Aktivni odmor u Gorskom kotaru - svaki tjedan staza jedna

Turistička zajednica Gorskog kotara za svoje je posjetitelje pripremila jedan iznimno jednostavan i originalan prikaz pješačko-planinarskih staza

Autor:  HrTurizam Promo

26. kolovoza 2022.

Turistička zajednica Gorskog kotara za svoje je posjetitelje pripremila jedan iznimno jednostavan i originalan prikaz pješačko-planinarskih staza. Kako ističu nije bitno stanje kondicije i kreće li se u avanturu aktivnog odmora od nule, bitno je postaviti godišnji cilj, svaki tjedan staza jedna jer su u Turističkoj zajednici projektom "Gorski kotar HIKE" na novom portalu jasno prezentirane čak 42 pješačko-planinarske staze. 

Dok posjetitelji obiđu sve, bit će staza koliko je i tjedana u godini. Sve su staze prezentirane uz, između ostaloga, jasan opis, detaljan pregled rute s iskazanom dužinom staze, vremenskim trajanjem, zahtjevnošću iste, visinskim profilom, jesu li ili nisu kružnog ili jednosmjernog karaktera i drugo. 

"Projekt je dvojakog karaktera, s jedne strane prezentira i promovira destinaciju koja se brine o kvaliteti doživljaja svakog posjetitelja. S druge strane projekt se naslanja na našu stratešku odrednicu razvoja wellbeing segmenta usluga i destinacije zdravlja kako bismo blagodati goranskog kraja učinili što dostupnijim našim posjetiteljima", istaknuo je Petar Hrg, direktor Turističke zajednica Gorskog kotara.

U prvu fazu uključene su staze od oko jednog kilometra, pa sve do višekilometarskih, kao i onih koje su namijenjene za ugodnu šetnju pa sve do onih kojima je zahtjevnost veća. Time se osigurava mogućnost da se osobe i bez kondicije mogu odvažiti na aktivan odmor koji će pospješiti njihov psihofizički zdravstveni profil kao i kondiciju.

Kavranova medveja 0010 photo by mario jurina gorski kotar

Svaku stazu prati detaljna ilustrirana turistička karta na kojoj su naznačene sve atrakcije i goranske kulturne znamenitosti kao i ostali sadržaji, poput kafića i restorana. Na kartama je, između ostaloga, naznačeno koliko je makadama, a koliko je dionice asfaltirano. Ujedno, sve su karte dostupne u prilagođenom digitalnom formatu što omogućuje i lakše printanje. 

Pojedine staze su u cijelosti ili djelomično označene planinarskim markacijama, a oznake na terenu u fazi su nadogradnje i postavljanja. Staze održavaju lokalna komunalna poduzeća i volonteri iz planinarskih društava što je bio jedan od ključnih kriterija izbora staza. Staze su označene .gpx tragovima koje se mogu pohraniti u mobilni telefon što posjetiteljima osigurava jednostavno snalaženje i bez markacija u prostoru. 

Spomenimo kako Gorski kotar ima i iznimno atraktivan pregled biciklističkih staza. Goranska biciklistička transverzala posjetiteljima omogućuje planiranje višednevnog aktivnog odmora i kvalitetno se naslanja na hiking staze. Ljubiteljima putovanja na dva kotača je na raspolaganju sedam etapa od 28 do 43 kilometra što čini ukupno 260 kilometara, a s devet kapilarnih poveznica na raspolaganju je više od 400 kilometara jedinstvenog užitka.

Hrg je zaključno poručio kako oba projekta ulaze u nove faze nadogradnje te se isprepliću i s projektima kojima se želi nadograditi kvalitetno snalaženje i na prometnicama. Podsjetimo, uoči glavne ljetne turističke sezone na autoputu Zagreb-Rijeka postavljena je smeđa signalizacija. U planu je postavljanje  smeđe prometne signalizacije unutar destinacije što uključuje lokalne prometnice u nadležnosti države i županije kako bi unaprijedili doživljaj posjetitelja destinacije i ojačali valorizaciju turističkih potencijala i sadržaja Gorskog kotara. Sustavnim vođenjem prometa i označavanjem turističkih atrakcija smeđom signalizacijom osnažit će se goranska regija u cijelosti, povećati sigurnost  u prometovanju te unaprijediti informiranost posjetitelja goranskog kraja. 

Fotografije: Mario Jurina, izvor: Turistička zajednica Gorskog kotara

Autor:  HrTurizam Promo

26. kolovoza 2022.