Bjelovarski kvargl – dimljeni sir sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla

Bjelovarski kvargl dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla čime je taj tradicionalni sir bjelovarskoga kraja postao 25. hrvatski proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka...

Bjelovarski kvargl dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla čime je taj tradicionalni sir bjelovarskoga kraja postao 25. hrvatski proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije.

Priča oko zaštite proizvoda započela je 2006. godine, kada je osnovana prva Udruga proizvođača sira u Hrvatskoj – Bjelovarski kvargl, a u koju su se mogli uključiti svi sirari s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Nužno je bilo ispoštovati zaštićenu recepturu za sir te proći kontrolu za konačno rješenje kako se radi o siru s oznakom zemljopisnoga podrijetla.
Prijava za dobivanje zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla izvršena je 2017. godine, a potvrda da je Bjelovarski kvargl drugi sir u Hrvatskoj s tom oznakom stigla je tek prije nekoliko dana. Bjelovarski kvargl definiran je kao proizvod dobiven od svježeg kravljeg sira, koji se nakon postupka ocjeđivanja miješa sa soli, mljevenom crvenom paprikom te oblikuje u male šiljate stošce koji se potom suše i dime. Taj sir proizvodi se na tradicionalan način, isključivo ručnom obradom.

Za Grad Bjelovar, zaštita na razini Europske unije je nova dodana vrijednost sira, što znači i bolju zaradu postojećim sirarima koji proizvode Bjelovarski kvargl, ali i onima koji će se tek odlučiti na takvu proizvodnju. Također, to je i temelj za potencijalno otvaranje mini-mljekara, specijalizaciju određenog broja obiteljskih gospodarstava za izradu kvargla, kao i za njegovo pojavljivanje na policama trgovina i, u konačnici, kao gastro suvenir u kontinentalnom turizmu.

Prema povjesnim izvorima kvargl je u bjelovarski kraj došao između 1765. i 1787. austrijskom, a vjerojatno i češkom, odnosno moravskom imigracijom za vrijeme Vojne krajine, kada je Bjelovar bio sjedište Varaždinskog generalata.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN