Ana-Marija Mileusnić, Zelena akcija: Okolišni rasizam ne zaobilazi niti Hrvatsku, Vrginmost je očiti primjer

Autor:  Blanka Kufner

4. srpnja 2024.

Nedavno smo se kritički osvrnuli na (ne)mogućnost razvoja održivog turizma u Sisačko-moslavačkoj županiji, konkretno na ulaganje u Lječilište Topusko, dok se na desetak kilometara udaljenosti nesmiljeno zagađuju tlo, zrak i voda.

Podsjetimo, u mjestu Vrginmost djeluje tvornica za preradu plastike, a zajednica se guši u taljenoj plastici i njenim nusproduktima. Mještani unatrag godinu i pol dana trpe nesnosan smrad, osjećaju zdravstvene poteškoće i stoga traže hitno zatvaranje pogona.

Državni inspektorat je u nekoliko navrata reagirao i utvrdio nepravilnosti u radu, no pravomoćnog rješenja o zatvaranju pogona još nema na vidiku. Stanovnici kažu da su se aktivnosti u zadnje vrijeme još pojačale, da svakodnevno stiže 5-10 kamiona te kako se melje i tali preko 20 sati dnevno.

Usprkos tome što su sve nadležne institucije pravovremeno obaviještene od strane zajednice - općina, županija pa i država nisu učinile ništa kako bi zaštitile ljudska prava osoba izloženih toksičnom zagađenju. Tek kada su se u cijeli slučaj uključili mediji i određene organizacije, došlo je do prvih reakcija od strane institucija. 

/// Slučaj Vrginmost: Je li moguće razvijati održivi turizam dok se okolno stanovništvo guši od taljene plastike?

Okolišni rasizam

Vrginmost je maleno mjesto u općini Gvozd, osiromašenom području posebne državne skrbi, prepuno djece i mladih čija su škola i vrtić na 100 metara udaljenosti od postrojenja za topljenje plastike.

Zagađenje tla, vode i zraka, osim što uništava prirodu, ozbiljno narušava zdravlje svima koji su mu izloženi, posebno onih koji žive od vlastitog uzgoja hrane.

Foto: Građanska Inicijativa

Sisačko-moslavačka županija, međutim, ne samo da nije reagirala na brojne pritužbe mještana, već je zagađivaču izdala dozvolu i to na temelju elaborata koji je u tolikoj mjeri nedosljedan i nelogičan da je uvredljiv za sve izrađivače studija - osim za one koje plaćaju sami zagađivači, ističu iz Zelene akcije, nevladinog, nestranačkog, neprofitnog i dobrovoljnog udruženja građana za zaštitu okoliša.

Zagađivač i njihovi plaćenici ne staju na tome da direktno narušavaju samo fizičko zdravlje ljudi, već i ono psihičko putem različitih suptilnih prijetnji i manipulacija

Iz Zelene akcije upozoravaju kako se ni na što od navedenog dosad nije reagiralo. Ali se po brzom postupku reagiralo na prijavu inspekciji rada protiv lokalne nevladine udruge što pridonosi sustavnom ugnjetavanju već ugrožene zajednice - jedne od najsiromašnijih općina u Hrvatskoj.

Riječ je o zajednici koja je trpila posljedice rata, bori se s velikom nezaposlenošću, ne zaboravimo na potres koji je ostavio traga - sve se gomila. Osim toga, taj dio Hrvatske je zapostavljen od strane države. Iako je pod posebnom skrbi, realnost je potpuno drugačija”, smatra Ana-Marija Mileusnić, voditeljica kampanje protiv zagađenja plastikom u Zelenoj akciji.

Takva situacija nije slučajna. Postoji fenomen poznat kao 'okolišni rasizam' koji podrazumijeva nasilje koje se događa od strane zagađivača usmjereno prema marginaliziranim zajednicama - onima za koje se očekuje da ih ”nitko neće vidjeti”, da ne postoji briga drugih za njih, da se same neće organizirati kako bi izvršile pritisak na zagađivača.

Upravo na takvim mjestima smještaju se zagađivački biznisi jer se očekuje kako će na tim lokacijama raditi neometano te da će se njihove aktivnosti dugo tolerirati. To nije fenomen samo Vrginmosta, već se događa u cijelom svijetu. Odabiri takvih lokacija nisu slučajni”, upozorava Mileusnić. 

Što sa zdravljem?

U srijedu, 3. srpnja u 10 sati, održana je akcija na Glavnom kolodvoru u Zagrebu gdje je najavljen prosvjed u Vrginmostu koji je planiran za četvrtak, 4. srpnja. Akcija je tematizirala prebacivanje odgovornosti, odnosno igranje ping-ponga između nadležnih institucija - vezano za navedeni problem gdje se nadležni igraju se sa zdravljem ljudi.

Vrginmost ping pong

Foto: Građanska Inicijativa

Okoliš ima veliki utjecaj na naše zdravlje, a u Vrginmostu je posebno opasna situacija jer je riječ o plastici. Svaki neželjeni otpad je problem, ali plastični otpad, pogotovo onaj koji se zagrijava na visokoj temperaturi, sa sobom nosi posebne rizike”, nastavlja naša sugovornica.

Ono  s čime se mještani suočavaju raspršeni su komadi mikro i nanoplastike koji se akumuliraju u tijelima - što još nije dovoljno istraženo i ne zna se konkretan učinak na zdravlje. 

Međutim, kada se uzme u obzir količina i razne vrste plastike, u ovakvim slučajevima nastaje 'koktel' kemikalija koje (djelujući istovremeno) postaju endokrini disruptori. Najveći problem su aditivi koji se dodaju da bi plastika bila tvrđa ili savitljivija, ovisno što se traži.

Kada djeluje kao endokrini disruptor, može poremetiti razvoj ploda kod trudnica, potaknuti spontane pobačaje, uzrokovati neplodnost, a povezuju se i oboljenja od različitih vrsta karcinoma. Riječ je o mogućim posljedicama, ne i nužnim. Dosadašnja istraživanja su dala takve rezultate”, navodi Mileusnić. Naime, gdje nema ovakvih problema s plastikom, ne postoji niti takva mogućnost.

Foto: Građanska Inicijativa

Mještani Vrginmosta su izloženi i njihovo zdravlje je pogođeno te će, uvjerena je, imati zdravstvenih posljedica. Od mještana se doznaje da imaju nuspojave koje se ispoljavaju na različite načine.

Zelena akcija ima plan u budućnosti mapirati nuspojave, povezivati ih s pojedinim kemikalijama i dokazivati odgovornost - dokazivati i institucionalno zanemarivanje koje je dovelo do posljedica po zdravlje ljudi.

Prosvjed

Cilj prosvjeda prvenstveno je pružanje podrške mještanima te povećanje vidljivosti problema budući da usprkos dosadašnjim prosvjedima i obraćanju na sve moguće adrese nadležnih institucija, mještani nisu dobili odgovore niti pravdu.

Zelena akcija ima dužnost pomoći takvim zajednicama, skrenuti pozornost javnosti i vladajućih na problem. Upravo to ovim prosvjedom činimo”, poručuju iz udruženja. Osim nade u medijsku vidljivost, vjeruju kako će mještanima biti lakše kada shvate da nisu sami u ”borbi s vjetrenjačama”, da iza njih stoji cijeli pokret koji se bori protiv plastike, ali i individualci koji ih podržavaju.

Vrginmost inicijativa

Konačni cilj je vratiti okoliš u prvobitno stanje kako bi lokalno stanovništvo nastavilo dalje sa svojim životima onako kako je to bilo do vremena prije otvaranja tvornice.

Pozivaju građane sa svih strana Hrvatske da se pridruže. U slučaju potrebe za potporom (npr. plaćanje putnih troškova) zainteresirani se mogu javiti direktno Zelenoj akciji.

Posebno pozivaju zajednice koje su doživjele sličan tretman, građanske inicijative iz cijele zemlje koje su se borile protiv zagađivača, jer oni najlakše prepoznaju problem i u njemu se nalaze te tako pružaju snažnu podršku ovoj zajednici.

Pravda za Vrginmost, pravda je za sve marginalizirane zajednice koje su primjer institucionalnog nasilja i stavljanja interesa zagađivača iznad dobrobiti ljudi i okoliša, poručuju iz Zelene akcije. 

Detalje o prosvjedu možete pronaći na poveznici: Pravda za Vrginmost u općini Gvozd.

Foto: Zelena akcija
Ana-Marija Mileusnić

Foto: Građanska Inicijativa "Stop Phaten Plastic Recycling"

Autor:  Blanka Kufner

4. srpnja 2024.