Cappelli: Gost koji ima rezervaciju može ući u Hrvatsku

Ministar turizma Gari Cappelli bio je gost RTL-a Danas gdje je naglasio kako turisti koji imaju potvrdu rezervacije, mogu ući i u Hrvatsku. “Kako smo zemlja predsjedavatelj normalno je da...

Ministar turizma Gari Cappelli bio je gost RTL-a Danas gdje je naglasio kako turisti koji imaju potvrdu rezervacije, mogu ući i u Hrvatsku.

Kako smo zemlja predsjedavatelj normalno je da smo s nekim podacima bili upoznati i za vrijeme priprema, ništa posebno više nije. Htjeli smo dokazati da su mjere koje smo mi predstavljali prije integrirane u sve to skupa i da smo mi dobro i kvalitetno promišljali i prije nego su te mjere donesene na razini EU. Najbitnije je da se na neki način dopušta da tamo gdje postoje identične epidemiološke situacije, da možemo razgovarati bilateralno“, rekao je Cappelli kao komentar na plan Europske unije oko nadolazeće turističke sezone koji je danas predstavljen te dodao: “Europska unija je rekla danas da se mora dozvoliti međusobno komuniciranje tamo gdje je to moguće. Ako mi dokažemo da je epidemiološka situacija slična, a je, ne vidim tu problem. Turisti će imati sve informacije, bit će jasno upoznati što, kako i gdje, imat ćemo sve moguće aplikacije, imat ćemo na stranicama, dat ćemo na sve moguće jezike. Ali to će biti praktički identične mjere na razini cijele Europe

Na pitanje je li Hrvatska otvorila granice turistima koji na ulasku u zemlje praktički samo trebaju reći da imaju rezervan smještaj, Cappelli odgovara kako gost koji ima rezervaciju može ući u Hrvatsku, no da mora imati nekakav dokaz.

Prvenstveno je bila namjera da otvorimo za one koji zbilja moraju ući u Hrvatsku i tu je na neki način da prioritet ljudima koji su vlasnici kućica, plovila… Ogroman je pritisak bio. Onaj koji ima rezervaciju može ući u Hrvatsku, mora imati nekakav dokaz. No dok god se ne riješi i jedna i druga strana, nama je jasno da ima problem na povratku. Ovo nije klasično turističko otvaranje, nego gospodarski dio, da se pokrene, s dozom opreza i da se zna tko ide, gdje i kako. Mora dobiti neki vaučer, neki dokaz, bez toga se neće moći ući. No to nije bila intenzija. Ovo sve je generalna proba pred ono bitno što će se dogoditi, a to ide u smjeru dogovora, naročito sa slovenskim kolegama i prijateljima. Intenzivirali su se razgovori, mislim da ćemo sredinom sljedećeg tjedna imati jedan kvalitetan dogovor gdje će se onda konkretnije razgovarati o onom pravom turističkom ulazu“, kazao je Cappelli.

Bez obzira na otvaranje granica, svakako je jasno da dok god će strani državljani u povratku morati u ići u karantenu u svojoj matičnoj državi, sigurno nitko neće dolaziti u Hrvatsku. No, kako se situacija mijenja iz dana u dan, sigurno kako se do 15.06 cijela situacija može promijeniti, kako ona bolje, tako i na gore. Moramo se pripremiti i pratiti situaciju iz dana u dan, te biti spremni brzo reagirati.

Postavilo se pitanje što će biti ako se na ljeto pojavi rast broja zaraženih. “Nikad nisam htio nazvati Hrvatsku corona-free destinacijom, nego jednom odgovornom destinacijom koja se na vrijeme znala organizirati. Ovo je jedan fleksibilan model otvaranja, ukoliko dođe do rasta broja oboljelih, to ne znači da se Hrvatska cijela mora zatvoriti, ako se to dogodi u određenim regijama, onda ćemo se zajednički dogovoriti da se taj dio ograniči. Strani gosti će u toj situaciji imati objašnjen cijeli protokol“, rekao je Cappelli.

Božinović: Turisti mogu ući u Hrvatsku

Danas popodne prije, ali i tijekom konferencije za medije od Kriznog stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako turisti mogu ući u Hrvatsku, ukoliko imaju rezervaciju u nekom od smještajnih kapaciteta.

Mi smo u kontaktu s hotelijerima, s ovom odlukom smo omogućili onima koji žele doći u Hrvatsku da to i mogu. Ako netko ima hotelsku rezervaciju, mi smo omogućili gostu da kroz tu mogućnost gospodarskog interesa, može doći. Ne želimo im stati na put, ako se može ostvariti neki hotelski smještaj ili pak doći u neki apartman na moru, zašto ne bi mogli. Ali je potpuno jasno da će se turizam regulirati kroz mjere i preporuke koje će se usvojiti na razini EK i ostalih zemalja članica EU. U skladu s time, turisti će se tako ponašati. Neke države i regije ukoliko imaju pozitivnu situaciju ili sličnu kao mi, nema razloga da se ne dogovore i da turisti međusobno ne dolaze“, kazao nam je Božinović za Index.hr

Izvor: RTL, Index.hr / Foto: MINT

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN