Cappelli: Gosti neće morati čekati na granici, već će ispunjavanjem web aplikacije unaprijed prolaziti granice u nekoliko sekundi

Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite objavljeno je kako imamo šest novih slučajeva zaraze koronavirsuom, te kako su umrle dvije osobe. Ukupan broj ozdravljenih od covida19...

Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite objavljeno je kako imamo šest novih slučajeva zaraze koronavirsuom, te kako su umrle dvije osobe.

Ukupan broj ozdravljenih od covida19 je 2011, a ukupno su na današnji dan 132 bolesna pacijenta, dok je u samoizolaciji 471 osoba. Četvero novooboljelih je iz Brodsko-posavske županije, a po jedan je novi slučaj u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

Cappelli: Gosti neće morati čekati na granici, već će ispunjavanjem web aplikacije unaprijed prolaziti granice u nekoliko sekundi

Na današnjoj konferenciji za medije bio je i ministar turizma Gari Cappelli koji je najavio dodatno otvaranje granica.

Hrvatska će u idućem razdoblju imati kontrolirani turizam, a gosti će ispunjavanjem web aplikacije prolaziti granice u nekoliko sekundi, bez čekanja, rekao je Cappelli, prenosi Index.hr

Gosti neće morati čekati na granici, već će ispunjavanjem web aplikacije unaprijed prolaziti granice u nekoliko sekundi.  Do 28. svibnja ćemo imati aplikaciju na temelju platforme koja se prije koristila kao dozvola. Na prvom mjestu nam je da znamo što turiste očekuje kad dolaze u Hrvatsku”, kazao je Cappelli.

Riječ o dobrovoljnoj aplikaciji koja će omogućiti turistima da unaprijed ispune uvjete i uđu u Republiku Hrvatsku. ”Tu ćemo napraviti preraspodjelu na graničnim prijelazima da oni koji su se putem aplikacije prijavili HZJZ-u da mogu prolaziti bez ikakvog zastoja. Jednom kad dobijete odgovor kroz aplikaciju i kad ste se prijavili gdje ćete boraviti u RH, to vrijedi sve dok vrijedi ova mjera”, dodao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Ministar turizma je naglasio da se hoteli ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima i dolasku turista te da za strane turiste već postoje objašnjenja na engleskom jeziku za sve segmente turizma.

Cappelli je precizirao da te obavijesti uključuju ponašanje u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela te odlaske u bazen ili na plažu. ”Turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati u Republici Hrvatskoj’‘, dodao je.

Cappelli je izvijestio da je dio turista koji su ranije otkazali rezervacije ponovno rade rezervacije za lipanj i da je Njemačka u dogovoru s ministrima svih zemalja Europske unije izrazila želju da od 15. lipnja dozvoli dolazak građana na more. Isti datum vrijedi i za Poljsku, dodao je.

S trećim zemljama sve ovisi o dogovoru na razini EU. Mi pokušavamo poštivati protokol koji je dogovoren na razini EU, ali i poštovati bilateralne dogovore kao što smo imali sa Slovenijom”, rekao je Cappelli.

Od ponoći do 13 sati u Hrvatsku je ušlo 5366 stranih državljana

Za kraj svibnja najavljeno je otvaranje prema Austriji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. Prema podacima eVisitora, u petak od ponoći u Hrvatsku je do 13 sati ušlo 5336 stranih državljana, najviše iz Slovenije.

MUP: Online upitnik i odgovori na česta pitanja oko prelaska granice

Od četvrtka postoji online upitnik koji dodatno pojašnjava uvjete za ulazak u Republiku Hrvatsku, kao i odgovore na najčešća pitanja. Više saznajte u prilogu.

/ / / MUP OBJAVIO INFORMACIJE O MOGUĆNOSTIMA ULASKA U REPUBLIKU HRVATSKU

UPUTE ZA STRANE TURISTE NA ENGLESKOM JEZIKU

/ Recommendations for infection prevention in zoos, national parks and nature parks as part of the gradual easing of COVID-19 restrictive measures

/ Recommendations for the operation of swimming pools and water parks during the COVID-19 epidemic

/ Recommendations for preventing the spread of the COVID-19 disease during professional artistic performances, cultural programs and events

/ Recommendations for swimming in the sea and inland surface waters during the COVID-19 epidemic

/ Recommendation for training, sports and recreational activities in indoor sports facilities

/ Recommendations for preventing the spread of COVID-19 disease during tourist entertainer activities and programs

/ Recommendations for activities in the field of air passenger transport during the coronavirus (COVID-19) epidemic

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN