Analiza kamping tržišta u Hrvatskoj

U organizaciji Kamping udruženja Hrvatske (KUH), od 12.-14.11.2018. u Termama Tuhelj (Tuheljske Toplice), hotelu Well 4*, održava se najveći godišnji skup hrvatskog kampinga, a koji će okupit više od...

U organizaciji Kamping udruženja Hrvatske (KUH), od 12.-14.11.2018. u Termama Tuhelj (Tuheljske Toplice), hotelu Well 4*, održava se najveći godišnji skup hrvatskog kampinga, a koji će okupit više od 300 predstavnika hrvatskog kampinga, povezanih institucija i djelatnosti kao i prateće industrije.

Od samog početka, Kongres hrvatskog kampinga, u organizaciji KUH-a, nametnuo se kao centralni skup razmjene znanja i iskustava, edukacije i susreta predstavnika hrvatskog kamping sektora i povezanih djelatnosti.

Tim povodom donosimo kratku analizu kamping tržišta u Hrvatskoj.

Kamping u pravilu pokriva oko 20% smještajnih kapaciteta RH, a u Hrvatskoj je u 2018. poslovlao 872 kampova, ukupnog smještajnog kapaciteta 250.154 osoba.

Najviše se noćenja u kampovima ostvari u Istarskoj županiji, 52% noćenja u kampovima RH, slijede Primorsko-goranska županija sa 19% i Zadarska županija sa 11% noćenja u kampovima RH. Nažalost, segment kontinentalnih kampova potrebno je još dodatno ojačati, a danas na kontinentalne kampove otpada tek oko 2% ukupnih noćenja u kampingu.

U 2018., u kampovima je ostvareno ukupno 19,1 milijuna noćenja i 2,9 milijuna odlazaka (porast noćenja za 1,1% te dolazak za 2,7% u odnosu na lani), dok su  glavna tržišta Njemačka, Slovenija, Austrija, Nizozemska i Italija.

Promatrajući cijene u kampovima, sukladno analizi cijena kampova Europe njemačkog ADAC-a, dvije odrasle osobe s desetogodišnjim djetetom plaćaju u Hrvatskoj 40,92 eura za noćenje u kampu, i time je Hrvatska na 5. mjestu po skupoći kampiranja. Italija je skuplja, sa 46,35 eura, ali su Španjolska (39,94 eura) i Francuska (36,55 eura) jeftinije.

Ujedno, Hrvatska je danas pri vrhu Europe kada govorimo o prosječnoj kvalitete kampova, a 2018. je posebno značajna po tome što su otvorena 2 nova kampa sa 5* (u Istri kamp Santa Marina i na Krku kamp Omišalj), a otvoren je prvi hrvatski 100%-tni glamping kamp, kamp Arena One 99 Glamping u Puli, ističu iz Kamping udruženja Hrvatske ( KUH ) te dodaju kako se investicijski ciklus nastavlja.

U 2018. naša se kamping ponuda obogatila i prvim kućicama za smještaj na drveću (kamp Plitvice Holiday Resort u blizini NP Plitvičkih jezera).Međutim, investicijski proces se i dalje nastavlja tako da za 2019. možemo najaviti otvaranje novog kampa sa 5*, Istra Premium Camping Resort-a u Istri, a i mnogi drugi kampovi će nastaviti investicije na porastu kvalitete.” zaključuju iz  KUH-a.

Najveći godišnji skup hrvatskog kampinga, bit će prilika da se sumiraju ovogodišnji rezultati, ali i ono najvažnije razgovara o novim trendovima i proizvodima kojima se unapređuje usluga u kampovima. Više o Kongresu hrvatskog kampiga saznajte u prilogu.

POVEANA VIJEST:

12. KONGRES HRVATSKOG KAMPINGA OVE GODINE U KONTINENTALNOJ HRVATSKOJ

 

 

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN