Brodosplit uspješno završio posao izgradnje brana za spas Venecije od utjecaja plime

Na barži za prijevoz specijalnih tereta iz Brodograđevne industrije Split jučer je krenula posljednja isporuka čeličnih brana za spas Venecije od utjecaja plime. Brodosplit je tako isporučio 63 brane...

Na barži za prijevoz specijalnih tereta iz Brodograđevne industrije Split jučer je krenula posljednja isporuka čeličnih brana za spas Venecije od utjecaja plime.

Brodosplit je tako isporučio 63 brane dimenzija 27-30 puta 20 metara, visine 4-5 metara i težine cca. 300 tona, posao vrijedan više od 75 milijuna eura koji obuhvaća 20.000 tona ugrađenog čelika s ostalim radovima zaštite od korozije, završnog opremanja i transporta.

“Ovim se poslom radnici Brodosplita izrazito ponose jer je postignut na svjetskom natječaju u jakoj međunarodnoj konkurenciji između brojnih brodograditelja i proizvođača čeličnih konstrukcija. Njime će ostati vječno upisan na listi tvrtki koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije i pridonijele spašavanju Venecije od velikih problema koje joj stvara plima. ” ističu iz Brodosplita. Ovako veliki projekti bili su prilika da se zaposle i kvalitetan rad pokažu ustanove i druga poduzeća u Hrvatskoj, poput Fakulteta brodogradnje i strojarstva iz Zagreba gdje su se obavila ispitivanja kvalitete materijala, i/ili tvrtke Gumiimpex iz Varaždina, koja je izradila zahtjevne segmente, gumene odbojnike koji prilikom spuštanja brana na morsko dno na sebe prihvaćaju cijelu njihovu težinu i apsorbiranom energijom ih vraćaju u horizontalni položaj.

Projekt spašavanja Venecije od utjecaja plime zove se MOSE (tal. Modulo Sperimentale Elettromeccanico), integrirani je zaštitni sistem koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne zatvoriti ulaze u četiri kanala koja vode u Venecijansku lagunu kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm) pa sve do maksimalnih 194 cm. Radi se o prolazima Lido Tre Porti, Malamocco, Chioggia i Lido San Nicolò, a projektom je predviđeno postavljanje ukupno 78 brana, uz vijek trajanja od oko 100 godina.

Brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Napunjene vodom leže na dnu mora, a ispunjene zrakom se podižu prema površini mora i zatvaraju ulaze u lagunu. Kada se zrak ispusti, ponovno će se napuniti vodom i leći na dno mora.

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN