom, raditi na poboljšanju zaštite prava korisnika njihovih usluga.

Izvor / foto: Europska komisija; Airbnb

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN