Bol uoči turističke sezone ipak "izgubio" direktora TZ-a

Direktor Turističke zajednice općine Bol na Braču, Ante Trutanić odlazi s mjesta direktora turističke zajednice Bola tj. broji zadnje dane na toj dužn...

Autor:  HrTurizam.hr

8. ožujka 2024.

Direktor Turističke zajednice općine Bol na Braču, Ante Trutanić odlazi s mjesta direktora turističke zajednice Bola tj. broji zadnje dane na toj dužnosti prema odluci Upravnog suda i Ministarstva turizma.

Naime, Turističko će vijeće, najavila je načelnica bolske općine Katarina Marčić, koja je po funkciji i predsjednica tog tijela, postupiti u skladu s presudom Upravnog suda i rješenjem Ministarstva turizma i Antu Trutanića razriješiti te dužnosti na kojoj se nalazi od kolovoza 2022. godine, prenosi Slobodna Dalmacija.

Upravni sud je presudio još u rujnu prošle godine kako u trenutku izbora gdin. Trutanić nije imao dovoljno radnog iskustva na poslovima koji odgovaraju stupnju stečene spreme propisane Pravilnikom o posebnim uvjetima koje moraju ispunjavati zaposleni u turističkim zajednicama.

Prethodno je na tu dužnost izabran iz četvrtog pokušaja, a njegov je izbor potvrdilo Ministarstvo turizma i sporta, ne nalazeći ništa sporno ni problematično te je dobio dozvolu da bude upisan u Upisnik turističke zajednice kao jedina osoba ovlaštena za zastupanje. 

No tako nije smatrao bivši direktor Turističke zajednice Bola, Markito Marinković ( koji se nije natjecao za turističkog direktora ) te se žalio i pokrenuo tužbu na Upravnom sudu protiv Ministarstva turizma smatrajući da je resorno Ministarstvo pogriješilo kada je njega izbrisalo iz upisnika te je istodobno dopustilo upis novoizabranom direktoru Trutaniću, koji, po njegovim tvrdnjama i argumentaciji, nije ispunjavao uvjete iz natječaja za izbor direktora. Nakon toga je Upravni sud svojim pravorijekom donio odluku o gdin. Trutanić ipak nije imao dovoljno radnog iskustva za mjesto direktora TZ Bola te traži njegovo razrijšenje. 

Na temelju te sudske odluke Ministarstvo turizma izdalo je novo rješenje u prosincu prošle godine kojim se odbija upis Ante Trutanića u Upisnik turističke zajednice jer ne ispunjava uvjete za to radno mjesto.  Odgovorne osobe u bolskoj Turističkoj zajednici nisu postupile tako, već su od resornog Ministarstva tražile dodatna pojašnjenja jer u novom izdanom rješenju stoji da se direktoru TZ-a Trutaniću "odbija upis u upisnik" umjesto da se briše iz upisnika jer je u upisnik već bio upisan.

Cijela priča i zavrzlama dobiva nedavno sam epilog kako je stigao nalaz iz Ministarstva turizma u kojemu se od Turističkog vijeća Bola traži da postupi sukladno odluci Upravnog suda i Ministarstva turizma te Antu Trutanića razriješi dužnosti direktora.

Super izborna godina u Bolu dobiva novu dimenziju.

Tako će ubrzo biti raspisan javni natječaj za izbor direktora Turističke zajednice Bola, koji bi po propisima trebao biti izabran u zakonskom roku od 6 mjeseci, dok se načelnica bolske općine Katarina Marčić nada kako će Bol turističkog direktora dobiti prije početka glavne sezone.

Izvor: Slobodna Dalamcija / Foto: Oliver Sjöström

Autor:  HrTurizam.hr

8. ožujka 2024.