Analiza turističkog prometa u prvih osam mjeseci

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza...

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza ostvareno 16,5 milijuna dolazaka (+5 posto) i 90,1 milijuna noćenja (+2 posto).

Od toga su strani turisti ostvarili 14,7 milijuna dolazaka (+5 posto) i 79,1 milijuna noćenja (+1 posto), a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 10 posto te u noćenjima za 7 posto.  

Prva polovica 2019. godine kao i prethodna dva vršna mjeseca, srpanj i kolovoz, u skladu su s našim ovogodišnjim očekivanjima i planovima, istaknuo je ministar turizma, Gari Cappelli te dodao: “Ukupno smo od početka godine ostvarili pet posto više dolazaka turista i dva posto više noćenja, no osim turističkog prometa ono što nas posebno može veseliti su pozitivni trendovi vezani uz financijske rezultate. Naime, prema podacima Porezne uprave od početka godine je u segmentu djelatnosti pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića fiskalizirano računa ukupne vrijednosti 20,6 milijardi kuna što predstavlja povećanje od osam posto, odnosno čak 1,6 milijardi kuna“ izjavio je Cappelli, nadodavši kako su ovi rezultati odlična najava i za cjelokupne rezultate turističkih prihoda u 2019. godini.   

 „Nakon uspješne špice turističke godine ulazimo u posezonu za koju smo kampanje na 14 europskih tržišta pokrenuli sredinom kolovoza. U rujnu i listopadu očekujemo ponavljanje prošlogodišnjih brojki ili, ovisno o tržištu, daljnji rast broja dolazaka i noćenja prije svega s long-haul tržišta SAD-a, Kine i Koreje, ali i sa tržišta Rusije i Francuske. Također, u tijeku su i vrlo intenzivne pripreme za iduću turističku godinu, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako snagu hrvatskog turizma potvrđuje i posljednji izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma prema kojem se Hrvatska nalazi na 27. mjestu zemalja prema kompetitivnosti turizma što predstavlja napredak od pet mjesta u odnosu na 2017. godinu. 

U prvih osam mjeseci 2019. godine u Hrvatskoj pet posto vise turista

Tijekom prvih osam mjeseci 2019. godine najviše noćenja ostvareno je u Istri (24,3 milijuna), u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno je 16,9 milijuna noćenja, dok je na Kvarneru ostvareno 16,2 milijuna noćenja. 

Slijede Zadarska županija s 12,9 milijuna noćenja i Dubrovačko-neretvanska županija s 7,2 milijuna noćenja. U Šibensko-kninskoj županiji ostvareno je 6,2 milijuna noćenja, dok je u Ličkoj-senjskoj županiji ostvareno 3 milijuna noćenja te u Zagrebu 1,7 milijuna noćenja. Na kontinentu je, ne uključujući Zagreb, ostvareno 840.000 dolazaka (+8 posto) i 1,7 milijuna noćenja (+8 posto), a gledajući po županijama najviše je noćenja ostvareno u Karlovačkoj (511.000), Krapinsko-zagorskoj (258.000), Zagrebačkoj (157.000), Osječko-baranjskoj (145.000) i Međimurskoj županiji (144.000).

Njemačka, Slovenija i Austrija glavna emitivna tržišta

Na nacionalnoj je razini tijekom prvih osam mjeseci najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (17  milijuna), Slovenije (9,5 milijuna) Austrije (6,3 milijuna), Poljske (5,4 milijuna), Italije (4,9 milijuna), Češke (4,7 milijuna) i Ujedinjene Kraljevine (3,5 milijuna), a gledajući po segmentu smještaja najviše je noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu (34,5 milijuna) i hotelima (19,4 milijuna) te kampovima (16,2 milijuna). 

Top destinacije u prvih osam mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.

U kolovozu ostvareno 8 posto više dolazaka turista

U kolovozu je u Hrvatskoj ostvareno 5 milijuna dolazaka i 33,1 milijuna noćenja što u usporedbi s kolovozom 2018. godine predstavlja porast od 8 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima.U kolovozu je najviše noćenja ostvareno u Istri (8,7 milijuna), dok je na Kvarneru i u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno 6,3 milijuna noćenja. Slijede Zadarska županija s 5,2 milijuna noćenja i Šibensko-kninska županija s 2,5 milijuna noćenja. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvareno 2,3 milijuna noćenja, dok je u Ličko-senjskoj županiji ostvareno 1,2 milijuna noćenja te u Zagrebu 289.000 noćenja. 

Rovinj, Poreč i Medulin vodeće su destinacije tijekom srpnja i kolovoza, prema ukupnom prometu mjerenom noćenjima. Poreč, Dubrovnik i Umag zabilježili su najviše hotelskih noćenja. Split je vodeća destinacija obiteljskog smještaja, ispred Crikvenice i Dubrovnika. Kada je riječ o kampingu, vodeći je Rovinj, ispred Funtane i Tara .

Na kontinentu je u kolovozu ostvarena 191.000 dolazaka (+8 posto) i 421.000 noćenja (+6 posto), od čega je najviše noćenja ostvareno u Karlovačkoj (197.000), Krapinsko-zagorskoj (48.000), Zagrebačkoj (36.000), Međimurskoj (32.000) i Varaždinskoj županiji (32.000).

Na nacionalnoj je razini u kolovozu najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (6,5 milijuna), Slovenije (3,3 milijuna), Italije (2,9 milijuna), Poljske (2,1 milijuna), Austrije (2,1 milijuna) i Češke (1,7 milijuna). 

Najave za posezonu pozitivna

Očekivanja za posezonu, prema informacijama mreže predstavništava HTZ-a u inozemstvu, uglavnom se kreću na razini ponavljanja prošlogodišnjih brojki ili, ovisno o tržištu, u smjeru daljnjeg rasta broja dolazaka i noćenja. Tržišta s kojih se očekuje rast turističkog prometa tijekom posezone su prije svega long-haul tržišta SAD-a, Kine i Koreje te tržišta Rusije i Francuske.

Jednako kao što je to bio slučaj s predsezonom, daleka tržišta u povećanoj će mjeri utjecati na posezonski rezultat, dok će za bliža tržišta veliku ulogu odigrati atraktivnost ponude posezonskihsadržaja u destinacijama, posebne cjenovne ponude, ali i vremenske prilike.

Sveukupne najave sugeriraju kako će posezona dati adekvatan doprinos uspješnom zaključenju ovogodišnje turističke godine te da će pokazatelji na razini godine biti pozitivni, zaključuju iz HTZ-a.

PRILOG: Analiza turističkog prometa u srpnju i kolovozu te razdoblju siječanj-kolovoz 2019. godine

Povezane vijesti: