ATTA: Objavljen Indeks razvoja pustolovnog turizma 2020.

Udruga pustolovnih putovanja (ATTA) i Međunarodni institut studija turizma Sveučilišta George Washington objavili su novo izdanje publikacije „Indeks razvoja pustolovnog turizma 2020.“ (ATDI) Ovogodišnje istraživanje obavljeno je u vrlo...

Udruga pustolovnih putovanja (ATTA) i Međunarodni institut studija turizma Sveučilišta George Washington objavili su novo izdanje publikacije „Indeks razvoja pustolovnog turizma 2020.“ (ATDI)

Ovogodišnje istraživanje obavljeno je u vrlo izazovnom vremenu, usred globalne pandemije koronavirusa s razornim posljedicama za turističku industriju.

Analiza konkurentnosti pustolovnog turizma je obuhvatila 191 državu, od kojih su 28 u kategoriji razvijenih te 163 u kategoriji zemalja u razvoju. Podaci su prikupljani i analizirani u  10 kategorija: politika održivog razvoja, zaštita i sigurnost, zdravlje, prirodni resursi, kulturni resursi, resursi za pustolovne (avanturističke) aktivnosti, poduzetništvo, humanost, turistička i infrastruktura i imidž.

Treću godinu za redom Island je po konkurentnosti vodeća svjetska destinacija za pustolovni turizam među razvijenim zemljama. Republika Češka pak četvrtu godinu za redom drži prvo mjesto po konkurentnosti među zemljama u razvoju, dok je Hrvatska u toj kategoriji na 11 mjestu.

U izvješću su također prezentirani rezultati na razini regija te je tako Hrvatska zauzela prvo mjesto po konkurentnosti među top 5 destinacija u regiji Istočna Europa i Središnja Azija.

Publikacija je vrlo koristan izvor informacija i alat te pomaže destinacijama da razumiju i prate svoju poziciju na globalnom tržištu u pogledu konkurentnosti pustolovnog turizma.

Identificiranje i razumijevanje čimbenika koji utječu na konkurentnost, kao i specifičnih prednosti i slabosti, kreatorima nacionalnih politika mogu pomoći u kreiranju bolje i učinkovitije strategije i razvojnih planova, pri čemu je jačanje suradnje između javnog i privatnog sektora iznimno važno.

Cijeli izvještaj pročitajte u prilogu.

Prilog: GSTC Global Destination Sustainability Report

Izvor: ATTA / UHPA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN