Booking.com novim pravilima olakšao otkazivanje rezervacija zbog koronavirusa

Zbog izbijanja koronavirusa, Booking.com objavio je pravila prisilne okolnosti odnosno više sile, kojima je ukinuo standardna pravila otkazivanja za rezervacije u državama koje su najviše pogođene ovom bolešću, kao...

Zbog izbijanja koronavirusa, Booking.com objavio je pravila prisilne okolnosti odnosno više sile, kojima je ukinuo standardna pravila otkazivanja za rezervacije u državama koje su najviše pogođene ovom bolešću, kao i za putnike koji dolaze iz tih država.

Naime, kako stoji na web stranicama booking.com, od 19. veljače 2020. godine pravila prisilne okolnosti odnosno više sile primjenjuju se i na sve goste pogođene međunarodnim ograničenjima putovanja koja su postavljena ljudima koji su nedavno bili u Kini, a također u Hong Kongu, Makau, Singapuru, Tajvanu i Tajlandu. Ta ograničenja, koja se trenutno primjenjuju u preko 60 zemalja, mogu uključivati ​​zabrane ulaska, obaveznu karantenu pri dolasku ili obustavu viza pri dolasku.

Kao rezultat službenih savjeta o putovanju u vezi s koronavirusom, gosti vjerojatno neće moći putovati ili boraviti u smještajima u Kini, Hong Kongu i Makau. Kako bi zaštitili zdravlje svojih partnera i gostiju, booking.com proglasio je prisilne okolnosti.

Prisilne okolnosti proširuju se i na:
– sve rezervacije s datumom prijave do 29. veljače 2020.
– sve posjede u Kini, Hong Kongu i Makau
– sve rezervacije koje su napravili putnici iz Kine, Hong Konga i Makaa
– svakog gosta pogođenog međunarodnim ograničenjima putovanja u vezi s koronavirusom.

U objašnjenju na stranici booking.com između ostalog stoji i kakav je učinak prisilnih okolnosti na nekretnine u Kini, Hong Kongu i Makau.

– Za sve rezervacije napravljene za nekretnine u gore navedenim zemljama s datumom prijave na dan ili prije 29. veljače 2020., u booking.com očekuju vraćanje uplate unaprijed i odreknu se svih troškova otkaza (naknada, troškova i / ili drugih iznosa) u situacijama gdje su gosti/ putnici zatražili otkaze. Booking.com će se odreći provizije u tim slučajevima.

– Uslovi više sile/ prisilnih okolnosti sada se primjenjuju i na goste pogođene zabranom putovanja, na ljude koji su nedavno, u većini slučajeva u posljednjih 14 dana bili u Kini ili, u nekim slučajevima, također u Hong Kongu, Makau, Singapuru, Tajvanu i Tajlandu. Ova ograničenja, koja se trenutno primjenjuju u preko 60 zemalja, mogu uključivati ​​zabrane ulaska, obaveznu karantenu pri dolasku ili obustavu viza prilikom dolaska.

– Za svaku rezervaciju koju su napravili putnici iz Kine, Hong Konga i Makaa s datumom prijave do 29. veljače 2020., očekuje se povrat uplate unaprijed i odricanje svih troškova otkaza u situacijama kada su gosti/ putnici zatražili otkaz.
Booking.com će se odreći provizije u tim slučajevima.

– Sve rezervacije koje su napravili putnici iz drugih zemalja, osim Kine, Hong Konga i Makaa, bez obzira na datum rezervacije ili datum prijave, podliježu uobičajenom načinu rada kao što je spomenuto u Općim uvjetima isporuke platforme booking.com. U tim slučajevima nekretnine nisu dopuštene otkazati rezervaciju bez odobrenja gosta.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN