Austrija ne želi čekati EK. “Zelenu” putovnicu uvodi već u lipnju?

Dok EU Parlament i dalje vijeća, a sektoru turizma ne da gori nego već ulazimo u kritičnu fazu pripreme ljetne sezone, Austrija je odlučila kako neće čekati EU, te...

Dok EU Parlament i dalje vijeća, a sektoru turizma ne da gori nego već ulazimo u kritičnu fazu pripreme ljetne sezone, Austrija je odlučila kako neće čekati EU, te želi uvesti “zelenu” putovnicu tzv. covid putovnicu već od 04. lipnja 2021. godine.

Kako piše agencija dpa, putovnicom će se upravljati putem QR koda koji će potom biti dostupan na mobilnim telefonima, rekla je ministrica turizma Elisabeth Koestinger u srijedu u Beču.

Već od 19. svibnja u Austriji će vrijediti različiti certifikati o cijepljenju, testovi i oporavku od koronavirusa kao dozvole za ulazak u državu zbog turističke aktivnosti, a tada se očekuje i popuštanje mjera ili ponovno otvaranje restorana i kafića, kulture, sporta i hotelijerstvo. “Ovo je vitalno za nas kao turističku zemlju nakon ove duge suhe sezone”, rekao je Koestinger.

Od sredine svibnja obveza karantene više se neće primjenjivati na Nijemce koji su na vrhu ljestvice dolaznih turista, a negativan test tada će biti dovoljan za ulazak u Austriju.

Na razini EU-a očekuje se uvođenje zelene putovnice krajem lipnja.

Hrvatska otvorena za turiste

S druge strane, Hrvatska je krajem travnja, donijela odluku kako osobe koje dolaze iz EU-a ili schengenskog prostora mogu ulaziti na temelju brzog antigenskog testa pa više neće morati ponoviti testiranje ako u Hrvatskoj ostaju duže od 10 dana. Naime, brzi testovi su se poboljšali te sada imaju osjetljivost preko 90 posto. 

Također, osobe koje su preboljele covid ili su cijepljene jednom dozom bit će izuzete od obaveze predočenja negativnog testa ili karantene pri ulazu u Hrvatsku.

Austrija uvodi besplatne testove za turiste

Testovi na koronavirus bit će besplatni za strance kako bi se potaknuo turizam, potvrdila je Koestinger, a prenosi austrijski portal theLocal.at. Köstinger je naglasila kako su turisti u prošlosti tražili mjesta koja su nudila besplatni wifi ili parking, ali kako ovog ljeta žele znati je li testiranje na koronavirus besplatno.

Besplatnih testova na koronavirus su presudni za rezervacije. U interesu države je da nam turisti dođu”, rekla je ministar turizma.

Turizam će u Austriji opet ubrzati od 19. svibnja kada se ukida karantena za većinu dolazaka.

Foto: Pexels.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN