Slučaj Vrginmost: Je li moguće razvijati održivi turizam dok se okolno stanovništvo guši od taljene plastike?

Autor:  Blanka Kufner

24. lipnja 2024.

Posebno sam se veselila ovom projektu jer znam koliko znači za ovaj cijeli kraj, za predivnu Sisačko-moslavačku županiju. Kraj bogat s termalnim vodama, vodama koje imaju istu kvalitetu već preko 200 godina, toplice koje su posjećivali naš ban Jelačić sa suprugom, toplice koje imaju dugogodišnju tradiciju. Bitno je za naglasiti kako se radi o bespovratnim sredstvima te kako je ovo prvi puta da su se sredstva za takva ulaganja uopće osigurala, i zato sam posebno ponosna da je u ovoj grupi najveći iznos sredstava, 17,2 milijuna eura, dodijeljen upravo za Sisačko-moslavačku županiju, za projekt Lječilišta Topusko“, izjavila je u ožujku tadašnja ministrica turizma Nikolina Brnjac, prilikom potpisivanja ugovora o - kako se tada pisalo - povijesnom ugovoru za Topusko, najvećem ulaganju u zdravstveni turizam.

Ukupna vrijednost projekta je 27,5 milijuna eura, a odobrena bespovratna sredstva odobrena iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti iznose 17,2 milijuna eura. Potpisivanju Ugovora za projekt Topusko na izvoru zdravlja - lječilišni i wellness turizam na održiv način su prisustvovali također potpredsjednik vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i župan Ivan Celjak.

/// Brnjac: Nova era zdravstvenog turizma u Hrvatskoj – najviše bespovratnih sredstava 17,2 milijuna eura osigurano za Lječilište Topusko

Ironija

"Ironija, 13 km od nas razvija se zdravstveni turizam, a ruža vjetrova puše prema tamo. Kod nas se truje zrak, voda i tlo... Možda smo žarišna točka onečišćenja, ali se onečišćenje širi", komentar je stanovnika obližnjeg mjesta Vrginmost na ovo ulaganje. 

"Super ideja, samo će imati još malo bromiranu vodu ako ovi naši ne prestanu taliti", druga je opaska koja se može čuti među lokalnim stanovništvom.

12 uzorak 1

Smrad i zagađenje utječe na prirodu, a ako u ovaj kraj dolaze turisti, to je radi lijepe prirode, šetnji, zdrave hrane.. zdravlja općenito. Postavlja se logično pitanje - kakva je budućnost turizma u okolici?

Povećanje kvalitete i atraktivnosti

Projekt Topusko na izvoru zdravlja - lječilišni i wellness turizam na održiv način ima za cilj povećanje kvalitete i atraktivnosti destinacije Topusko kroz obnovu hotelskog kompleksa i uvođenje novih wellness i sportsko-rekreacijskih sadržaja.

Ujedno, najveći je ovo županijski projekt u području turizma Sisačko-moslavačke županije, navodi se na službenim stranicama SMŽ.

Danas je povijesni dan za Topusko, jer ovo je ostvarenje cjeloživotnog sna za sve Topličanke i Topličane, ali i za cijelu Sisačko-moslavačku županiju. Već nekoliko desetljeća slušamo o potrebi rekonstrukcije bazena i o novim sadržajima ovdje u Topuskom i sada se to napokon i ostvaruje zahvaljujući vladi RH. Sadržaj koji ćemo imati ovdje u Topuskom jamči dolazak i povratak turista zbog kvalitete i atraktivnosti i sigurni smo da ćemo realizacijom ovog projekta postići onaj cilj koji smo zacrtali, a to je da Topusko postane središte kontinentalnog turizma ovog dijela Hrvatske“, izjavio je u ožujku župan Celjak.

1traktorulaz

Europska unija nije prije financirala zdravstveni turizam i ovo je sada stvarno presedan kojeg smo iskoristili zahvaljujući vladi RH koja je to omogućila", rekao je ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler.

Što se događa samo 10-ak km dalje

No, ne nameće li se pitanje što bi Europska unija rekla na nepoduzimanje mjera protiv zagađenja samo desetak kilometara od Topuskog?

Naime, u mjestu Vrginmost, rad tvornice za preradu plastike izaziva sve veće negodovanje javnosti. Od kada je zagađivač otvorio tvrtku za recikliranje, zajednica se guši u plastici i nusproduktima taljenja. Mještani unatrag godinu i pol dana trpe nesnosan smrad te traže hitno zatvaranje pogona. 

Međutim, nadležni - kako se za sada čini - ne pokazuju posebno zanimanje za ovaj problem.

Državni inspektorat je, naime, u nekoliko navrata reagirao i utvrdio nepravilnosti, no pravomoćnog rješenja o zabrani rada još nema.

Usprkos tome što su sve nadležne institucije pravovremeno bile obaviještene od strane zajednice, općina, županija pa i država nisu učinili ništa kako bi zaštitili ljudska prava osoba izloženih toksičnom zagađenju. Tek kada su se u cijeli slučaj uključili mediji i određene organizacije, institucije su reagirale. 

/// Silvia Buttignoni, JU Natura Histrica: Turizam treba ići u smjeru obostranog zadovoljstva, žitelja određenog prostora i gosta

Ljudima se prijeti

Zagađenje tla, vode i zraka, osim što uništava prirodu, ozbiljno narušava zdravlje svima koji su izloženi, a posebno onih koji žive od vlastitog uzgoja hrane.

Međutim, Sisačko-moslavačka županija ne samo da nije reagirala na brojne pritužbe od strane mještana Vrginmosta, već je zagađivaču uredno izdala i dozvolu (za trovanje) i to na temelju elaborata koji je u tolikoj mjeri nedosljedan i nelogičan da je uvredljiv za sve izrađivače studija (osim za one koje plaćaju sami zagađivači), piše Zelena akcija.

13traktor15

Zagađivač i njihovi plaćenici međutim ne staju na tome da direktno narušavaju samo fizičko zdravlje ljudi, već i ono psihičko putem različitih suptilnih prijetnji i manipulacija.

Ni na što od toga do navedenog dosad se nije reagiralo! Ali se po brzom postupku reagiralo na “anonimnu” prijavu inspekciji rada protiv lokalne nevladine udruge što doprinosi sustavnom ugnjetavanju već ugrožene zajednice - jedne od najsiromašnijih općina u Hrvatskoj, stoji dalje na stranicama Zelene akcije.

Još malo o ulaganju u održivi turizam

Nakon završetka projekta kapacitet hotela Lječilišta Topusko iznosit će 302 ležaja raspoređenih unutar 175 smještajnih jedinica od kojih su 112 dvokrevetne sobe, 54 jednokrevetne sobe, 5 hotelskih apartmana te 4 pristupačne sobe.

Uredit će se i prostori za dodatne sadržaje u skladu s trendovima razvoja wellness turizma koji raste brzinom od 6,5 posto godišnje.

Projekt će trajati 40 mjeseci, a uvođenjem zelenih i digitalnih elemenata, Topusko će dobiti turizam visoke dodane vrijednosti kao i održiv, inovativan i otporan turizam, navodi se na stranicama Sisačko-moslavačke županije.

Za kraj se pitamo (a pitamo također i vas čitatelje) hoće li doista uz nebrigu i nereagiranje nadležnih za obližnje mjesto Vrginmost - ali i prirodu koja je osnovni resurs za održivi i otporan turizam - ova županija dobiti turizam kakav je zamišljen spomenutim ambicioznim projektom?

/// Korado Korlević: Nemoguće je ljeti imati tri puta više stanovnika i očekivati da je sve lijepo, fino i održivo

Foto: Građanska Inicijativa "Stop Phaten Plastic Recycling"

Autor:  Blanka Kufner

24. lipnja 2024.