Booking.com: Fokus je na eko-smještaj i održivost

Povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja, Booking.com, objavila je novo izvješće s rezultatima svog godišnjeg istraživanja o održivim putovanjima. Istraživanje pokazuje kako gotovo tri četvrtine putnika (72%) smatra da...

Povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja, Booking.com, objavila je novo izvješće s rezultatima svog godišnjeg istraživanja o održivim putovanjima.

Istraživanje pokazuje kako gotovo tri četvrtine putnika (72%) smatra da se ljudi moraju pokrenuti sada i donositi održive odluke kako bi sačuvali planet za buduće generacije. Iako su rezultati donekle dosljedni među ispitanicima različite životne dobi, gotovo tri četvrtine ispitanika između 46 i 55 godina (74%) uvjereno je da je to potrebno, a isto mišljenje dijeli i 71% takozvanih milenijalaca. 

Stavovi putnika diljem svijeta dolaze u pravo vrijeme, uzevši u obzir posebno izvješće koje je 2018. godine objavilo UN-ovo Međuvladino tijelo za klimatske promjene (IPCC), koje naglašava da nam je preostalo tek nešto više od jednog desetljeća kako bismo ograničili globalno zatopljenje na 1,5 °C iznad razine koja je dosegnuta u vrijeme prije industrijske revolucije. Nakon toga će se značajno povećati rizik od poplava, suša i ekstremnih vrućina.

Eko-smještaj

U skladu s namjerama putnika da donose više održivih odluka na putovanju, održiva su putovanja sve popularnija. Gotovo tri četvrtine svjetskih putnika (73%) ove godine namjerava barem jednom odsjesti u ekološkom prihvatljivim smještajnim objektima. Broj takvih putnika u Booking.com-ovom istraživanju već je četvrtu godinu u porastu: 2016. godine takvih je putnika bilo 62%, 2017. godine 65%, a 2018. godine 68%.** Također, 70% putnika diljem svijeta kaže da će vjerojatnije odabrati ekološki prihvatljiv smještaj, bez obzira na to planiraju li održivo putovanje ili ne.

No, kad je riječ o prepoznavanju ekološki prihvatljivih smještajnih objekata, gotovo tri četvrtine (72%) putnika diljem svijeta izjavilo je kako nisu upoznati s oznakama održivih smještajnih objekata, dok nešto više od trećine putnika (37%) smatra da bi ih uvođenje međunarodnog standarda za prepoznavanje ekološki prihvatljivih smještajnih objekata potaknulo na više održivih putovanja. Također, 62% putnika osjećalo bi se bolje na putovanju kad bi znali da je njihov smještaj ekološki prihvatljiv.

Poteškoće s održivim putovanjima

Izvješće također otkriva s kojim se preprekama putnici često suočavaju pri donošenju održivih odluka na putovanju:

  • 37 % globalnih putnika slaže se s izjavom da ne znaju kako učiniti svoje putovanje održivijim
  • 34% globalnih putnika slaže se s izjavom da iako postoji ponuda održivih putovanja, druge opcije sui m ipak privlačnije
  • 36%  globalnih putnika si ne može priuštiti dodatne troškove održivih putovanja
  • 34% globalnih putnika tvrdi da ih planovi koje imaju sprječavaju u donošenju održivih odluka
  • 34% globalnih putnika smatra da su destinacije s ponudom održivih putovanja manje privlačne od ostalih
  • 50% globalnih putnika zna što mora učiniti kako bi donosili održive odluke na putovanjima

Putnici smatraju da putničke agencije igraju važnu ulogu: 71% putnika vjeruje da bi putničke agencije trebale ponuditi svojim klijentima više održivih putovanja. S druge strane, gotovo polovica putnika diljem svijeta  (46%) priznaje da bi im na godišnjem odmoru bilo teže donositi održive odluke nego u svakodnevnom životu. Gotovo trećina putnika diljem svijeta (31%) otkriva da je godišnji odmor posebno vrijeme i da za vrijeme odmora ne žele razmišljati o održivosti.

Primjene u praksi

Rezultati istraživanja također pokazuju da bi putnici imali veću motivaciju za odlazak na održiva putovanja kad bi postojali neki novčani poticaji poput porezne olakšice pri odabiru ekološki prihvatljivog smještaja (46%). Na drugom mjestu željenih inicijativa nalazi se mogućnost filtriranja održivih i ekološki prihvatljivih smještaja na internetskim stranicama za rezervaciju smještaja (45%).

Kada je riječ o iskustvima s putovanja, više od polovice putnika diljem svijeta (52%) kažu da mijenjaju svoje navike za vrijeme putovanja, donoseći održive odluke poput hodanja, vožnje biciklom i planinarenja kad god je to moguće. Također, 68% ispitanika želi da se novac koji potroše za vrijeme putovanja vrati u lokalnu zajednicu. Gotovo tri četvrtine svjetskih putnika (72%) u potrazi je za autentičnim iskustvima koja predstavljaju lokalne kulture, dok dvije petine putnika (41%) želi da putničke agencije počnu davati savjete o tomu kako donositi održive odluke na putovanju. S druge strane, 56% ispitanika izjavilo je da bi bili spremni smanjiti svoj ugljični otisak pri izboru smještaja kada bi to bilo moguće.

Kao vodeća svjetska platforma za putovanja, neprestano tražimo načine kako bismo unaprijedili našu platformu – od smještaja i iskustava do prijevoza, neprestano istražujemo različite načine za prikaz informacija i pružanje potpore našim klijentima u donošenju održivih odluka” ističu iz Booking.com-a

Dakle, fokus je na eko smještaj i održivost, a to će i booking.com isticati, dok ćete vi imati konkurentsku prednost. Prva prilika za odlično promociju je upravo povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja, kada možete istaknuti svoje primjere održivosti i pozovite svoje goste u svoj smještaj.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN