Artupunktura

Artupunktura – novi projekt Turističke zajednice grada Zagreba koji povezuje turizam i umjetnost

Novi projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, pod nazivom Artupunktura, objedinjuje razna umjetnička događanja u Zagrebu, koja kroz osam projekata revitaliziraju grad i bude njegovu vitalnu energiju zajedničkim...

Novi projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, pod nazivom Artupunktura, objedinjuje razna umjetnička događanja u Zagrebu, koja kroz osam projekata revitaliziraju grad i bude njegovu vitalnu energiju zajedničkim umjetničkim djelovanjem.

Početak ovogodišnjeg projekta Artupunktura bio je 13. rujna kada je započelo prvo događanje Projekt Ilica: Q’ART, a svečano otvaranje održano je u Laubi – Kući za ljude i umjetnost, dva dana kasnije. Okosnica Artupunkture je događanje Art&Grad – Umjetnost se oglasila, u sklopu kojeg je, na mjestu jumbo i city light plakata, postavljeno više od 300 reprodukcija umjetničkih djela najznačajnijih hrvatskih umjetnika.

“Projektom želimo najširu javnost upoznati se s našim najznačajnijim umjetničkim stvaralaštvom, ali što je jednako važno drastično smanjiti vizualnu buku prouzročenu komercijalnim oglašavanjem na području grada. Grad pretvaramo u galeriju na otvorenom, a slučajni prolaznici postaju posjetitelji ove nesvakidašnje izložbe”, objasnio je Tomislav Kličko, direktor Kuće Lauba

“Artupunkturom povezujemo kulturu i turizam, stavljamo naglasak na područje suvremene kulture i pozicioniramo Zagreb kao kreativno središte i odredište urbane kulturne scene. Na taj način, stvaramo novu turističku atrakciju, a umjetnost postaje dostupna svima, kako bi i trebala biti”, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld i dodala kako se novim projektom u jesenskom razdoblju učvršćuje zagrebačka cjelogodišnja ponuda i zaokružuju sva četiri godišnja doba.

Projekt Artupunktura je zamišljen kao platforma za kulturu i umjetnost kojoj su se na poziv Turističke zajednice grada Zagreba priključili različiti sudionici sa svojim programima. Tako je poslije događanja Projekt Ilica: Q’ART, u 36 Mountains Studiju otvorena izložba “Novo nasljeđe”, a dan kasnije počeli su Art & Grad – Umjetnost se oglasila i međunarodni sajam umjetnina Art Zagreb. Jučer je započela ALU Perspektiva – Nova generacija, 9 dekada/ 9 arkada i Reli po galerijama, a posljednje događanje u sklopu Artupunkture bit će Izložba dizajna “Prostoria 10”, koja će se otvoriti 25. rujna.

Krajnji cilj platforme Artupunktura je razviti prepoznatljivo događanje u jesenskom razdoblju, koje bi s vremenom postalo jedinstveno događanje i novi motiv za dolazak u Zagreb, a mjesec rujan postao bi rezerviran za kulturu i umjetnost. Artupunktura traje sve do kraja ovog mjeseca, a detalji pojedinih programa dostupni su na internet stranicama projekta Artupunktura.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN