Bol bogatiji za tri pješačke i dvije biciklističke staze predstavljene storytellingom

Covid kriza stvorila je veliki interes za razvoj aktivnog turizma kao i odlaska u prirodu općenito. Trend koji je do jučer bio u fokusu sada je postao jedan od...

Covid kriza stvorila je veliki interes za razvoj aktivnog turizma kao i odlaska u prirodu općenito. Trend koji je do jučer bio u fokusu sada je postao jedan od imperativa razvoja turističkih destinacija.

Upravo na razvoju aktivnog turizma u Turističkoj zajednici Bola na Braču ove godine su se posebno posvetili te osmislili nove programe na otvorenom. Radi se o pješačkim i biciklističkim stazama, koje se temelje na lokalnim legendama i na tragu njihovog fenomenalnog projekta “Naše Bolske priče”

/ / / Turizam kakav bi trebao i kakav je oduvijek trebao biti – Upoznajte bolske priče

Markito Marinković, direktor TZ Bol: Aktivni turizam jedan je od preduvjeta produljenja sezone

Radi se o tri nove pješačke staze – Osjeti mir duljine 8 km, Otkrij legende Zmajeve špilje duljine 11 km te Pronađi Macičevo blago ukupne duljine 16 km, kao i dvije nove biciklističke staze: Bračke vile duljine 45 km koja je posebno atraktivna jer vodi do vrha Vidove gore te 20 km staze Opojni miris Brača.

Aktivni turizam s naglaskom na cikloturizam, ali i ostali sportovi kao recimo windsurf, su jedan od preduvjeta produljenja sezone naročito u ovo pandemijsko vrijeme kad se preferiraju aktivnosti na otvorenom – outdoor turizam, navodi direktor TZ Bola, Markito Marinković te dodaje: “Za ostvarenje rezultata iz pred pandemijskog vremena trebat će pričekati još par godina, a do tada je važno naglasak staviti na izvornost ponude, osobito gastronomije kao i na aktivno uključivanje lokalnog stanovništva u promociji svoga mjesta

TZ BOL / DOKU FILMS – snimatelji, Mihaela Reščić producentica i Hana Klain scenaristica 

Kako navode iz TZ Bola, iskusne bicikliste čeka zahtjevna, no i atraktivna biciklistička staza br. 768 duga 45 km, koja se proteže duž otoka Brača, a vodi do vrha Vidove gore s prekrasnim pogledom na obližnje otoke. Tamo su se nekad okupljale nježne vile, koje bi se po ružnom vremenu pretvarale u vještice. Još je jedna, omiljena staza biciklista, a vodi kraj mirisnih polja ružmarina, kadulje i lavande do prelijepog Zlatnog rata, jedne od najljepših plaža, koja skriva kamen sreće – izvor vječne sreće i blagostanja. Više o stazama moguće je vidjeti u mapi, dostupnoj u uredu Turističke zajednice u Bolu. 

Vrh pješačke rute br. 100 skriva patuljka Macića, čije je blago u podzemnim špiljama, dok je šetnjom stazom br. 101 moguće doznati kako su u 16. stoljeću živjeli glagoljaši u samostanu pustinje Blaca, uklesanom u stijene. Broj 102. zapamtit će ljubitelji zmajeva i prošetati do Zmajeve špilje, gdje ih očekuju stoljetni reljefi sa slavenskim mitovima o vilama, vukodlacima i vješticama, a pogled s visine od 307 metara dugo ostaje u sjećanju.

Cijeli Brač je jedna velika biciklistička staza s 1000 km staza

Također, i Red Bull je prepoznao ponudu za cikloturiste na otoku Braču, kroz članak u kojem navodi idealna mjesta za ljubitelje brdskog biciklizma ili biciklizma.

Brač nudi čak 25 biciklističkih ruta od kojih neke vode do Vidove gore koja sa svojih 780 metara predstavlja najviši vrha svih jadranskih otoka. Točnije, radi se o ruti 768. I ostale rute vode do raznih znamenitosti i stvari koji jednostavno moraš vidjeti poput rute 761 koja vodi u sredinu otoka. Škrip, najstarije naselje na otoku i dom Muzeja otoka Brača i muzeja maslinova ulja je nezaobilazna lokacija. Ruta 757 vodi kružno iz Supetra preko Mirca i Sutivana do Ložišća, divnog mjesta s najljepšim crkvenim zvonikom na otoku iz 1888. prema nacrtu kipara Ivana Rendića” navode iz Red Bulla.

Povezivanje tj. ekstenzija s projektom Naše Bolske priče je logičan i pametan potez. Također, autentičnost je ključ kao i uključivanje lokalne zajednice u promociju destinacije, a time i podizanja svijesti o turističkom proizvodu. Jer mi sami smo najbolji ambasadori naše destinacije.

Uključivanje lokalne zajednice u promociji svoga mjesta uz autentičnost, izvornost i aktivni turizam je dobitna kombinacija. Na taj način lokalno stanovništvo postaje dio zajedničke destinacijske promocije i dolazi do umreživanja svih dionika u turizmu destinacije” zaključuje Marinković.

Također, Turistička zajednica Bola osigurala je punkt za brzo antigensko testiranje za sve turiste Bola na Braču. Više u prilogu.

PRILOG: BOL PRVO OTOČKO MJESTO U SPLITSKO DALMATINSKOJ ŽUPANIJI KOJE JE OSIGURALO USLUGU ANTIGENSKOG TESTIRANJA ZA GOSTE

Naslovna fotografija: Julien Duval / TZ Bol

P.S. Za one koji žele više, donosimo vam i zanimljiv opis pješačkih i biciklističkih staza u domeni storytellinga

Letak preuzmite OVDJE

100- Pronađi Macičevo blago

Jednom davno francuski car Napoleon odlučio je izgraditi stazu na malom otoku Braču. Danas je to odlična pješačka ruta za otkrivanje otoka. Kad tom stazom stigneš do vrha brda pokušaj pronaći Maciča, vragolastog patuljka s crvenom kapom i vatrom u ruci. Legenda kaže da noću krade konje, no uvijek ih ujutro vraća dobro nahranjene i čiste. Svoje blago skriva u podzemnim špiljama, a svatko tko ga pronađe dobit će dio blaga. Potraži ga i ti!

101- Osjeti mir

Prvi kilometri ove pješačke staze nalaze se u napuštenom pastirskom selu Obršje. Na putu ćeš naići na samostan iz 16. stoljeća, uklesan u stijene pustinje Blaca. Koristili su ga redovnici glagoljaši, koji su u njemu pronašli svoj mir. Samostan je danas pretvoren u muzej, koji skriva mnoge interesantne priče. Tišina, krajolik i činjenica da su redovnici uspjeli tamo preživjeti čak 500 godina i danas oduševljavaju turiste. 

102- Uroni u legende Zmajeve špilje

Oduvijek su te impresionirale legende o opasnim zmajevima? Kreni pješačkom stazom od Bola i nastavi slijediti oznake do Zmajeve špilje. Kad ugledaš prirodnu šupljinu u stijeni neka te povede znatiželja i zaviri u ovaj spomenik samostanskog života, dug oko 5 metara. Pogledaj reljefe uklesane u stijene koji pričaju slavenske mitove o vilama, vukodlacima i vješticama. Baci oko i na reljef Zmajeve glave. Osjeti vibraciju drevnih vremena, dodir vilenjaka i mitskih bića i uživaj u prekrasnom pogledu na obližnje otoke, s visine od 307 metara nad morem. 

768- Bračke vile iz mitova i legendi 

Zakorači u ovo mitsko iskustvo i postani dijelom najpoznatijih otočkih legendi. Istraži ovu zahtjevnu biciklističku stazu dugu 45 km i savladaj visinu od 1057 m. Legenda kaže da su se na vrhu Vidove gore (768 m) okupljale prekrasne nježne vile. Popni se na Vidovu goru i pokušaj ih pronaći. Kad se vrijeme pogorša, zagrmi ili sijevnu munje, vile Poganica i Irudica pretvaraju se u vještice i bore glogovim kolcima. Zato se čuvajte zatekne li vas loše vrijeme. Na povratku obratite pažnju na tragove Svetog Jurja, nastale dok je, prema legendi, progonio zmaja koji je letio iznad Brača. Tko zna, možda i ti ugledaš zmaja !

769- Osjeti opojne mirise Brača

Ova biciklistička staza vodi te kraj mirisnih polja ružmarina, kadulje i lavande. Toliko ćeš se opustiti da ćeš zaboraviti da se krećeš. Kad stigneš do plaže Zlatni rat, jedne od najljepših na svijetu, zagrlit će te miris borova. Pokušaj pronaći Kamen sreće, kombinaciju školjke i kamena, koji će ti donijeti vječnu sreću i blagostanje. Kad si već tu pogledaj kako se živjelo u 15-om stoljeću i posjeti obližnji muzej Dominikanskog samostana i Kuću u kući – Paloc. Pri povratku obrati pažnju na maslinike i upotpuni svoj  doživljaj. 

Pričajte priče, naše autentične priče.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN